Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız SATSO'ya gerçekleştirdiği ziyarette Sakarya'nın gelişimi ve yükselen ivmesini değerlendirerek “Tükettiğinden fazla üreten bir Sakarya ile karşı karşıyayız” dedi.
Açılış programları vesilesiyle Sakarya'ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Ticaret ve Sanayi Odası'nın faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgi vererek, şehrin tüm erkleri ile birlikte Türkiye'ye örnek ve ilk olan projelere imza attıklarını birlik ve beraberlik içerisinde çalıştıklarını dile getirdi.
Organize Sanayi Bölgeleri hakkında da bilgi veren Kösemusul, şu anda 4 tanesi dolu olmak üzere 2 si altyapı çalışmaları tamamlanmış ve diğerleri proje aşamasında olan 10 Organize Sanayi Bölgesi mevcut olduğunun altını çizerek kümelenmeye önem verdiklerini belirtti.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ayrıca Sakarya'nın 2013 yılında 2,5 milyar doları aşan ihracatı ile en çok ihracat yapan iller sıralamasında 9. Sırada yer aldığını belirterek ilin ihracatını yükseltmek lojistik avantajlarını ve konumunu doğru bir şekilde değerlendirmek adına ciddi projeler ürettiklerinin de bilgisini verdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise SATSO Meclis Üyelerine hitaben yaptığı konuşmada Sakarya'nın 1999 yılından itibaren yeni bir yapılanma içerisine girdiğinin altını çizerek “Bugün gelinen noktada elde ettiği başarılar bu yükselişin teyidi olmuştur. Sakarya'da birlik ve beraberlik adına ciddi bir ahenk yakalanmış durumda, Büyüyen şehirler kendi içinde bir sinerji yaratmalı il adına gelişime yönelik her bir kurum ayrı ayrı katkılar sağlamalı, bu bağlamda zincirin halkaları uyumla çalışmalı. 90 yıllık güçlü ve büyük bir sivil toplum örgütünde bulunmaktan memnuniyet duydum” dedi
Bakan Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde bulunan ve her ilde mevcut olan hazine arazilerinin enerjiye dönük kullanımı için gereken desteği vereceklerini belirtti. Diyarbakır ve Batman örneklerini de vererek şunları dile getirdi:
“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hangi ilde olursa olsun geniş arazileri varsa kullanım hakları itibari ile veriliyor. Örneğin Diyarbakır OSB' nin yanında Bakanlığa ait petrol ruhsatlı bir alan var ve bu nedenle Diyarbakır OSB genişleyemiyor. Bakanlık ruhsatlı sahasından 3 milyon metrekare yeri tahsis etti. Batman'da da benzer bir çalışma var. Farklı illerde benzer yerler isteniyor. Biz Bakanlık olarak bunların bu tür arazi tahsillerini yapabiliyoruz. Ola ki Sakarya'da böyle bir konu olursa bizim verebiliriz. Sakarya'nın kullanımına sunabiliriz.” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız SATSO Meclis Üyeleri tarafından yöneltilen soruları yanıtlarken Türkiye'nin enerji politikaları ve alternatif enerji kaynakları hakkında da bilgi vererek şöyle konuştu:
“Bizim ülke olarak yerli kaynaklarımızı arttırmamız gerek. Su, rüzgar, güneş, jeotermal ve biokütle, şehirlerimizde çöplerden ve atıklardan üretilen enerji bir hayli yükselmeye başladı. Çöp diğer enerji kaynakları gibi değerlendiriliyor. İskandinav ülkelerinde çöpten enerji elde etmek için tesisler kurmuşlar fakat durum öyle bir noktaya gelmiş ki çöp ithal etmeye başladılar. Yani her şey aslında değerlidir ve değerlendirilebilir. Biz de, Türkiye'de çevreye rağmen değil çevre ile beraber işlem yapalım istiyoruz.
Konya Karapınar'da güneş enerjisi santrali kurulacağı bilgisini de veren Bakan Yıldız, güneşten yaralanma oranının fazla olduğunu belirterek “Bir bütün olarak ortak aklı ve ortak dili kullanarak Türkiye'yi geliştirmeye çalışıyoruz. 12 yıldır Türkiye'nin ithal ettiği enerji oranı büyümeye rağmen büyümedi. Bizim net ithalatımız 52 milyar dolar, 60 milyar dolar ithalatımız var. 7-8 milyar dolar civarı ihracatımız var. Üretici ve tüketicinin harcadığı enerjiyi dengeledik. Türkiye'ye her yıl Bulgaristan'ın iki katı Romanya ve Türkmenistan'ın kendisi kadar ülke ekliyoruz.” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız “Ülkelerin farklı enerji potansiyeline sahip olduklarını da belirterek “Her ülkenin kaynakları her ülkenin kabiliyetleri farklı. Katar'da isteseniz de su bir yerden bir yere akmıyor ama altında doğal gaz var. Çok büyük bir rezerv çıkardılar.”dedi.
Yıldız konuşmasının sonunda “Biraz önce HES'in açılışını gerçekleştirdik. Türkiye'deki enerji yapılanmasının doğru ve önemli bir parçası olacağına inanıyorum. Sakarya'da uluslararası nitelikli güçlü firmalar var bu da kalifiye eleman ve istihdamla alakalı önemli avantajları beraberinde getiriyor. Kendi kendine üretebilen, uluslararası firmaları da içine alan önemli bir ilimiz. Sakarya, ekonomide daima ilk 10'da bulunabilen bir şehir, bu bağlamda tüm emeği geçenleri çalışmalarından dolayı kutluyorum” dedi.
Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın ziyareti vesilesi ile Yönetim Kurulu Başkanı Kösemusul Sakarya hatırası takdiminde bulundu
Haber Tarihi : 25/4/2014