KARAR:1
Ülkemizde alım gücünün çok fazla seviyede düşmesi sebebiyle bankacılık ve döviz sektöründe para taşımak için şirketlerin eleman istihdam ettiği, ancak 2024 yılında paranın hacminin büyümesi sebebi ile insan gücünün yetmediği, bu sebeple para taşımak için özel joistikli araçlar imal edilerek kullanıldığı, paranın alım gücünün düşük olması fakat ağırlık ve hacim olarak çok fazla olmasının güvenlik zafiyeti oluşturduğu ve  bankacılık, kuyum ile döviz sektöründe faaliyet gösteren firmaları mağdur ettiği hususlarında meslek grubu üyelerimizden Meslek Komitemize şifahi şikayetler gelmiştir.
Bankacılık, Kuyum ve döviz sektöründe faaliyet gösteren firmaların mağdur olmaması, güvenlik zafiyetini engellemek amacıyla Ülkemiz piyasasında kullanılan en büyük para birimi olan 200,00TL’ nin yerine 100 DOLAR veya 100 EURO seviyelerine yakın para biriminin basılarak piyasaya sunulması hususlarında ilgili Bakanlıklar nezdinde gerekli girişimlerde bulunulması hususunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ ne yazı yazılmasına.10.07.2024/22

KARAR:2
Türkiye genelinde yakın zamanda çıkan kuyum ticaretini düzenleyen yönetmelik yapılmış ve uygulamaya konulmuştur. Bu Yönetmelikteki uygulamaların bazılarının yetersiz ve eksiklikleri görülmektedir.
Yönetmelik kapsamında kuyumcu vitrinlerinde standart dışı ayarı düşük, aldatıcı, imitasyon vb. ürünler konulması yasak olmasına rağmen henüz bir uygulama ve denetleme yapılmamıştır. Böyle bir uygulamanın yapılmaması kuyumcuların vitrinlerinde ve envanterinde olmaması gereken standart dışı ayarı düşük, aldatıcı, imitasyon vb. ürünlerle vitrinlerini zengin göstererek tüketiciye güven ortamı oluşturarak, art niyetli sonucu kötü olacak sonuçlar doğurabilir ki büyük olasılıkla muhtemeldir.
Bu durumların önüne geçilmesi için en kısa zamanda Ticaret İl Müdürlüğü, Bilirkişi veya Kuyumcular Derneği veya Komitemiz üyeleri ile birlikte sahada bir önce uygulamalı bilgilendirme yapılmalı, bir müddet sonrada ciddi bir denetim muhakkak yapılmalıdır. 10.07.2024/22

KARAR:3
Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında, kuyum ticareti yapacak kişiler için Kuyumcu Yetki Belgesi mecburiyeti getirildi. Fakat bu yetki belgesinin alınması detaylarında Ustalık Belgesi istenmektedir. 
Bu belgenin (Ustalık Belgesi) istenmesinde ve kabul edilmesinde bir uygulama eksikliği tespit ettik. 
Şöyle ki; eski yıllarda aynı kurumdan ustalık belgesi ile usta öğretici belgesi de alınmıştır. Yani usta öğretici belgesi ustalık belgesi olmadan alınamaz. Dolayısıyla usta öğreticilik belgesi ustalık belgesinin bir üstüdür ve ustalık belgesini kapsar. Kuyumcu Yetki Belgesi başvurusunda Ticaret Bakanlığının sayfasında ustalık belgesi yazmayan usta öğretici belgesi kabul edilmemekte ve başvuru red olarak gözükmektedir.
Ayrıca kişinin ustalık belgesi kayıtlarda olmasına rağmen E-Devlet platformunda da gözükmediği için sistemden bulunup yüklenememiştir. 
Denetimlerde Kuyumcu yetki belgesinin olmamasının cezası 200.000,00TL olarak kuyum ticareti ile uğraşan firmalara yansımıştır. Ve bu cezanın takdiri adli karşı bir itiraz davası açma olarak düzenlenmiştir.
Halbuki kuyumcu esnafı olarak böyle bir belgenin önemi, tamamlanması gereken bir evrak eksikliği gibi algılanmış, böyle orantısız bir para cezası olacağı kesinlikle düşünülmemiştir. 
Böyle ciddi sonuçları olacak kural ve kanun ihlallerinin çok daha ciddi ve belirgin şekilde anlatılması ve duyurulması gerekmektedir. Bu şekilde sonuç alınır ve mağduriyetleri giderir. Bu konunun yeni olması sebebi ile itiraz mercii ilk etapta mahkeme değil Ticaret İl Müdürlükleri olmalıdır.
Sonuç olarak görüş ve talebimiz: ustalık ve usta öğreticilik belgesi kabulü ve Ticaret İl Müdürlüklerinin itiraz merci olarak düzenlenmesi, kuyumcu yetki belgesinin olmamasının cezasının 10.000 ile 300.000,00TL arasında belirlenmiş, bu denetimde 200.000,00TL ceza kesilmiştir. Bu ceza orantısız bir cezadır ve hangi kıstaslara göre kesilmiştir. 
Yetki belgesi alım esnasında usta öğreticilik belgesinin kabul edilmesi, itiraz mercilerinin Ticaret İl Müdürlüğünde olması, ceza tutarının hangi kıstaslara göre düzenlendiği hususlarında Odamız tarafından gerekli girişimlerde bulunulmasına.10.07.2024/22

KARAR:4
Meslek grubumuz ile ilgili genel sorunlar tartışıldı. 10.07.2024/22


KARAR:5
Dilek ve temenniler dinlendi. 10.07.2024/22
 

Haber Tarihi : 22/7/2024
Paylaş