Eşyaların Gümrük Vergisi’ne tabi olmadan geçici kabulüne imkân sağlayan teminat yerine geçen ve beyanname olarak kabul edilen Ata Karnesi, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilmeye başladı. Başkan Kösemusul, ilk karneyi MRAMOR Kurteş Soba Firması Sahibi Ömer Kurteş’e vererek, “Hayırlı olsun.” dedi.

Uluslararası taraf ülkeler arasında, başka herhangi bir belgeye gerek duyulmaksızın, eşyanın geçici olarak ithalat ve ihracatını sağlayan gümrük belgeleri olan ve ihracatçılar açısından büyük önem arz eden ATA Karneleri, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilmeye başladı.

Kösemusul: Hayırlı Olsun
İlk ATA Karnesi’ni MRAMOR Kurteş Soba Firması sahibi Ömer Kurteş’e teslim eden SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, “Eşyanın milletlerarası dolaşımını kolaylaştırmak işlevini gören ATA Karneleri, SATSO üyesi olan firmaların yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarına ayrıca diğer gerçek ve tüzel kişilere de verilen ticari işlem belgesi niteliğinde. Daha önceki süreçlerde İstanbul ve çeşitli iller kapsamında verilen Ata Karnesi için üyelerimiz artık işlemlerini Sakarya Ticaret ve Sanayi Odamızda yaptırabilecek. İlk karnemizi alan Kurteş Firmamıza hayırlı olsun diyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Para ve Zaman Tasarrufu
SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul’a teşekkür eden Ömer Kurteş ise, “Topraksız seralara bitki yatağı yapmak için geliştirdiğimiz makinemiz için ATA Karnemizi alarak gümrük işlemlerimizi kolaylaştırıp para ve zamandan tasarruf sağlayacağız. Bu projemizle Rusya gibi büyük bir pazara da ilk adımı atmış bulunuyoruz. Odamızdan bu karne hizmetini almaktan dolayı memnunuz. Sayın Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

ATA Karnesi Nedir?
ATA Karneleri, özellikle ihraç ürünlerinin potansiyel pazarlara tanıtımında, gerek sergi ve fuar gibi organizasyonlarda sergilenecek malların gerekse alıcılara numune olarak götürülecek malların geçici olarak yabancı ülkeye kabulünde veya bir mesleğin icrası için gerekli malzemenin geçici olarak yurt dışına götürülmesinde gümrük formalitelerinden kurtulmak ve gümrüksüz girişi sağlamak gibi işlevlere sahiptir. Ata Karnesi çalışmaları, Milletlerarası Ticaret Odası bünyesinde bulunan Dünya Odalar ve Dünya ATA Karnesi Konseyi’nin koordinasyonu altında, kendi ülkelerinde resmi olarak görevlendirildiği beyan edilen kefil kuruluşlar aracılığı ile yürütülmektedir.

1 yıl süre ile geçerli olan ve bu bir yıllık süre içinde 4 kez Türkiye'den geçici ihracat işleminde kullanılan Ata karnesi gümrük işlemlerini basitleştirir ve kolaylaştırır. Para ve zamandan tasarruf sağlar. Ata sözleşmesine üye toplam 72 ülke vardır. Sergi ve fuar ürünleri, Tıbbi cihazlar, sanayi eşyası, sanat eserleri, bilgisayarlar, film ekipmanları, fuar standı vb. kostümler, uydular, yarış atları, bilardo masaları, kuyumculuk eşyaları ve ayrıca aklınıza gelebilecek pek çok eşya ATA Karnesi ile yurt dışına götürülebilir. Gümrük makamları, kişiler, kuruluş ve teşekküller gibi geçici ithalat işlemlerini gerçekleştiren taraflara yarar sağlamak amacıyla oluşturulan Ata Karneleri ile gelen tüm eşyalar için ithalat işlemi sırasında, ne gümrüklerce ne de ithalatçı tarafından başka bir işlem yapılmasına gerek yoktur.
Haber Tarihi : 18/11/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::