Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ilimiz ihracatını geliştirmek amacıyla hayata geçirilen Sakarya İhracatını Geliştirme Projesi kapsamında Etiyopya, Karadağ, Polonya ve Kanada ülkelerinden temsilciler SAİGEP Projesi kapsamındaki 17 firmaya ziyarette bulunarak 206 adet planlı ikili iş görüşmesi gerçekleştirdiler.
Görüşmelerin ardından yapılan değerlendirme toplantısında Etiyopya Sektörel Ticaret Odası ve SATSO arasında karşılıklı mutabakatname (Memrandum) imzalandı
SAİGEP Kapsamında yer alan 17 firma temsilcisi tarafından ağırlanan heyet, firmaları ziyaret ederek işleyişi ve ürünleri hakkında detaylı bilgiler aldı.
3 gün boyunca gerçekleştirilen ilk iki günü firma ziyaretleri şeklinde düzenlenen programın son gününde Güral Otel'de “Be To Be İkili İş Birliği” görüşmelerinde karşılıklı ticaret imkanları masaya yatırıldı.
206 “Be To Be İşbirliği Görüşmesi”nin gerçekleştirildiği organizasyonda, ilimizdeki SAİGEP kapsamında yer alan firmaların, Etiyopya, Karadağ, Polonya ve Kanada'daki yerleşik firmalarla ortak ticaret yapmaları amaçlandı.
Programın son gününde bir değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş ve Yönetim Kurulu Üyeleri, SAİGEP Firmaları ve misafir ülkelerden gelen firma temsilcileri iştirak etti.
Değerlendirme toplantısında konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş, ülkeler arasında karşılıklı atılan bu ilk işbirliği adımının ardından yeni işbirliği ve dostluk projelerinin geliştirilmesini arzu ettiklerini ifade etti.
Güneş, konuşmasının devamında önümüzdeki süreçte bu çalışmaların kalıcı işbirliği haline gelmesini hedeflediklerini belirterek bu hedefleri gerçekleştirmenin bir göstergesi olarak da Etiyopya ile karşılıklı Memerandum imzalayarak ticari ilişkileri geliştirmeye gayret ettiklerini ifade etti.
Etiyopya Sektörel Ticaret Odası Başkanı Mr. Geberhiowt Gebergziabher Abera ise yaptığı konuşmada Etiyopya ve Türkiye arasındaki ticari iş birliklerinin Osmanlılar döneminden bu güne devam ettiğini vurgulayarak imzalanan anlaşmanın Etiyopya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek için önemli bir fırsat olarak gördüklerini ve Sakarya'nın da Türkiye için çok önemli bir sanayi bölgesi olduğunu görmekten mutlu olduklarını belirtti.
Organizasyonda yer alan Karadağ Heyeti de 2006'da bağımsızlığını kazanan küçük bir Avrupa ülkesi olan Karadağ ile Türkiye arasında bu organizasyon vesilesi ile bir köprü oluşturduklarını ve atılan güzel adımların geliştirilmesi için gayret edeceklerini belirterek bu görüşmelerin kendileri için çok olumlu geçtiğini vurguladı.
Polonya'dan programa katılan AMT Avrupa Sorumlusu Romuald Hubert Sawicki gerek firma ziyaretleri gerekse ikili işbirliği görüşmelerinden çok önemli veriler elde ettiklerini ve programa katılarak gerçek gelişen Türkiye'yi görme fırsatı yakaladıklarını belirtti.
Bünyelerinde bulunan yaklaşık 450 firmaya Sakarya'nın sahip olduğu potansiyeli ve firma bilgilerini aktaracağını önümüzdeki süreçte de çok iyi ikili iş birliği fırsatları elde edileceğini belirtti.
Konuşmaların ardından karşılıklı mutabakatname imzalandı.
Toplantının kapanışında konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş, mutabakatnamenin ülkeler arasındaki ticaretin geliştirilmesi adına büyük önem taşıdığını ifade etti.
Haber Tarihi : 27/2/2014