Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Kasım ayı olağan meclis toplantısının bu ayki konuğu SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş oldu. Keleş, 'Sakarya'da İçmesuyu Kalitesi ve Sapanca Gölü' başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumunda Sakarya'da entegre bir altyapı sistemi inşa ettiklerini vurgulayan Rüstem Keleş, "SASKİ Genel Müdürlüğü olarak bugün gerçekleştirdiğimiz projelerle Sakarya'da uzun yıllar sorunsuz bir altyapı hizmeti sağlamanın gayretindeyiz. 50-100 yıllık nüfus projeksiyonuna göre gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla şehrimizde uzun yıllar kesintisiz ve sağlıklı içmesuyu çeşmelerden akmaya devam edecek. Şehrimizin 6 farklı noktasında inşasını tamamladığımız arıtma tesisleri sayesinde Sakarya, Türkiye'nin en kaliteli suyunu içiyor" diye konuştu.
Herkese Görev Düşüyor
Sunumunda Sapanca Gölü'ndeki son gelişmeleri de değerlendiren Rüstem Keleş, "Sapanca Gölü, artan kullanım baskısı ve mevsimsel kuraklık nedeniyle son yılların en düşük seviyelerini yaşıyor. Sakarya ve Kocaeli illerinin içmesuyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nün her şeyden önce insani kullanım öncelikli planlanması ve kullanılması gerekiyor. Ancak bazı endüstriyel kuruluşlar Sapanca Gölü'nden su kullanmaya devam ediyor. Biz bu konuda gerekli tüm girişimleri gerçekleştirdik. Konuyu en üst makamlara ulaştırdık. Konunun çözümü işin bizim dışımızda da tüm aktörlerin taşın altına elini koyması gerekiyor" diye konuştu.
Kullanan Öder, Kirleten Öder
Tüm dünyada, 'kullanan öder, kirleten öder' anlayışının olduğunun altını çizen Rüstem Keleş, "Devlet Su İşleri'nin 2007 yılında Kocaeli Asliye Hukuk Mahkemesine gönderdiği yazıda, 'Yapılan incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda Sapanca Gölü'nde endüstri amaçlı herhangi bir su tahsisi bulunamamıştır' denilmektedir. Buna rağmen gölden endüstriyel kullanım devam etmekte, bu da Sapanca Gölü'nün su bütçesini zorlamaktadır. Herhangi bir su tahsisi olmadan endüstriyel kuruluşların su çekmeye devam etmesi etik ve hukuki değildir. Sapanca Gölü Sakarya'nın en haklı davalarından biridir. Sapanca Gölü'nün su kalitesi bozulmadan, sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere aktarabilmek için bu konuyla ilgili katkı verebilecek herkesin katkı sağlaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Yılgenci değerlendirdi
SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş'in ardından kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci ise Sapanca Gölü ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak şunları dile getirdi:
“Tabiatın insanlığa en güzel armağanlarından biri olan, dünyanın da içilebilir özelliğe sahip ender su kaynaklarından Sapanca Gölü'ne sahip olmak Sakarya'mız adına büyük bir kazançtır. Bu emaneti korumak için toplumsal bir bilinç uyandırmak ve ortak hareket etmek gerektiğine inanıyoruz. Uzmanlar tarafından küresel ısınma sonucunda meydana gelen iklim değişiklikleri ve kuraklık sebebiyle, yakın gelecekte dünyada su kaynaklarını ele geçirme mücadeleleri yaşanacağına dikkat çekilmektedir.
Bulunduğumuz coğrafyada ise daha şimdiden bu mücadelelerin kendini hissettirmeye başladığını söylemek çok da yanlış olmayacaktır. Son yıllarda turizmin dünya ekonomisinde en hızlı gelişen ve genişleyen sektörlerden biri olduğunu görmekteyiz. Turizm, günümüzde şehirlerin ticaretini ve istihdamını artırıcı özelliği ile şehirlerin refah seviyesini ve yaşam kalitesini de artırmaktadır.
Sakarya'mız için önemli bir turizm merkezi olduğuna inandığımız Sapanca Gölü ve çevresini bir turizm merkezi haline getirilmesi ve bu güzelliği gelecekten günümüze taşımak, kirletmeden doğal güzelliği muhafaza etmek, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası gibi diğer ilgili kurumlarımızın da önceliğidir. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrimize ve ülkemize fayda sağlayacak tüm çalışmaların içinde yer alacağız. Katılımlarından dolayı Sayın Genel Müdürümüze tekrar teşekkür ediyoruz” dedi.
SATSO Meclis Başkanı Akgün Altuğ da “Sakarya'ya çok önemli yatırımlar kazandırdıkları ve şehrimizin katma değerine olumlu katkıları nedeniyle başta SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş'e ve tüm ekibine teşekkür ediyorum” dedi.
Haber Tarihi : 28/11/2013