Geçici tatil yazısı, Maden Yönetmeliği'nin 38 inci maddesinde tanımlanmış olup, buna yönelik iznin Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmesi gerekmektedir. Odaların verebileceği, bu türden bir belge, ilgili mevzuatta tanımlanmamıştır.

Talep edilen belgeye dayanak olabilecek ve koşulların oluşması halinde Odalarca düzenlenebilecek olan tek belge, mevzuatta belirtilen "mücbir sebep belgesi"dir. Mücbir sebep belgesinin verilmesi için gerekli şartlar Oda Muamelat Yönetmeliği'nin 29 uncu maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre mücbir sebep belgesinin, sorumlu veya borçlunun faaliyet ve işletmesi dışında meydana gelen, tamamen dış etkenlerin eseri olan, aşılması, kaçınılması imkansız bulunan, önceden tahmin edilemeyen ve genel bir davranış normunu veya borcun ifasını mutlak olarak imkansız hale getiren nedenlerden dolayı ilgilinin talebi üzerine yapılacak veya eksperlere yaptırılacak inceleme sonucuna göre verilmesi gerekmektedir.

Birliğimize ulaşan taleplerde Maden Yönetmeliği'nin 41 inci maddesinde belirtilen " Sel baskını, yangın, deprem, grizu patlaması, çökme, heyelan" gibi sebepler haricinde, "ülke ve dünya pazarlarındaki gelişme ve değişimler" gerekçesiyle mücbir sebep belgesinin odalarca verilmesinin mevzuata uygun olmadığı ve hukuki sorumluluğa yol açabileceği değerlendirilmektedir. Zira "ülke ve dünya pazarlarındaki gelişme ve değişimler" gerekçesinin sadece belirli bir madenle ilgili mücbir sebep sayılması mümkün değildir.

Haber Tarihi : 22/2/2024
Paylaş