Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren Sakarya TOBB Kadın Girişimciler İcra Komitesi “TEB Kadın Akademisi” Programı ev sahipliği yaptı.
Türk Ekonomi Bankası (TEB) organizasyonu ile düzenlenen Kadın Akademileri çerçevesinde “Nakit Akışını Yönetmenin İpuçları” Atölyesi SATSO ve Zehra Dirim Başkanlığında faaliyetlerini sürdüren Kadın Girişimciler İcra Komitesi desteği ile gerçekleştirildi.
Toplantıya SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aygün Kahya, Kadın Bankacılığı Yöneticisi Sara Hepşen, Sakarya TOBB Kadın Girişimciler İcra Komitesi Başkanı Zehra Dirim, ActionCOACH İşletme Koçu Ayşegül Akşak, TOBB Sakarya Kadın Girişimciler İcra Komitesi Üyeleri, Türk Kadınlar Birliği Üyeleri, Sakarya Barosu Kadın Hakları Yetkilileri, Kadın Meclisi Üyeleri ve çok sayıda girişimci ve girişimci adayı kadın iştirak etti.
Kadın patronların işlerini geliştirmeye yönelik bilgi ihtiyacını karşılama ve onları ilham veren başarılı iş kadınlarıyla bir araya getirme hedefiyle düzenlenen Kadın Akademileri Sakarya programı İş dünyasındaki kadınların potansiyellerini daha çok açığa çıkarmasına destek olabilmek amacıyla finansal hizmetlerin yanı sıra ücretsiz eğitim danışmanlık desteği niteliğinde yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya TOBB Kadın Girişimciler İcra Komitesi Başkanı Zehra Dirim Toplumsal temelde kadının yeri ve iş dünyasındaki önemine değinerek şunları dile getirdi:
“Modern ve çağdaş Türkiye’nin oluşmasında kadının yeri ve önemi büyüktür. Bir kadın annedir, eştir, çalışandır, işverendir ve herşeyden önce bir bireydir. Ve her birey gibi var olan potansiyelini istediği gibi değerlendirme ve ülke ekonomisine katma değer sağlamada etkin bir rol oynamalıdır. Bizler de kurul olarak kadının potansiyelini nitelik ve nicelik bakımından arttıran projeler üretiyor, bu projelerin Türkiye genelinde yayılabilir, sürdürülebilir ve ölçülebilir olmasına dikkat ediyoruz. Kadınların iş gücüne katılımları sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir unsuru olduğu halde işgücüne katılım oranları erkeklere nazaran hala düşüktür. Bunun en temel nedeni eğitim seviyesinin yetersiz olması ile birlikte fırsat eşitsizliği, işgücünde deneyim eksikliği, yetersiz sermaye ve finansmana erişimde sorunlar olarak sıralanabilir. Bugün bu engelleri aşabilmemiz için bize katkı sağlayacak olan paydaşımız TEB Kadın Akademisine teşekkür ediyoruz. Programımızın kadın girişimcilerimize ve kendi işini kurmak isteyen girişimcilere faydalı olacağına inanıyorum.” dedi.
Programda Kadın Bankacılığı Yöneticisi Sara Hepşen, ise “Artık tüm dünya farkında ki ekonomi kadınlar işin içinde olmadan büyüyemez ve sürdürülebilir bir girişim ortaya çıkmaz. Kurumsal olarak, bütün dünyada şu an ekonomide kadın ve erkek eşitliği sağlandığı zaman toplam küresel büyüme milyonlarca dolar ek gelir kaynağı sağlayacağının farkındayız. Kadınların şu an iş gücüne katılım oranları olması gerekenin altında olduğunu, kadınların aslında yaptığı işler sebebiyle gerek evde ev işleri gerek çocuk bakımı olsun bunun karşılığında herhangi bir ücret almadan çalıştığını ve ekonomiye yeterince katkıda bulunamadıklarının farkındayız. Bu sebeple biz de kadın patronları destekleyip hep birlikte sürdürülebilir bir ekonomi yaratmak için gayret ediyoruz” diye konuştu.
