İlimizdeki süs bitkileri yetiştiricileri ile birlikte çok yakın bir zamanda açılacak olan Sapanca Yanık'taki “Tanıtım ve Sergileme Fidanlığı- Dış Mekan Süs Bitkiciliği Borsası” hakkında bilgi vermek ve sektörle ilgili görüş alışverişinin yapıldığı bir toplantı gerçekleştirildi.
Sektör temsilcilerinin katıldığı toplantı, SATSO ev sahipliğinde SATSO Meclis Salonu'nda yapıldı.
Toplantıya, SATSO Meclis Başkanı Akgün Altuğ, Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz, Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Erdemir, Sakarya Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Ekici, Sapanca Bitki Kooperatifi Başkanı Osman Kubilay, Arifiye Bitki Kooperatifi Başkanı Özcan Çetin Yetkilileri, Sapanca Meslek Yüksekokulu Öğretim görevlisi Nurettin Kartal ve süs bitkiciliği sektöründe faaliyet gösteren firma yetkilileri iştirak etti.
Süs Bitkiciliğinde Envanter Çalışması
Toplantıda Sakarya'nın gerek ihracat gerekse katma değer açısından büyük önem arz eden sektörlerinin başında gelen süs bitkiciliği sektörünün gelişimi ve uluslararası pazarda hak ettiği yeri alabilesi için tüm kurum ve kuruluşların gereken desteği vermesi gerektiği vurgulandı. Önümüzdeki günlerde açılacak olan Sapanca tanıtım ve Sergileme Fidanlığı- Dış Mekan Süs Bitkiciliği Borsası'nın sektör için önemli bir adım olarak nitelendi. Meclis Başkanı Altuğ ;sektör için büyük önem taşıyan envanter çalışmasına da değinerek “İlimizde süs bitkiciliği konusunda ne kadar ithalat, ihracat yapıldığı ne kadar üretim yapıldığı, kayıtlı üreticiler konusunda sağlam verilere ihtiyaç vardır. Bu anlamda ciddi bir envanter çalışması gerekmektedir. Yapılacak bir çalışmada Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası da yer alacaktır” diye konuştu.
Sapanca Tanıtım ve Sergileme Fidanlığı Açılıyor
Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz olan Sapanca tanıtım ve Sergileme Fidanlığı- Dış Mekan Süs Bitkiciliği Borsası'nın kurulma aşamaları ve bugün gelinen nokta ile ilgili bilgi verdi. Türkyılmaz konuşmasında söz konusu projenin birinci etabının tamamlandığını ve 11 Aralık 2013 ‘te açılış töreninin gerçekleştirilerek faaliyete geçeceği bilgisini de verdi.
Süs Bitkiciliği sektörünün önünün açılması amacıyla gerçekleştirilen proje'nin Sapanca Yanık Köyü'nde 20,61Ha alanda uygulandığını ve ilerleyen dönemlerde ikinci etabının da tamamlanacağını kaydeden Türkyılmaz, “Tüm üreticilere açık olacak olan proje alanında üreticiler bitkilerini sergileme imkanı bulacak” dedi.
Türkiye üretiminin %20'si Sakarya'dan
Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Erdemir ise süs bitkiciliği sektörünün Sakarya'da hızla ilerlediğini belirterek “2002 yılında 700 dekar alanda faaliyet gösterilirken bugün kayıtlı 7000 olmak üzere toplam 16 bin dekar alanda süs bitkisi yetiştiriciliği yapılıyor. Türkiye üretiminin %40'ını, üretimin ise %20'sini karşılıyoruz. Sektörün öneminin tüm kesimler tarafından fark edilerek bilinçlenmesi gerekiyor” dedi.
Devlet Desteği
Büyükşehir Belediyesi adına konuşan Proje Uzmanı Bilge Dikmen ise sektörde ihracat kapasitesinin artırılmasına yönelik olarak Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından kümelenmeye yönelik destekler hakkında bilgi vererek Sakarya süs bitkisi yetiştiricilerinin %50'ye varan desteklerden faydalanması için Büyükşehir Belediyesinin de içinde olduğu bir oluşuma gidileceği bilgisini verdi.
Sektörde faaliyet gösteren firma yetkililerinin de sorun, görüş ve önerilerini dile getirdikleri toplantıda özellikle kalifiye ve nitelikli eleman sıkıntısı yaşandığı belirtilerek konu ile ilgili eğitimli elemanların çalıştırılması gerektiğinin altı çizildi.
Toplantı karşılıklı görüş alışverişi ve sonraki toplantının gündem maddelerinin belirlenmesinin ardından sona erdi.
Haber Tarihi : 5/12/2013