Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadı Girişimciler Kurulu Doğu Marmara Bölge Toplantısı’na ev sahipliği yaptı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini yürüten TOBB Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi’nin organizasyonu ile gerçekleştirilen Doğu Marmara Bölge Toplantısı; Bursa, Kocaeli, Bolu, Düzce, Yalova illeri kadın girişimciler kurulu üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Zehra Dirim ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa, Bursa Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı ve Doğu Marmara Kadın Girişimciler Kurulları Temsilcisi Sevgi Saygın, Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Dilek  Çınar, Bolu kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Yüce, Düzce kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Küçük, Yalova Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Merva Yadigar Gencer ile bu illerin kadın girişimciler kurulu üyeleri, TOBB Sakarya Kadın  Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Üyeleri ve Sakarya’da faaliyet gösteren kooperatif üyesi girişimci kadınlar iştirak etti.

Gün boyu süren program Geyve Yöresel Ürünler Üretim Merkezi inceleme gezisi ile başladı., Taraklı ilçe gezisi ve Fenerli Konak ziyareti ile devam etti.

Doğu Marmara Kadın Girişimciler Kurullarından oluşan 60 kişilik heyet, daha sonra Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda istişare ve bölge toplantısı gerçekleştirdi.

Bölge toplantısının ev sahipliğini ve divan başkanlığını SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar yürüttü. Divan’da ayrıca Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Zehra Dirim ve Bursa Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı ve Doğu Marmara Kadın Girişimciler Kurulları Temsilcisi Sevgi Saygın yer aldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar şunları dile getirdi:

“İçinde bulunduğumuz dönem, elbette mücadeleli ve sıkıntılı bir süreç. Biz bölgemizdeki kadın girişimcilerimizin bu zorlukların üstesinden gelecek vizyona sahip olduğunu biliyoruz. Sakarya Kadın Girişimciler Kurulumuz da yaptığı çalışmalarla pandemi dönemine rağmen bir başarı örneği gösterdi. Kendilerini tebrik ediyorum. Unutmayalım güçlü kadın güçlü ekonomi demektir. Ben kadın girişimcilerimize güveniyorum. Ve çok güzel başarı hikayelerinin bu bölgeden sizler sayesinde çıkacağına inanıyorum.  Yeter ki yeni düzeni doğru okuyalım bu doğrultuda yol haritamızı güncelleyelim. Tecrübe edilmemiş bir süreçten çıkarken, ekonomik fırsatları yakalamış, güçlü, yeni teknolojilere hakim, üretken bir kadın topluluğunun katkılarına ihtiyacımız var.”

Başkan Yardımcısı Avşar’ın ardından konuşan Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Zehra Dirim ise kurulun çalışmaları hakkında detaylı bilgi verdiği konuşmasında şunları dile getirdi: “Yaşanan pandemi süreci bizleri olumsuz etkilese de çalışmalarımıza engel olmadı. Biz pandemiye rağmen faaliyetlerimize aralıksız devam ettik. Toplantılarımızı zoom üzerinden gerçekleştirdik. Yeni projeler üretip hayata geçirdik. Bu projeleri üretirken de sürdürülebilir, ölçülebilir, ülke genelinde yayılabilir ve rol model çalışmalar olmasına özen gösterdik. Göreve ilk geldiğimiz günden itibaren çıkış noktamız, kadın girişimci sayısını artırırken kadınların istihdamdaki yerini de güçlendirmek oldu. Çünkü ekonominin gelişimi için kadın istihdamının önemli olduğunun bilincindeyiz.

GEYVE YÖRESEL ÜRÜNLER MERKEZİ

Bu dönemde ilk çalışmamız; tüm faaliyetlerimize altlık niteliği taşıyan ve mihenk taşı olarak gördüğümüz “Geyve Yöresindeki Kültürel Tarımsal Ürünlerin ve El sanatlarının Değerlendirilmesi ve Bölge Kadınlarının İstihdamı Projesi”dir. Geyve ilçemizde oluşturduğumuz ‘ve ilçede kurduğumuz ve bu sabah birlikte gezdiğimiz “Geyve Yöresel Ürünler Merkezi’’ de bu projemizin somut çıktısı olarak hizmet etmektedir.

