Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yılda iki kez düzenlenen Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı’nın 2025 yılı ilk toplantısı gerçekleştirildi.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün ALTUĞ ve Meclis Başkanı Erdem ERCAN moderatörlüğünde gerçekleştirilen, oda bünyesinde faaliyetlerini yürüten Meslek Komitelerinin sektörel sorunlarının, bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin görüşülerek değerlendirildiği ve sektör temsilcilerinin birbirlerinin sorunları hakkında fikir sahibi olarak dayanışmanın amaçlandığı toplantıya her iki başkanın yanı sıra Yönetim Kurulu Üyeleri, 34 Meslek Komitesinin Temsilcisi iştirak ettiler.
Toplantının açılış konuşmasını SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan gerçekleştirdi. Meclis Başkanı Ercan; “1999 yılında yaşadığımız büyük Marmara depreminin ardından yeniden ayağa kalkan, sıfırdan başlayan bir şehir olduk. Yıkımın ortasından yeniden doğduk. O tarihten bu yana Sakarya, sanayiden ticarete, eğitimden şehirleşmeye kadar her alanda çok büyük bir dönüşüm yaşadı. Nüfusumuz iki katına yaklaştı, ihracatımız milyar dolarları geçti, organize sanayi bölgelerimiz çoğaldı, üniversitelerimiz gelişti, altyapımız güçlendi. Bugün geldiğimiz noktada, Sakarya artık sadece bölgesinin değil Türkiye’nin de önemli bir üretim, lojistik merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Bu değişimin merkezinde ise siz değerli meslek komitelerimizin, üyelerimizin ve iş dünyamızın alın teri, kararlılığı ve vizyonu var.
Şimdi ise sadece bugünün değil, geleceğin de şehri olma yolunda ilerliyoruz. Sakarya bu değişime ne kadar hazırsa, bu fırsatlar o kadar lehimize çalışır. Bu hazırlığın temel aktörü ise bizleriz; üreticiler, girişimciler, sektör temsilcileri, meslek komitelerimiz ve tüm iş dünyası.
Sanayi altyapımızı geliştirirken çevresel sürdürülebilirliği, meslek eğitimi desteklerken nitelikli insan kaynağını, üretimi artırırken aynı zamanda katma değeri konuşmalıyız. Aksi hâlde, fırsatlar başkalarının elinde şekillenir, biz sadece izleriz. Sakarya’nın geleceği bizim bugünkü kararlarımıza bağlı.
Bugün atacağımız her adım, sadece işletmelerimizin değil, şehrimizin kaderini de şekillendirecek. Bu doğrultuda komitelerimiz büyük bir sorumluluk almalı, alıyor da…Sizler; sahadaki nabzı tutan, üyelerimizin sesi olan, sorunları en yakından bilen yapı taşlarımızsınız. Biliyoruz ki her bir komitemiz, temsil ettiği sektörün ihtiyaçlarını en iyi bilen kanaat önderlerinden oluşuyor. Bu sorumluluk, sadece temsil değil; aynı zamanda çözüm üretme, iletişimi güçlendirme ve ortak akıl geliştirme görevini de beraberinde getiriyor. Her birinize katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Sadece günü değil, geleceği de düşünen bir Sakarya iş dünyası olma yolunda sizlerle birlikte yürümekten büyük onur duyuyorum.” dedi.
Meclis Başkanı Erdem Ercan’ın ardından kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ise ekonomik gündem ve Oda çalışmalarına yönelik değerlendirmede bulundu. Başkan Altuğ özetle şunları dile getirdi: “Yaşanan ekonomik süreç malumunuz. Bu süreçten etkilenmeyen iş insanı yok. Genel olarak baktığımızda Türkiye ekonomisi, küresel belirsizliklerin ve jeopolitik gelişmelerin etkisi altında dinamik bir süreçten geçiyor. Enflasyonla mücadele; üretim, ihracat ve istihdam dengesini koruyarak yürütülmeye çalışılıyor. Diğer yandan, finansmana erişim, maliyet baskıları ve iç talepteki değişim, reel sektörümüzü etkilemeye devam ediyor.
