Değerli Üyemiz,

KOSGEB tarafından hızlı ve sürdürülebilir ekonomik büyüme için; modern imalat ve bilişim teknolojilerinin desteği ile verimlilik ve yüksek katma değer odaklı imalat sanayi yapısının oluşturulması gerektiğinden yola çıkılarak, KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI kapsamında 2022 yılı Proje Teklif Çağrıları duyuruya çıkmıştır. 

Destek Programının detayları hakkında 20 Aralık 2022 Salı günü Saat 13.30’da Odamız’da KOSGEB uzmanların tarafından Bilgilendirme Toplantısı düzenlenecektir.  
 
Destek Programı hakkında bilgiler aşağıdaki gibidir.

Bu çağrılar;

- 2022 – 01 Proje Teklif Çağrısı: “İmalat sanayi sektöründe dijitalleşme sürecine katkı sağlayabilecek yerli teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerin desteklenmesi”

Akıllı dijital teknolojilerle ilgili ürün ve çözüm geliştiren elektronik, bilişim, makine imalat sektörlerindeki teknoloji geliştiricisi KOBİ’ler; imalat sanayi sektörüyle ilişkili 8 dijital teknolojiden birini veya entegre çalışmak kaydıyla birkaçını birlikte içeren ürün / yazılımlarında katma değer arttırıcı iyileştirmeler yapmak ve/veya geliştirdikleri ürün / yazılımlarını ticarileştirmek için proje sunabilecektir.

- 2022 – 02 Proje Teklif Çağrısı: “İmalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin üretim ve ilişkili iş süreçlerinde dijital teknolojilerden yararlanma düzeyinin arttırılması”

İmalat sanayi sektöründeki KOBİ’ler, imalat sanayi sektörüyle ilişkili aşağıda belirtilen 8 dijital teknolojiden biri veya birkaçını birlikte üretim ve ilişkili iş süreçlerine adapte etmek için proje sunabilecektir.

KOBİ’lerin proje sunabileceği konu başlıkları:

1.Büyük Verinin Analitik Yöntemlerle İşlenmesi ve İmalat Sanayinde Kullanımı 
2.İmalat Sanayinde Nesnelerin İnterneti 
3.İmalat Sanayinde Endüstriyel Robot Teknolojileri 
4.İmalat Sanayinde Akıllı Sensör Teknolojileri 
5.Yapay Zekaya Dayalı Siber Fiziksel Akıllı Fabrika Sistem ve Bileşenleri 
6.İmalat Sanayinde Siber Güvenlik 
7.İmalat Sanayinde Akıllı ve Esnek Otomasyon Sistemleri 
8.İmalat Sanayinde Artırılmış Gerçeklik / Sanal Gerçeklik Teknolojileri 
2022-01 veya 2022-02 proje teklif çağrılarının yalnızca biri için başvuru yapılabilecektir. Çağrı kapsamındaki uygun proje konuları içinden ise çoklu seçim yapılabilecektir. 

2022-1 ve 2022-2 Çağrıları Kapsamında Başvuru yapabilecekler:

Başvuracak tüm işletmelerin 2021 yılında bilanço esasına göre defter tutması, KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı ve aktif olmaları gerekmektedir. 

2022-01 ve 2022-02 Çağrıları Kapsamında Destek oranı, üst limitler ve çağrı bütçesi:

Personel dışındaki giderler için % 85 (Bu oran üzerinden hesaplanacak desteğin % 100’ü Teminat karşılığı geri ödemeli destek olarak ödenir.). Personel giderleri için, öğrenim durumu katsayısına göre belirlenen tutarda (oran uygulanmadan) geri ödemesiz destek verilir.

2022 – 01 Proje Teklif Çağrısı kapsamında işletme başına 900.000 TL’ye kadar geri ödemesiz, 1.100.000 TL’ye kadar geri ödemeli (teminat veya KGF kefaleti karşılığı) olmak üzere toplam 2.000.000 TL’ye kadar destek verilebilecektir.

2022 – 02 Proje Teklif Çağrısı kapsamında işletme başına 400.000 TL’ye kadar geri ödemesiz, 1.600.000 TL’ye kadar geri ödemeli (teminat veya KGF kefaleti karşılığı) olmak üzere toplam 2.000.000 TL’ye kadar destek verilebilecektir.

- 2022 – 03 Proje Teklif Çağrısı: “İmalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin rekabet güçlerinin ve verimliliğinin arttırılması” 

Amaç; imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin modern teknolojiler ve iş modelleriyle çalışma kapasitelerinin geliştirilmesi, verimliliklerinin artırılması, ürün ve üretim süreçlerinin kalite standartlarına uygun hale getirilmesi ile imalat sanayi KOBİ’lerinin ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin arttırılmasıdır.

2022-3 Çağrısı Kapsamında Başvuru yapabilecekler:

Proje Teklif Çağrısına; ana faaliyet kodu NACE REV 2 sınıflamasına göre imalat sanayi sektörlerinde yer alan küçük ve orta ölçekli işletmeler başvurabilecektir.

Başvuracak tüm işletmelerin 2021 yılında bilanço esasına göre defter tutması, KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı ve aktif olmaları gerekmektedir.   

2022-3 Çağrısı Kapsamında Destek oranı ve üst limitler:

Personel dışındaki giderler için % 85 (Bu oran üzerinden hesaplanacak desteğin % 100’ü Teminat karşılığı geri ödemeli destek olarak ödenir.). Personel giderleri için, öğrenim durumu katsayısına göre belirlenen tutarda (oran uygulanmadan) geri ödemesiz destek verilir.

2022 – 03 Proje Teklif Çağrısı kapsamında işletme başına 200.000 TL’ye kadar geri ödemesiz, 1.300.000 TL’ye kadar geri ödemeli (teminat veya KGF kefaleti karşılığı) olmak üzere toplam 2.000.000 TL’ye kadar destek verilebilecektir.

Başvuru yapılmış olması işletmeye herhangi bir hak doğurmayacaktır. Başvurular, KOSGEB tarafından belirlenen değerlendirme kriterlerine göre puanlanacak ve puan sıralamasına göre bütçe imkanları dahilinde desteklenmesi mümkün olan sayıdaki başvuru desteklenecektir. 

KOBİ’lerin proje sunabileceği konu başlıkları:

Başvuru şartlarını karşılayan KOBİ’ler, “rekabet güçlerinin ve verimliliğinin artırılması” genel teması ile ilişkilendirilen aşağıdaki konulardan birini içeren proje sunabilecektir.

1.Üretimde verimlilik arttırma ve/veya üretim maliyetlerini düşürme amacıyla mevcut imalat süreçlerinin geliştirilmesi 
2.Ürün kalitesinin artırılması ve/veya ürün kalitesinde sürekliliğinin sağlanması 
3.Katma değerli üretim kapasitesi ve/veya ürün geliştirme kapasitesinin artırılması
4.Ölçüm – analiz altyapısının iyileştirilmesi

Başvuru Süresi 

Proje çağrısı için başvuru sistemi 11 Ocak 2023 günü saat 23.59’da kapatılacaktır. Son başvuru tarih ve saatinden önce başvuru sahibi tarafından onaylanmayan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

Proje Teklif Çağrılarına erişim ve başvuru:

Proje Başvuru Formu Örneği, Başvuru Kılavuzu ve gerekli diğer dokümanlar; https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/8600/kobigel-kobi-gelisim-destek-programi-imalat-sanayinde-dijitallesme-temali-proje-teklif-cagrilari sayfasından incelenebilir. 

Duyuru Tarihi : 15/12/2022
Paylaş