“Esnafa Market Zinciri”

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren meslek komitesi SATSO hizmet binasında bir araya gelerek zincir marketlerin ticari rekabeti engelleyen faaliyetlerine yönelik ortak toplantı yaptı ve basın bildirisi yayınladı.

KOMİTELERDEN ORTAK SES; “ZİNCİR MARKETLER HAKSIZ REKABET OLUŞTURUYOR”

SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri Behlül Bayrak ve Ekrem Seçgin’in de katılımıyla 9. Meslek Komitesi Dayanıklı Tüketim Ürünleri Ticareti sektörü temsilciliği öncülüğünde SATSO Ticareti Araştırma ve Geliştirme Komisyonu’nun organizasyonu ile gerçekleştirilen müşterek toplantıya  1. Meslek Komitesi (Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticareti), 4. Meslek Komitesi (Tarım ve Hayvanlık Meslek Grubu), 6. Meslek Komitesi (Tekstil, Deri ve Hazır Giyim Ticareti), 7. Meslek Komitesi (Isıtma, Soğutma ve Mekanik Tesisatçılar), 8. Meslek Komitesi (Mobilya, Halı ve Ev Dekorasyon Ürünleri Ticareti), 10. Meslek Komitesi (Elektrik ve Elektronik Grubu), 12. Meslek Komitesi (Kitap, Kırtasiye, Basın ve Reklam Meslek Grubu), 13. Meslek Komitesi (İnşaat Malzemeleri Toptan ve Perakende Ticareti), 15. Meslek Komitesi (Sağlık, Temizlik ve Kozmetik ürünleri Ticareti), 27. Meslek Komitesi (Unlu Mamuller – Et ve Süt Ürünleri), 31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) ile Ticareti Araştırma ve Geliştirme Komisyonu temsilcilerinin katıldı.

Söz konusu toplantıda sektör temsilcileri Sakarya dahil Türkiye’nin her ilinde, her mahallesinde faaliyet gösteren zincir marketler tarafından sektör fark etmeksizin tüm ürünleri profesyonellik olmadan satıldığına dikkat çekerek haksız rekabete neden olan bu uygulamanın ticari ahlaka zarar verdiğine dikkat çektiler.

Toplantıda söz alan katılımcılar zincir marketlerde satılan her sektöre ait ürünlerin satılmasının kabul edilemez bir boyuta geldiğine dikkat çektiler.

KURBANLIK KOYUNDAN, KARAVANA KADAR HER ŞEY SATILMAMALI

Söz konusu marketlerde kurbanlık koyundan, karavana kadar alakasız olarak satılan ve birçok sektörü ilgilendiren ürünlerin satışının piyasada ayakta durmaya çalışan, vergisini ödeyen, alanında nitelikli personel istihdam eden ticaret erbabına zarar verdiğinin altı çizildi. Bu konuda şu ana kadar Eskişehir, Düzce, Zonguldak, İzmit, Gebze ticaret ve sanayi odalarının da açıklama yaptıklarını ve kartopu gibi büyüyen bu soruna yine kartopu gibi büyüyen tepkilerin de giderek arttığının bilgisi verildi.

SATSO Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda da 9. Meslek Komitesi Meclis Üyesi Yakup Yılmaz tarafından da dile getirilmiş olan bu konuda ilgili sektörlerin bir araya gelerek ortak hareket etmesinin önemine değinen komite ve komisyon üyeleri ortak birlikteliği sağlayan SATSO Yönetimine de teşekkür ettiler.

Tüm sektör temsilcileri ve ilgili komiteler adına yazılı açıklamayı okuyan SATSO 9. Meslek Komitesi Başkanı Samet Alaylı şunları dile getirdi: “Bilindiği üzere, bugün burada toplanmamızın amacı sayıları on binleri geçen zincir marketlerin zamanında küçük esnaf, bakkal ve manav kültürünü yok ettiği gibi yerel esnafı ve yerel esnafın kazancını da yok etmemesi için perakende yasasına dikkat çekmektir.

HER KALEMDE ÜRÜN SATILIYOR, SEKTÖRLER MAĞDUR

Zincir Marketler farklı isimler ile artık her mahallede hizmet veriyor. Paketli gıda ürünü satmak amacıyla açılan ancak neredeyse her kalemde ürün satan marketler, kendi sektörlerinde faaliyet gösteren üyelerimizi rekabet edemeyecek bir konuma getirmiştir.

Yıllardır yaygınlaşan AVM’ler, yapı marketler derken ticaret erbaplarımız rekabette etkisiz bir konuma gelmiştir. Kurulma amacı çok başka olan ancak her sektörün ürünlerini kolaylıkla satabilen zincir marketler de bu rekabeti artık imkânsız hale getirmiştir. Her sektörde rekabet olması çok doğal bir konudur ancak bir mağazada her sektöre ait ürünlerin satılması kabul edilemez.

PERAKENDE YASASI HAYATA GEÇİRİLMELİ

Tüketiciye sunulan alışveriş ortamını daha güvenli kılmak ve aynı zamanda küçük ve orta ölçekli işletmeleri de korumak üzere oluşturulmuş olan “Perakende Yasası” bir önce hayata geçmelidir. Bu yasanın hem tüketiciler için hem de işletmeler için çok büyük bir önem arz ettiğini buradan duyurmak istiyor ve yetkililerin gereken adımları en kısa sürede atmaları konusunu arz ediyoruz.” dedi.


Haber Tarihi : 1/11/2023
Haber Medya
Paylaş