Bu zemin üzerinde biz de hem süreci yakından izliyor hem de TOBB aracılığı ile çözüm üretme sorumluluğunu taşıyoruz. Bu konuda sizin desteğiniz ve katkılarınız da çok önemli. Sektörel konulara, sorunların çözümüne yönelik çalışmalarınız için teşekkür ederim.
Oda olarak, bir yandan ülke ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri yakından takip ederken, diğer yandan üyelerimizin ihtiyaçlarına yönelik stratejik adımlar atmaya devam ediyoruz. Çalışmalarımızın temelinde sizlerden gelen geri bildirimler, sektörlerinizdeki ihtiyaçlar ve ortak akla verdiğimiz değer yatıyor. O nedenle komite toplantılarımızı birer rutin değil, her seferinde şehre ve sektöre katkı sağlayacak fırsatlar olarak görmeliyiz. Sektörel konuların altında yatan temel sorunlara odaklanmalı ve somut çözüm önerileri üretmeliyiz. Sizlerin bu konuda katkıları büyük, her birinize teşekkür ediyorum.
Çünkü bizim anlayışımıza göre her üyemizin sesi duyulmalı, her fikrin bir karşılığı olmalı. Ancak bu şekilde kurum kültürümüzü daha güçlü, etkimizi daha görünür hale getirebiliriz.
Biz gücümüzü buradaki ortak akıldan alıyoruz. Her bir meslek komitemiz bu yapının temel taşıdır. Bu anlayışla, bugünkü müşterek toplantımızın verimli geçmesini diliyor; katılımlarınız ve katkılarınız için teşekkür ediyorum.” diyerek SATSO nun 6 aylık faaliyetleri ile ilgili sunum gerçekleştirdi.
Başkanların konuşmalarının ardından SATSO Genel Sekreteri Şevket KIRICI tarafından oda çalışmaları hakkında sunum gerçekleştirildi. Toplantıda 2026-2029 SATSO Stratejik Planı hazırlıkları kapsamında SWOT Analizi yapıldı. Online yapılan anketle komite üyeleri SATSO’dan beklentilerini, güçlü ve zayıf yönlerini, SATSO’nun önündeki engeller, fırsatlar ve tehditleri belirlediler.
Sunumun ardından birçok meslek komitesi temsilcisi söz alarak kürsüden sektörlerine yönelik talep ve görüşlerini paylaştılar.
9. Meslek Komitesi (Dayanıklı Tüketim Malları Ticareti) Üyesi Erdal TOPAL, “Sektör olarak ciddi sıkıntıdayız. Maalesef zincir marketler çok yaygın ve de her şeyi satıyorlar. Böyle bir anlayış olmamalıdır. Bizler yatırım yapıyoruz ve mağazalar açıyoruz, nitelikli ve bilgili istihdam yaratıyoruz. Ancak bu marketler sıkışık nizam yerlerde belki de 3-4 personelle her şeyi satabiliyor. Sürümden kazandıkları için ciddi şekilde piyasa altında fiyat ürün satıyorlar. Sektörümüzün en büyük sıkıntısı budur ve perakende yasası çıkmalıdır.” diye konuştu.
6. Meslek Komitesi (Tekstil, Deri ve Hazır Giyim Ticareti) Başkanı Salim SALMAN, “2024 yılı sektörümüz için sıkıntılı geçti. 2205 yılında yüksek kira artışlarıyla mücadele ediyoruz. Yeni kontrat dönemlerinde fahiş kira artışlarıyla karşı karşıya kaldı. AVM’ler harici ticaretin yoğun olduğu cadde ve sokaklarımıza alternatif yeni alanlar oluşturulamadığı için bu yaşanıyor. Bu bayram da durgun geçti. Alım gücünün düşmesi, satışların düşüklüğü ve alışverişlerin çoğunlukla kredi kartıyla yapılması komisyonlar da bizi zorluyor. Son dönemde gündemde olan boykot çağrıları ticareti olumsuz etkilemekten öteye gitmiyor. Bu tür çağrılar sadece firmaları değil, istihdamı da olumsuz etkiliyor. Geçim derdinde olan işletmeleri hedef göstermeden başka adımlar atılması gerekir. Biz siyaset değil sürdürülebilir ticaret istiyoruz.” dedi.