Geyve; doğası tarımsal alanları ve insanı gereği üretim ve tarımla iç içe olan bir ilçemiz. Köylerde özellikle kadın emeği çok fazla. Ama biz bu projeye başladığımızda ne yazık ki; çoğu bu verdikleri emek ve girişimci kimliklerinin farkında bile değildi. Bizler köylerimizde bu kadınlarımızla bir araya geldik. Birlikte “ne yapabiliriz?” diye detaylı bir saha çalışması yürüttük. Daha sonra bu çalışmamızı projeye dönüştürerek SATSO Yönetimi öncülüğünde Geyve Belediyesi’ne sunduk. Belediye başkanımız belediyenin çöp toplama alanı olarak kullanılan bir 10 bin metrekarelik bir alanı bizlere tahsis etti ve binayı yaptı. Odamız da, bina için gerekli iç mekan ve üretim malzemelerini temin etti. Destek veren başkanlarımıza da buradan tekrar teşekkür ediyorum.

Bu proje kapsamında; bir diğer proje paydaşımız şehrimizin gözbebeği Sakarya Üniversitemiz ilk etapta 40 kadınımıza donanım kazandırmak amaçlı gerekli eğitimleri verdi. Bizler bu süreçte her zaman kadınlarımızla iletişimde olduk.

Bu çalışmaların ardından “Geyva” adından ulusal bir markaya sahip olduk. Bugün Geyve yöresel faaliyetlerine gelişerek devam etmekte pek çok ulusal çalışmaya rol model olmakta…Geyve Yöresel Ürünler Merkezi çalışmamız bizi de sonraki çalışmalarımız için yüreklendiren “Daha iyisini yapabiliriz” gücünü veren bir çalışma oldu ve diğer projelerimiz için yol aldık.

KOOPERATİFÇİLİK

Bu doğrultuda kadınların üretimde güçlenmesini sağlayan bir dinamiğe ihtiyaç olduğunu gözlemledik. Yaptığımız araştırmalar neticesinde, kooperatifler ve birliklerin yerel ve ulusal nitelikte hareket etmeye destek olan dinamik olduğunu farkettik.   “Kadın İş Birliği Üretimin Geleceği’’ projesi adı altında kooperatifleşme sürecini başlattık. Sakarya’da her ilçede kadın kooperatifleri kurmak için kolları sıvadık.  Kooperatifçilik konusunda bilinç oluşturma ve farkındalık çalışmalarına başladık. Ticaret Bakanlığımız tarafından ilimize gelen kooperatifçilik otobüsü kadınlarımızla buluştu. Kooperatifçilik süreci hakkında kadınlarımıza önemli bilgiler ve eğitimler verildi. Bunun sonucunda bugün şehrimizde; 11 adet kadın kooperatifi kurduk. Bu kooperatiflerimiz aktif olarak çalışmaya başladı. Kooperatif üyesi üretici kadınlarımız da şu anda aramızda. Kendilerini tekrar tebrik ediyorum. Sakarya’nın güçlü kadınlarıyla gurur duyuyoruz. Kooperatifçilik faaliyetlerimize ara vermiyoruz devam ediyoruz bununla ilgili de önümüzdeki ay TOSYÖV tarafından odamızda 2 haftalık kapsamlı bir kooperatifçilik yol haritası eğitimi düzenleyeceğiz.

İŞ’TE KADIN

Ayrıca, Sakarya İŞKUR İl Müdürlüğü ile ilimizde kadın istihdamının artırılması amacıyla Kadın İstihdamı Artırma İşbirliği Protokolü imzaladık. Bu protokolle; SATSO, İŞKUR’a başvuran kadınlara ve istihdam edilen kadınlara yönelik işbaşı yaptığı sektör ile ilgili ücretsiz kişisel gelişim eğitim imkânı sağlayacak. Sakarya İŞKUR ise, Kurumun uyguladığı programlarda, kadın kursiyerlerin firma eşleşmesini yaparak, firmalarda istihdamını destekleyecek.

