Sanayide Kadın Eli Projesi’nin Sakarya Çalışmaları Tanıtıldı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulunun sanayide kadın istihdamını artırmaya yönelik hayata geçirdiği, "Sanayide Kadın Eli Projesi" kapsamında yapılan faaliyetleri tanıtmaya yönelik Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu tarafından Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ev sahipliği ile Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zehra Dirim ve Kurul Üyelerinin öncülüğündeki toplantıya TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Fatma Aydoğdu ile Proje ortağı TEZMAKSAN Akademi Temsilcisi Yalçın Paslı ve basın mensupları iştirak ettiler.
Toplantının açılış konuşmasını SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ gerçekleştirdi. Başkan Altuğ projenin önemine vurgu yaparak; “Kadınların işgücüne katılımı artırılması demek aynı oranda büyüme ve verimlilik demektir. Kadınların emekleriyle dünyanın daha yaşanılabilir bir yer olacağı anlayışında olan bir oda olarak pozitif ayrımcılıktan ziyade eşitlik ve dengeyi esas alarak çalışmalar yürütüyoruz. Sakarya kadın girişimciler kurulumuz da kadın kooperatifleşmesine yönelik verimli geçen çalışmaların ardından TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun hayata geçirdiği “Sanayide Kadın Eli Projesi”nin Sakarya ayağını yürütüyorlar. Kadınlarımızın çalışma hayatlarını ya da girişimcilik fikirlerini sadece belirli sektörlere sabitlemiyor ve hayatın her alanında, her sektöründe kadının da yer alabileceğini gösteren bu projeyi gönülden destekliyoruz. Üyelerimizin çoğu kadın istihdamına önem veriyor ve destekliyor.” dedi.
TOBB Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zehra Dirim, “Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi olarak yaptığımız faaliyetlerde e önemli amacımız kadınlarımızın üretim potansiyellerini harekete geçirmek ve onların bu güçlerine dokunabilmekti. Sanayide Kadın eli projemiz de bu açıdan çok kıymetli. Biz kadın gücünün farkına varmış, üretimin her noktasında kadın emeğinin katkısını bilen bir camia olarak sanayiye kadın elinin de çok yakışacağını düşünüyoruz. Bu projemiz de ekonomiye katkı anlamında büyük bir potansiyel barındıran ancak evlerinden çıkıp iş dünyasına adım atma cesareti ve fırsatı bulamayan kadınlarımız açısından büyük önem taşıyor.
Biz bu projeye heyecanla başladık. Gerek özel sektör gerekse de kamudaki paydaşlarımızla mevcut durumumuzu, hedeflerimizi, yol haritamızı, bu projenin ilimize, kadınlarımıza kazandıracakları konusunda hem fikir olduk. İstihdam edilecek kadınlarımıza ulaşmak ve istihdam yaratmak amacıyla birçok kurum ve kuruluşu, üretim tesislerini ziyaret ettik. Sayısız birçok faaliyet ve görüşmeye imza attık. İlk günden bugüne kadar geçen kısa sürede toplam 60 Kadınımıza ulaştık. Bunlardan 28’i İŞ-Kur eğitiminden geçti. Çok yeni bir proje olmasına rağmen 1 kadınımız şimdiden istihdam edilmeye başladı. Sayımız gittikçe artacak. Genel çerçevede hedeflediğimiz seviyeye ulaşmak için çalışmalarımız hızla devam ediyor. 8 ay gibi uzun görünen kısa bir sürede şehirde kadınlarımız ve istihdam gibi önemli bir konuda hareket başlattığımıza inanıyorum. Sakarya’da sanayiye kadın eli çok yakışacak, bundan eminiz.” dedi.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Fatma Aydoğdu ise; “Sürdürülebilir Kalkınmanın temel şartı Kadınların ve gençlerin ekonomiye katılımını sağlamak. Pandemi ile birlikte kadın istihdam oranları geriye gitti, işsizlik özellikle Kadın işsizliği %25 arttı ve bu dönemde özellikle alt gelir düzeyindeki kadınların oranı çok düştü. Yapılan araştırmalar dünyada tam cinsiyet eşitliğinin 300 yıl sonra sağlanması öngörülüyor. Bizim bu kadar süreyi beklemeye niyetimiz ve sabrımız yok. Bu anlamda ilk ayağa kalkıp kadının gücünü fark eden ve üretim alanında fark yaratan ülkeler öncü olacaktır. Bu konuda öncelikle TOBB KGK ve TEPAV işbirliğinde 81 İl’in Cinsiyet Eşitliği Raporu hazırladık. Projemizin en büyük özelliği sahaya iniyor olmamızdır. Bütünsel bakış açısı ve biz ruhu ile tüm kurumların birlikteliği ile hayat buluyor olması çok değerli ve başarıya ulaşmasındaki en büyük kriterdir. Projenin Sakarya ilimizde fark yaratacağına inanıyor hayırlı olmasını diliyoruz.” dedi.
TOBB KGK Üyesi Aydoğdu’nun ardından kürsüye gelen proje ortağı TEZMAKSAN Akademi Temsilcisi Yalçın Paslı, projenin diğer illerde geldiği aşamayı, yol haritasını, yapılan faaliyetleri ve çıktılarını sunum eşliğinde katılımcılar ile paylaştı.
Haber Tarihi : 29/12/2022