Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) iş birliğinde Yalın Dönüşüm Desteği ve Model Fabrika Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu’nda Yönetim Kurulu Başkanvekili Cem Gün’ün ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Abdullah Başar, KOSGEB Sakarya İl Müdür Onur Kurtçu, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Yardımcısı Mustafa Aydın,  toplantının moderatörleri Sanayi ve Teknoloji Uzman Yardımcısı Zeynep Özge Demirçi, Ankara Model Fabrika Direktörü Ufuk Kaya ve Patiswiss Firması Yalın Üretim Direktörü Emre Yavuz ile çok sayıda SATSO üyesi iştirak etti.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanvekili Cem Gün, “Bugün dünyaya baktığımızda her alanda en kıymetli şeyin zaman olduğunu görüyoruz. Gelişen ekonomi ve teknolojinin gerekliliği zamanı yönetmek ve verimli kullanmaktır. Bu temel argümanı sistemli bir şekilde kullandığımızda ürün çıktısının kalitesinden, çalışan niteliğinin artmasına kadar pek çok noktada başarıya ulaşmak mümkündür. Zaman yönetimi ve verimliliğin iş süreçlerinde uygulanması nasıl olmalıdır sorusunun cevabı günümüz iş dünyasının önemli bir konu başlığı olan yalın dönüşüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sistemlerin sürdürülebilir şekilde uygulanması şirketlerin rekabet edebilirliği ve başarısında önemli rol oynamaktadır. Yalın dönüşüm, iş süreçlerini en etkili ve verimli bir şekilde düzenlemeye odaklanan bir yöntemdir.  Bu sistemin sürekliliğini sağlayan işletmeler atıl işlemleri, israfları ve zaman kaybını ortadan kaldırarak bu sayede, ürün veya hizmetleri daha hızlı ve kaliteli bir şekilde müşterilere ulaştırmaktadır. Bunun bir adım ötesi ise model fabrika modelidir ve iş süreçlerinin iyileştirilmesi, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve kalitenin artırılmasında büyük bir etkendir.

Sistem bize, az zamanda daha çok iş yapmanın şifresini sunmaktadır. Yani; verimliliğin artırılmasından, maliyetlerin düşürülmesine, daha fazla üretim yapılmasından, kalitenin işgücüne yansımasına kadar pek çok konuda bizi rekabete hazır hale getirmektedir. Bir tek iş veren açısından değil çalışan motivasyonu açısından da sistemin önemli katkıları vardır. Çünkü nitelikli bir ürün işveren ve onu icra eden bireylerin ortak paydasıdır. İki tarafın da aynı yöne bakıyor olması gerekmektedir. Dolayısıyla işletmelerin verimliliklerini artırarak üretim süreçlerini optimize etmesinin iki önemli unsurudur.

Sistemin doğuş noktası olan Toyota firmasının Türkiye fabrikası da bu mantıkla Toyota’nın dünyadaki fabrikaları arasında sıfır hata ile üretim yapan tek fabrikadır. Buradan şu sonucu çıkarmak bizler adına da mutluluktur: Toyota’nın mükemmel üretim anlayışı ile üretimi yapan Türk çalışanlarının sistemle uyuşması ve sürekliliği sağlaması bu başarıyı getirmiştir. Bu sistem değişen global ekonomik ortamda ülkemizin de küresel pazarda rekabet edebilirliğini artırmanın kilidi olarak da görülmektedir. Sakarya iş dünyası olarak üreten şehir kimliğini ileriye taşımak, ilimizin rekabet gücünün artırılmasına katkı sunmak adına gayret ediyoruz. İlimizin üretimi ve geleceği adına büyük hedeflerimiz var. Bu yolda yalın dönüşümün yaygınlaşması gelecekte hedeflediğimiz noktaya ulaşmak için önemli bir argümandır. Geleceğe hazırlanmak için buna ihtiyacımız var. Mevcut durumu değerlendirdiğimizde; tükettiğinden fazlasını üreten bir şehir olarak 2023 yılı ocak-ağustos ayları arası dış ticaret hacmimiz 6,5 milyar doları bulmuştur. Dış ticaret fazlamız yaklaşık 1,5 milyar dolar ve ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 150 olarak gerçekleşmiştir. Dış ticaret fazlasında Türkiye’de 3. Sırada yer alıyoruz. Yalın üretim konusu ihracatımızın sürdürülebilirliği için de kritik önem taşıyor. Aslında bu sürecin temelini oluşturuyor. KOSGEB tarafından verilecek desteklerle bu süreci hızlandıracağımıza ve yaygınlaştıracağımıza inanıyoruz. Firmalarımızın gelişimi, mevcut potansiyeli, vizyonu bu dönüşüme hazırdır. Üst limiti 100 bin liradan 200 bin liraya çıkarılan desteklerden tüm firmalarımızı faydalanmaya davet ediyorum. Program kapsamında firmalarımız yüzde 80’e kadar desteklerden faydalanabilecekler.” Diye konuştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Abdullah Başar, “Verimlilik iktisadi kalkınmanın anahtar kelimelerinden biridir ve bu anlamda en iyi mesafe kat ettiğimiz dönem 2021 olarak öne çıkıyor. Son dönemde yeşil dönüşüm çok yaygın. Bakanlık olarak işletmelerimizi destekleyerek model fabrika uygulamasını yaygınlaştırdık. 2018 yılında ilki Ankara’da kurulan model fabrikalardan bugün itibariyle 8 adet var. 6 ilimizde daha model fabrika kurmayı planlıyoruz. Model fabrikalarda 313 firma programını tamamladı. %54 ile %76 arasında verimlilik artışı sağlandı. Öğren-dönüş programı bu projenin en verimlisi olarak göze çarpıyor. 2022 yılında uygulama ile eğitmen dönüşüm programı ile 220 hoca yetiştirdik. KOBİ’lere yönelik tasarlanan yalın dönüşüm. Kobilerin sorunlarını belirlenmesi ve sorunların çözümüne yönelik yol haritasının oluşturulmasını amaçladık. Umuyorum ki firmalarımız ilerleyen dönemlerde KOSGEB yalın dönüşüm desteğinden daha fazla faydalanacaktır.” İfadelerini kullandı. 

Genel Müdür Başar’ın ardından toplantının moderatörleri Sanayi ve Teknoloji Uzman Yardımcısı Zeynep Özge Demirçi, Ankara Model Fabrika Direktörü Ufuk Kaya ve Patiswiss Firması Yalın Üretim Direktörü Emre Yavuz tarafından sunumlar gerçekleştirildi. Yalın üretim modelinin avantajları ve günümüzde bu modelin uygulandığı firmaların ne gibi çıktılar elde ettiği örnek ve kanıtlarla sunuldu.

Toplantının sonunda KOSGEB Sakarya İl Müdür Onur Kurtçu tarafından da destekler, teşvikler ve yalın üretim modeline yönelik başvurulara ilişkin bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi.

Haber Tarihi : 25/10/2023
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::