Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren ve çoğunluğunu sigorta aracılık hizmetleri ve finans sektör temsilcilerinin oluşturduğu 16. Meslek Komitesi çalışmalarıyla üyelerine hizmet çıtasını yükseltiyor..

Sigorta Acentelerinin sorunları ve mesleğin geleceğine yönelik faaliyetleri kapsamında “Sigorta Acentelerinin Geleceği” konulu bir konferans düzenledi.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA)'nın hizmet alanını kapsayan illerin Ticaret ve Sanayi Odalarının ilgili meslek komitelerinin katılımıyla gerçekleştirilen "Sigorta Acentelerinin Geleceği" konulu konferans yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Ev sahipliğini Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Terzioğlu, 16. Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Tekneci, Komite Başkan Yardımcısı Fazilet Neşe Akma,  Meclis Üyeleri; Ayhan Akdağcı, Oktay Topçu ve Zafer Yıldırım ile Komite Üyelerinin yaptığı konferansa çok sayıda sektör temsilcisi iştirak etti.

Toplantı moderatörlüğünü TOBB Sigorta Acenteleri İcra Kurulu  (SAİK) Başkanı Hüseyin Kasap yaparken Divan’da Sigorta Acenteleri Sakarya İl delegesi Zekeriya Başoğlu ve SATSO 16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi ve Sakarya İl Delegesi Ayhan Akdağcı yer aldı.

Geleceği Parlak Ufku Açık Bir Sakarya

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Yiğit Ateş Oda ve komite çalışmaları hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi: “Odamız, 34 meslek komitesi ile 15 bin üyesine, ilimize ve ülkemize katkı sağlamak adına gayretlerini sürdürüyor.  Sakarya hızla gelişen bir il. İhracatta yüzde 269’luk bir artış ile geleceği parlak ufku açık bir il olarak hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hizmetlerimiz çerçevesinde en önemli paydaşlarımız olan meslek komitelerimizin talepleri bizim için her zaman önemlidir. 16. Meslek Komitemiz de sektör adına başarılı çalışmalar yürüten komitelerimiz arasındadır. Konferansımızın sektörümüz, ilimiz ve ülkemiz adına hayırlı olsun” dedi.

Acente Sorunları

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Oktay Topçu da sigorta acentelerinin sorunları ile ilgili değerlendirmelerde bulunduğu konuşmada şunları dile getirdi:

“Biz acentelerin dertleri herkesin malumu olan bir durumdur, buradaki tüm katılımcılar bu durumu iliklerine kadar hissetmektedir. Sektörün anayasası olarak kabul edilen 5684 sayılı kanun ile düzenlenen yönetmelikler çıktığı günden bu güne kadar defalarca değişikliğe uğramış ve her seferinde umutla daha iyiye gideceği düşünülürken sorunlarımız kartopu misali büyümüş ve çığ haline gelmiştir.

Yetkisiz Sigorta Satışları

Bir sigorta acentesi olmak için Meslek yüksek okulunun ilgili bölümünden ya da dört yıllık üniversite mezunu olmak, mesleki deneyim, SEGEM, TOBB levha kaydı gibi aslında sektörün disipline edilmesi için bizce de olması gereken kurallar varken git gide daha disiplinli olması beklenirken,  bugün her yerde çarşıda, pazarda, fabrikada, tüpçü de, emlakçı da, otoparklarda, oto yıkama da, tahsilat noktalarında ve hatta canlı hayvan satan yerlerde bile pervasızca tabela asarak sigorta satılmaktadır.

Peki sektörün içinde olmayanlar ve bu işleri yapanlarla nasıl mücadele edeceğiz işte bütün sorun da burada başlıyor. SAİK bu konuda yetkili değil. Biz de bu noktada haklı olarak diyoruz ki; daha fazla yetkili bir kurum olmak için mücadele etmeliyiz ya da başka bir yol bulmalıyız. Tüm aracıları bir çatı altında buluşturmak için çalışma yapmalıyız.’’

Trafik Sigortaları Önemli

Topçu konuşmasının devamında trafik sigorta poliçelerinin acenteler için önemine değinerek “Katıldığımız bazı toplantılarda bazı katılımcılar trafik sigortası satmasak ta olur gibi, 250-300 bin üretimin altında ki acentelerin kapanması gerektiği gibi cümleler sarf etmekte. Bir market için ekmek ne ise, yumurta ne ise, süt, yağ, şeker ne ise biz acenteler için de trafik sigortası odur. Müşterimize ulaşmamızı sağlayan en önemli üründür. Ve adı sigorta olan bir ürünü satmamayı düşünmek başka amaçlara hizmet etmektir. Bir diğer konu belirli bir üretimin altında ki acentenin kapanması konusunda da açıkça ifade etmek gerekir ki bu konu serbest piyasa, ticaret kanunu vesaire üzerinden değil bu küçük denilen ve tamamı kanunlara uygun çalışıp, vergi ve SGK kaydı olan acentelerdir. Unutmayalım ki; her sektörün küçüğü büyüğü vardır. Küçük ölçekliler olduğu için diğerleri orta ölçekli ve büyük ölçeklidir.

Sigorta Şirketleri ve Komisyonlar

Gelelim asıl konumuz olan tüm acenteleri hırpalayan komisyon meselesine. Olay tamamı ile şirketlerin bakış açılarını ortaya koyması bakımından bir örnek olmuştur. Biz acenteler sistem içinde çalışıp fiyat veren ve sonucunda aracılık eden konumda iken sanki tek suçluymuş gibi günah keçisi haline getirildik. Teminatı belirleyen hazine, fiyatı belirleyen şirket, suçlu acente. Bizler şirketlerin düşmanı değiliz. Bizler aynı gemide yer alıyoruz. Ve şirketler olmazsa biz de yokuz. Tüm acenteler bu bilinçtedir. Şirketler bugün tüm politikalarını kendi isteklerlerine göre belirleyip uygulattırdıkları acenteler ile bağlarını kopartmaya devam ettikçe yarın dönüp baktığında isteklerini yerine getiren bir satış ekibi değil, her istediğini yapmak zorunda olduğu bir satıcı grubu ile baş başa kalacaklardır. Bu gerçek unutulmamalıdır.

