Kayseri'de, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu Kayseri Temsilciliği tarafından “ İş Dünyasında Umut Veren Kadınlar” adıyla bir çalıştay düzenlendi.
Çalıştaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Aşkın Asan, TOBB Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, kaymakamlar, girişimci kadınlar ve davetliler katıldı.
Prof. Dr. Aşkın Asan, kadının istihdama katılımının da önemli konulardan birisi olduğunu belirterek, "İş dünyasında kadın istihdamı konusunda yükselmeye, artmaya doğru bir trend var ama bu yükselme yavaş seyrediyor. Hükümet olarak kadın istihdamı konusunda da çok çalışmalar yaptık. Kadını istihdam edecek olan işverene, kadın işçinin 5 yıl süreyle primini biz vereceğiz, dedik. Çalışan kadının sorunlarından birisi de çocuğunu bırakabileceği güvenli bir yerdi. Bu konuda da kreşler üzerinde çalışmalar yapıyoruz'' ifadelerini kullandı.
İstihdamda kadın-erkek arasındaki uçurumu 3 yılda yüzde 10 azaltma gibi bir hedefleri olduğunu bildiren Asan, 1 yılda bu oranı yüzde 3,1 oranında azalttıklarını ifade etti.
Çalıştayın açılışında konuşan Kayseri Valisi Orhan Düzgün, böyle bir toplantının Kayseri'de yapılıyor olmasını anlamlı bulduğunu, çünkü iş dünyası denilince akla ticaretin geldiğini, Kayseri'nin de 6 bin yıl öncesine dayanan bir ticari geçmişi olduğunu vurguladı.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de, geçmişte zaman zaman kadının hor görüldüğünü, eşya gibi anlamlandırıldığını, hatta ruhunun olup olmadığının tartışıldığını belirterek, Türk kültüründe ve İslam inancında kadının yerinin çok farklı olduğunu bildirdi. Özhaseki, Anadolu'da ticaretin temellerini atan Ahi Evran'ın eşi Fatma Bacı'nın da eşi gibi kadın girişimcileri örgütlediğini ve kadınlara ticaretin düsturlarını öğrettiğini kaydetti.
Açılışta ayrıca, İpek Üstündağ, Burcu Gökay ve İranlı kadın girişimci Fatime Makime, başarı öykülerini anlattı.
Çalıştay açılışının son bölümünde ise Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Aşkın Asan, "İşte Eşitlik Bildirgesi"ni okuyarak Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ve Kayseri Sanayi Odası yetkilisinden bu ilkelere uyacaklarına dair söz aldı.
Çalıştayın ikinci günü ise davetli akademisyenler başkanlığında oluşturulan çalıştay masalarında sosyal girişimcilik, dezavantajlı kadınlarda girişimcilik ve girişimci kadınların sorunları gibi konular tartışılarak çözüm önerileri belirlendi. Çalıştaya SATSO'yu temsilen katılan Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı İffet Hacıeyüpoğlu yaptığı açıklamada, Başkan Yardımcımız Fazilet Neşe Akma, üyelerimiz; Bingül Artan, Betül Topaloğlu, Öykü Köprülüoğlu ve Zuhal Erol'un da çalıştaya katılarak diğer katılımcılarla görüş alışverişinde bulunduklarını ve çalıştayın son derece verimli geçtiğini belirtti. Çalıştaydan çıkan ortak öneriler ve sonuç bildirgesi ticaret ve sanayi odaları, basın ve kamuyou ile önümüzdeki günlerde paylaşılacak.
Haber Tarihi : 17/3/2014