Kadınlar Finansal Destek Almada Geride
Hepşen konuşmasında kadını iş dünyasındaki yeri ile ilgili istatistiki bilgilere de yer vererek şunları dile getirdi:
“Türkiye’de kadınların ekonomiye katılımı son dönemlerde artmakla birlikte hala %31-32 civarlarında seyrediyor. Bu demek oluyor ki ülke genelinde çok büyük bir potansiyeli değerlendirmiyor durumdayız. Türkiye’de kadınlar gayrimenkullerin yaklaşık 3/1’ine sahipken erkekler 3/2’sine sahip. Erkeklerin ekonomiye ve iş gücü katılımı %71-72 civarında. Türkiye’de girişimci kadınlara baktığımızdaysa kadınların daha çok hizmet sektöründe ve ticaret sektöründe yoğunlaştıklarını biliyoruz ve kadınların birçoğunun girişimcilik yaşlarının çok daha geç olduğunu biliyoruz. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası 2013 yılında Türkiye genelinde bir araştırma yaptı. 81 ilde yaklaşık 3000 kadın bu araştırmaya katıldı. Bu araştırmanın sonuçlarına göre; kadınlar aslında işletmelerini finanse ederken, işletmelerine kaynak ayırırken tamamen kendi tasarruflarını ya da ailelerinden, çevrelerinden borç alıyorlar. Ancak kadınlar finansal sisteme dahil olup gidip bir bankadan kredi kullanmaları %18 civarında seyrediyor. Bu konuda finansal bir boşluk olduğunu görebiliyoruz. Bu da şu demek; kadınları finansal sisteme biraz daha geç giriyorlar. Bütün dünyada satın alma kararlarını yaklaşık %80 oranında kadınlar karar verirken biz de finansal sisteme giriş kısmını genelde erkekler yapar, gidip bankaya ödemeyi erkekler yapar böylelikle erkeklerin finansal okur-yazarlığı daha yüksek durumdadır. Dolayısıyla kadınların girişimci olduktan sonra işletmelerini kurmak için ya da büyütmek için finansal ürünlerden faydalanma ya da bilgi alma konusunda çok daha geride kalıyor. Biz de bu kapsamda banka olarak burada bir eksiklik olduğunu görüp elimizi taşın altına koyduk ve kadın bankacılığını kurduk. Peki bunu nasıl yapacağız? Nasıl destek olacağız? Kadınların tek ihtiyaçları aslında finansal ürünler değil ya da finansal ürünlerde farklılaşmak değil. Kadınları hayatta, iş hayatında geride tutan bazı etmenler var bizim amacımız bu etmenleri ortadan kaldırmak. Bütün dünyada kadın bankacılığı sunan bankaları araştırdık, Türkiye’de kadınlarla buluştuk buna Sakarya’dan çok değerli iş kadınları da dahil. Onların girişimcilik hikayelerinden de çok etkilendik ve burada kadınların karşılaştığı dört ana problemi belirledik. Finansal erişim, bilgi erişim, yeni pazarlara erişim ve mentörlük koçluğa erişim alanlarında kadınların desteğe ihtiyacı olduğunu gördük.
Kadınlar en çok finansal teminat yaratma alanında güçlük çekiyorlar. Biz de bu yüzden Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan 50 milyon TL tutarında bir fon sağladık. Şu anda bunu kadın girişimcilere maddi teminatsız olarak kullandırıyoruz. Aynı şekilde yine maddi teminat sorununu ortadan kaldırmak için kredi garanti fonu kefaletinde kullandırıyoruz.
Kadınların Tasarruf Aracı Altın
Kadınların en büyük tasarruf aracı altın alıp kenara atmak ve bu altınları kullanmak istediklerinde, TL’ye çevir, bankaya mevduat temini olarak ver ve karşılığında kredi olarak kullanma şeklinde oluyor. Aradaki altını bozdurma-almadaki kur kayıpları zaten hepimizin yakından bildiği şeyler. Biz burada kadın girişimcilerin kur kayıplarını ortadan kaldırmak için bir sistem geliştirdik. Kadınlar altınlarını bankamıza yatırdıktan TL’ye çevirmeden sonra gram olarak hesaplarına yatıyor. Bunun karşılığında kredi kullanabiliyorlar. Kredi bittikten sonra gram olarak altınlarını geri alabiliyorlar.
Kadınlara yönelik hayata geçirdiğimiz bir hayat sigortamız var. “Kadına Değer” hayat sigortasıyla gerek işte gerek özel hayatta kadınsal ya da herhangi bir hastalık durumunda maddi kayıpları güvence altına almak amacıyla yapıldı.
Bilgiye erişim problemi konusunda kadınlar finansal sisteme geç girdikleri için sistem ya da iş dünyası hakkında sadece çevreleri ve eşlerinden aldıkları bilgiler doğrultusunda hareket ediyorlar. Biz, kadınların iş hayatında ihtiyaç duyduğu bilgileri daha yapısal, rahat ve işlevsel bir şekilde yürütmeye yardımcı olacak şekilde ulaşabilmelerini amaçladık ve TEB Kadın Akademilerini hayata geçirdik. Şu ana kadar 16 ilde bu eğitimi verdik. Her ay en az 2 ile gitmeyi ve bunu daha da arttırmayı hedefliyoruz.
Kadın girişimcilerin yeni pazarlara erişebilmesi için destek
İki bölümden oluşan program ActionCOACH İşletme Koçu Ayşegül Akşak tarafından Nakit Akışını İyi Yönetmenin ipuçları konulu sunum ile devam etti.
Akşak konuşmasında “Kadın girişimcilerin hangi konu başlığında mentörlük desteğine ihtiyacı varsa girişimcinin başa bir ülkeden bir mentörle eşleşip 1 yıl boyunca destek alınabiliyor. İşletme sahiplerini eğitmek ve geliştirmek amacıyla dünya refahına katkıda bulunuyoruz. Eğer kadın patronsanız daima oyunda kalacaksınız ve arı gibi çalışacaksınız” dedi.
Haber Tarihi : 21/2/2017