Sakarya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde gerçekleştirilen Çevre Haftası etkinlikleri devam ediyor.
Hafta etkinlikleri çerçevesinde SATSO'da Küresel İklim Değişikliği, etkileri ve bize düşen görevler konulu bir panel düzenlendi.
SATSO Meclis Salonunda Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nden M. Yücel İnce Moderatörlüğünde gerçekleştirilecek “Küresel İklim Değişikliği, Etkileri Ve Bize Düşen Görevler” konulu panele, Toyota Türkiye CEO'su Orhan Özer, Kolza CEO'su Göktan Gürcü, SATSO Çevre Komisyonu Başkanı Önol Taşöz, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu panelist olarak katıldılar.
SATSO Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ve Yönetim Kurulu üyeleri ile çok sayıda katılımcının iştirak ettiği toplantının açılış konuşmasını Başkan Kösemusul yaptı.
ASLOLAN ÇEVRE
Kösemusul çevrenin önemine değinerek kısaca şunları dile getirdi:
“Dünya'da çevre kirliliğinin boyutlarının artması kalkınma ve büyüme çabalarında çevre konusuna olan duyarlılığı artırmıştır. Bu çabalar özellikle “sürdürülebilir kalkınma” kavramının gerek ulusal ve gerekse uluslararası boyutta önem kazanmasına neden olmuştur. Bu ise kalkınma ve büyüme çabalarında doğa ve çevrenin azami ölçüde korunmasına yönelik titizlik göstermek gerektiğinin önemini ortaya koymaktadır.
Bu çerçevede SATSO olarak Çevreye karşı duyarlılığımız her zaman önceliğimiz olmuştur. Çevre ile ilgili çalışmalarımız sözde kalmadı. İcraatlarımızla da aslolanın temiz bir çevrede doğanın dengesini bozmadan yaşamak olduğunun bilincinde hareket ediyoruz” dedi.
Kösemusul'un konuşmasının ardından söz alan Panelist Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu atmosferdeki sera gazlarının dünya üzerindeki yaşama etkileri ve önemi ile ilgili bir sunum gerçekleştirerek küresel iklim değişikliğinin insan hayatı üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik ilginç ip uçları verdi.
ORMANLAR GREV YAPARSA…
Gümrükçüoğlu dünyanın ısısının son 150 yılda 1 derece oranında arttığını belirterek bu 1 derecelik artışın dünyanın ekolojik dengesi üzerinde büyük olumsuz etkiler yarattığını iklim değişiklikleri anlamına geldiğinin altını çizdi. “1979'dan beri buzulların %20'si eridi, kara buzulları da eriyor, kara buzulları bizim su ihtiyacımızı karşılıyor. Dünyayı bu hale biz getirdik bu sorunu biz çözmeliyiz. Ormanlar bu anlamda çok önemli, ormanlar 40 dakika grev yapsa dünyada yaşam biter. Orman alanlarına önem vermeli, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz” diyen Gümrükçüoğlu bu buzulların erimeye devam etmesi halinde 2020'li yıllarda su konusunda büyük risk altına girebilecek ülkeler arasında yer aldığımızı ve su bütçesi oluşturulması ve sera gazı envanteri çıkarılması gerektiğini dile getirdi.
KARBON AYAKİZİ
Küresel iklim değişikliği ile petrol, kömür gibi fosil yakıtların kullanımı atmosferde insan yaşamını sağlayan gazların salınımını azalttığını belirten Mahmaz Gümrükçüoğlu karbon deposu olarak nitelendirilen bu gazların dünyanın geleceği açısından azalmasının tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. Karbon ayak izi olarak bilinen ve bireylerin içtiği kahve ile bile karbon ayak izi bıraktıklarını ifade ederek karbon ticareti içinde bireylerin de gönüllü yer alması gerektiğini dile getirdi.
SATSO Çevre Komisyonu Başkanı M. Önol Taşöz SATSO Çevre Komisyonu'nun misyonu, vizyonu çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Taşöz konuşmasında “Çevre ile ilgili çalışmalar sorun ortaya çıkmadan, risk durumları önceden belirlenerek yaklaşılması gereken bir konudur. Günümüzde kaçınılmaz olan çevre sorunlarından en az şekilde etkilenmek için halkın bilinçlendirilmesi gerektiği inancıyla hareket eden SATSO Çevre Komisyonu farkındalık yaratma çabalarıyla çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.
ATIK YAĞL TOPLAMADA SAKARYA ÖN SIRALARDA
Kolza Biyodizel Firma CEO'su Göktan Gürcü ise atık yağları yakıta dönüştürmek üzere çalışan Kolza firması ve atık yağların çevreye verdiği zararlar üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Gürcü “Dünya bizim evimiz eviizin bir kısmını bile temizliyor olmaktan dolayı mutluyuz” dedi. Türkiye'de atık yağ toplanabilirliği incelendiğinde 100 bin ton gibi bir rakam ortaya çıktığını belirten Gürcü firma olarak 5000 ton yağ topladıklarını geri kalan kısmın döküldüğünü nehirlere, göllere yer altı sularına karışarak çevreye büyük zarar verdiğini belirtti. Fosil yakıtlar konusuna da değinen Göktan Gürcü petrol savaşlarının geldiği noktaya dikkat çekerek “petrol bitmezse çevre kirliliği nedeniyle biz biteriz” dedi. Gürcü, Atık yağ biriktirme konusunda Sakarya'nın bulunduğu mevcut durumu değerlendirerek nüfus olarak bakıldığında 14. sırada yer alırken atık yağların toplanması hususunda 8. Sırada yer almaktadır, Sakarya. Nüfusa göre atık yağ toplama oranı fazladır ki bu da bu çevre bilincinin oluştuğu anlamına geliyor” dedi.
ÇEVRE DOSTU HİBRİT OTOMOBİL
Toyota Türkiye CEO'su Orhan Özer ise kuruluşlarının yönetim ve çevre anlayışı hakkında detaylı bilgi verdi. Özer 3300 çalışanı olan ve 27 ülkede 75 fabrikası bulunan bir kuruluş olarak Toyota Way adı altında bir yönetim anlayışları olduğunu ve çevre yönetimi başlığı altında da ciddi çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Araç üretimi konusunda çevre dostu hibrit araçların üretildiğini belirten Özer, “Hibrit otomobil teknolojisi çevre dostu bir teknolojiye sahiptir. Toyota olarak 5 milyon hibrit araç satıldı bu da 32 milyon ton daha az karbondioksit salınımı demektir ve çevreye etkisi büyüktür. Üretim süreçlerinde de çevre koşullarını ve doğa dostu teknolojileri dikkate aldıklarını belirten Özer çevreye verdikleri önemin kuruluşun her kademesinde önemli olduğunu dile getirdi. ISO140001 çevre yönetim sisteminin de bu doğrultuda kullanıldığını ifade etti.
Panelistler sunumun ardından katılımcıların konu ile ilgili sorularını cevapladılar.
Panelin ardından SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aygün Kahya ve Genel Sekreter Uğur Tın Panelistlere günün anısına plaket takdiminde bulundular.
Haber Tarihi : 5/6/2013