16. Meslek Komitesi (Sigortacılık ve Finans) Üyesi Ali ESEN, “Komite olarak 186 tane sigorta acentemiz var. İlçelerde düzenli toplantılar yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl hazine müsteşarlığı 3 sigorta şirketine el koydu ve sektörde bunun yarattığı mağduriyette ciddi sıkıntı çekiyoruz. Şirketlerin iyi denetlenmesi gerekiyor ve sermayesinin kat kat üzerine teminat veren şirketler var. 3 tane daha sigorta şirketine de aynı yaptırımların olacağı bilgisi sektörümüzde dolaşıyor. Tüketicilerimiz sigorta poliçesini ve sigorta acentelerini iyi seçmelidir. Denetiminizi yapın ve sermayesi yüksek şirketlerden teklif alın. Özellikle de sigorta poliçelerinizde Sakaryalı acentelerden hizmet almanızı rica ediyoruz.
17 Ağustos’un üzerinden 25 yıl geçti. 6 Şubat’tan da maalesef çok ders alamadık. Kentsel dönüşüm sürecinde SATSO olarak bizler de gücümüzü kullanmalıyız ve etkin olmalıyız. Özellikle ana arter yolları korumamız gerekiyor yoksa bir felakette hiçbir yere ulaşamayız.” dedi.
7. Meslek Komitesi (Isıtma, Soğutma ve Mekanik Tesisatçılar) Komite Başkanı Erdem YAŞAR, “Planlı işyerleri ve küçük sanayi sitelerine yönelik sektörümüzden çok talep var. Son yıllarda yaşadığımız deprem felaketleri sektörümüzü de derinden ilgilendiriyor. Binalarda yangın yönetmeliğine yönelik çok eksikler var gittiğimizde fark edebiliyoruz. Ekonomik daralmanın etkisiyle karşılıksız çekler çok gündemde. Çok şükür sektörümüzde buna rastlamadık. AGDAŞ ile sektörümüzün gelişimi ve şehrimizin doğalgaz altyapısının gelişimi için de sık sık iş birliği içindeyiz.” dedi.
13. Meslek Komitesi (İnşaat Malzemeleri Toptan ve Perakende Ticareti) Başkanı Özkan YETİM, “Üreticiler bizlerden mal karşılığı ticaret karşılığı teminat mektubu istiyorlar. Artık ticarette rakamlar da çok ve istenen teminat oranları da arttı. Teminat mektubu veriyoruz evet ancak bizim malı sattığımız kişilerden teminat mektubu istemiyoruz. Bu konuda destek bekliyoruz.” dedi.
34. MESLEK KOMİTESİ (Müteahhitlik Faaliyetleri) Başkanı Ahmet HALDIZOĞLU, “Uzun zamandır asansör boşluğu konusunda çalışmalarımız vardı ve artık isteğe bağlı yapılıyor. Merkez belediyemizle başlayan süreçle diğer belediyelerimiz de aynı şekilde ilerliyor teşekkür ediyoruz. Bu sayede metrekareler büyüdü, boşluk sebebiyle dar yaptığımız dairelerdeki sorunlar kalktı.
Maalesef AGDAŞ ve SEDAŞ ile ilgili sorunlarımız devam ediyor. Biri kazı yasağı var diyor başka kurum sorunsuz işini yapıyor. Şantiyelerde elektrik sıkıntısı yaşanıyor. Elektrik kullanımı konusunda kimse güvenlik gerekçesiyle sorumluluk almıyor ve onay vermiyor. Sürekli topu birbirlerine atıyorlar. Bu sebeple maalesef işlerimiz yürümüyor. Faaliyetlerimizi gerçekleştiremiyoruz.” dedi.
Haber Tarihi : 10/4/2025