GASTRO MUTFAK

SATSO tarafından şehrimizin unutulmaya yüz tutmuş tatları, sofra kültürü ve hafızalardaki hikayelerin toplandığı “Topraktan Sofraya Gastro Sakarya’’ kitabından ilham aldığımız bir çalışma.

Kadın Girişimciler Kurulu olarak bu “Gastro Sakarya” birikiminden yola çıkarak kuracağımız bir restoran/mutfak akademisiyle Sakaryalı kadın mutfak ustaları yetiştirmeyi ve ilimizde bulunan otel ve restoranlarda istihdam edilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz.

Kurmayı planladığımız merkezde yöresel ürünlerimizin tanıtılıp pazarlandığı ve kullanıldığı bir bölüm, yöresel yemeklerimizin servis edildiği bir alan ve bu yemekleri büyük bir ustalıkla yapan kadın aşçılarımızın yetiştirildiği bir mutfak akademisi olmasını hedefliyoruz.”

Bursa Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı ve Doğu Marmara Kadın Girişimciler Kurulları Temsilcisi Sevgi Saygın da kadın gücünün önemine değindiği konuşmasında özellikle cinsiyet eşitliğinin illere göre durumuna değindiği konuşmasında unları dile getirdi: “TEPAV 81 il için toplumsal cinsiyet eşitliği karnesi hazırladı. Karne kapsamında “Yereller İçin Cinsiyet Eşitliği Endeksi” ve “Yereller İçin Toplumsal Cinsiyet Güçlenme Endeksi” oluşturuldu ve iller kadınlara sundukları belirli hizmetler açısından karşılaştırıldı. İllerimiz yerelde cinsiyet eşitliği karnesinde istenilen seviyede değil.  Bu doğrultuda TOBB öncülüğünde bir eylem planı hazırlandı. Ve bizlerde bu eylem planı doğrultusunda çalışmalar yürütüyoruz. Doğu Marmara Bölgesinde bu çalışma kapsamında ağırlıklı olarak kooperatifler üzerine yoğunlaşıldı. Bu çalışma ile çok fazla kadına dokunmayı hedefledik. Ve hedeflerimize de ulaşıyoruz. Şimdi yerelde kurulan kooperatiflerin bölgesel olarak ortak hareket etmesi ve iş birliği sağlaması için gayret ediyoruz. Bu amaçla bölgedeki tüm kooperatif üyesi kadınımızın katılabileceği bir eğitim programı hazırlıyoruz. Eğitimlerin dinamik ve interaktif olması için gayret ediyoruz. Yeni dünya bize iş birliğini işaret ediyor. Hep beraber olursak sorunların üstesinden gelebiliriz. Birbirimizi güçlendirelim. Yerelde desteklenen kooperatifler güçleniyor. Bizler kadınlarımızı desteklemeye devam edelim.” Dedi.

Diğer illerden gelen kurul başkanları da illerinde yapılan kooperatifleşme çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Toplantı dilek ve temennilerin ardından plaket ve hediye takdimi ile sona erdi.

Program Sapanca’da SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’un katılımı ile gerçekleştirilen akşam yemeği programı ile sona erdi.

Katılımcılar Sakarya’nın doğal güzellikleri ve yöresel ürünlerinin ulusal nitelikte özelliklere sahip olduğunu dile getirerek Kadın Girişimciler Kurulu önderliğinde yapılan çalışmaları yerinde izleme fırsatı buldukları için memnuniyetlerini dile getirdiler. Bölge illerden gelen kurul üyeleri ev sahipliğinden dolayı SATSO yönetimi başta olmak üzere Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zehra Dirim ve İcra Komitesi Üyelerine teşekkür ettiler.

Haber Tarihi : 25/6/2021
Haber Medya
Paylaş