Kısa Süreli Poliçe İptalleri

Kısa süreli iptal poliçeleri yüzünden trafik iptal komisyonları yine arada yok oldu. Bu konuda bir çalışma yapılması bizler için önemlidir. Öyle ki poliçeyi keserken çay, kahve ikram, iptalde ikram elde var sıfır. Ofislerimiz Kızılay gibi işlem görmekte. Geçmişte olduğu gibi bu konuda bizlerin üzerine düşen bir görev var ise yine yapmaya hazırız.

Sektörün büyümesi için zorunlu poliçe kalemlerinin artması önemlidir. Bu konuda SATSO 16. Meslek komitesi olarak SAİK’e de sunduğumuz inşaat yapımı ruhsat alımında All Risk sigorta zorunluluğunun getirilmesi ile ilgili çalışma yapılması önemlidir.

Acente Mesleki Sorumluluk Sigortaları

Bir diğer konu ve aslında “terzi kendi söküğünü dikemez” sözüne uyan bir durum da Acente Mesleki Sorumluluk Sigortasıdır. Tüm riskleri, tüm meslekleri teminat altına almaya çalışırken kendi güvencesinin olmadığı bir yapının izahı olabilir mi? Bu konu acenteler için tek tip sözleşme kadar önemlidir.” İfadelerini kullandı.

SATSO 16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Oktay Topçu’nun konuşmasının ardından kürsüye gelen Acente Asist Line Genel Müdürü Serdar Tufan olan Acente Asist Line ve yeni bir sigorta ürünü Trafik Sigortalarında Yardım hizmeti hakkında detaylı bilgi verdi.

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Kurulu  (SAİK) Başkanı Hüseyin Kasap ise dünya ve Türkiye’de sigorta acentelerinin mevcut durumu, geleceği ve sorunlarına yönelik çözüm öneri konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

Dünya’da ve Türkiye’de Sigortacılık

Kasap konuşmasında yurtdışı sigortacılık durumu ve Türkiye ile karşılaştırmasına yönelik yapılan araştırmalara değinerek şunları dile getirdi: “Yapılan araştırmalara göre Türkiye sigortacılık anlamında dünyada çok iyi yerlerde görülmüyor. Ancak Penetrasyon oranlarına bakıldığında Hayat sigortaları diğer ülke oranlarında büyük yer tutuyor. Çünkü o ülkelerde SGK yok. Ülkemizde SGK olduğu için hayat sigortası oranları daha düşük görülmektedir. Bu ayrıntıyı geçtiğimizde %66 acente üretimi ile Türkiye seçilmiş ülkelere yakın bir oran seyretmektedir.

Tüketiciler Acente Tercih ediyor

Sigorta satışlarında internet ve callcenter üzerinden sigorta alımlarının oranı çok fazla değildir. Baktığımızda internet üzerinden alım yüzde 1,1 iken callcenter üzerinden satışlar 0,2’dir. Bu anlamda acentelerin gücü azımsanmayacak kadar fazladır.

Sakarya Acente Sayısında İdeal

Türkiye’deki sigorta acentelerine baktığımızda Gerçek Kişi Acente Sayısı 7.392, Tüzel Kişi Acente Sayısı 8.294 ile toplam 15.686’dır.

Ülke genelinde 30 Milyon 896 bin potansiyel sigortalı yaşamaktadır. Sakarya ilinde 393.974 potansiyel sigortalı yaşamaktadır.

46 bin istihdam eden sigorta sektöründe kapasitenin yüzde %38’i kullanılabiliyor.

Sakarya ili acente verileri incelendiğinde Gerçek Kişi Acente Sayısı 66, Tüzel Kişi Acente Sayısı 79 ile toplam 145’tir. Bölgenin acente taşıma kapasitesi ise 104 ila 140 aralığındadır. Yani Sakarya sigorta acente yoğunluğu konusunda sınırlar dahilindedir. İdeal rakamlar söz konusudur.” şeklinde konuştu.

SAİK Başkanı Hüseyin Kasap ayrıca Türkiye’de sigorta bilinci ve tüketici eğilimleri incelendiğinde katılımcıların orta vadede en fazla sağlık sigortası ve BES yaptırmak istedikleri ve belirlenmiştir. Yapılan araştırma sonuçlarına göre, genç nüfusa sahip bir ülke olmamız nedeniyle dijital platformlardan alışveriş yapma eğilimimizin son derece yüksek olduğu ortaya çıkmasına rağmen yaptırmak satın aldıkları sigorta ürünleri için acenteleri tercih ettikleri ortaya çıkmıştır.” dedi.

Kasap konuşmasının sonunda SAİK olarak acentelerin daha fazla üretmeleri adına her türlü gayreti gösterdiklerini ve sorunların çözümüne yönelik yoğun çaba sarfettiklerini dile getirerek “Hepimiz aynı çatı altındayız sorunlarınız bizim de sorunumuzdur. Acentelerimizin daha fazla kazanarak daha kaliteli işler üretmelerini istiyor bu doğrultuda çalışıyoruz. Her bölgeyi inceliyor, toplantılar düzenliyor, çıkan sonuçları yetkili makamlarla paylaşıyor çözüm üretmeye gayret ediyoruz.” dedi.

Konferans Soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

 

Haber Tarihi : 10/2/2017
Haber Medya
Paylaş