SATSO’da Acenteler kapanmasın toplantısı yapıldı
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren ve çoğunluğunu sigorta aracılık hizmetleri ve finans sektör temsilcilerinin oluşturduğu 16. Meslek Komitesi sigortacılık sektörünün sorunları ve çözüm öneri ile ilgili Ankara, İzmir, İstanbul Ticaret Odaları ile Bursa ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri ile bir araya gelerek genişletilmiş bir sektör toplantısı düzenledi.
SATSO meclis salonunda gerçekleştirilen “Acenteler Kapanmasın” konulu toplantısında sektörel birlikteliğin sürekliliği ve mesleki sorunlara çözüm önerileri konuşuldu.
Ev sahipliğini SATSO 16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyeleri; Ayhan Akdağcı, Oktay Topçu, Zafer Yıldırım ve Komite Üyelerinin yaptığı toplantıya SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci, TOBB Sigorta Acenteleri Sektör Meclis Üyesi, İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Meclis Üyesi Levent Korkut, Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Ankara Ticaret Odası Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Kemal Gazioğlu, çevre odaların temsilcileri ve çok sayıda meslek erbabı iştirak etti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci 16. Meslek Komitesi’nin çalışmalarının yakından takip ettiklerini dile getirerek “ Sigortacılık sektörünü temsil eden 16. Meslek Komitemiz sorunlarını her fırsatta dile getiriyorlar, sektörün mevcut durumundan hepimiz haberdarız ve bu konuda elimizden gelen desteği veriyoruz. Toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Başkan Yardımcısı Yılgenci’nin ardından kürsüye gelen 16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ayhan Akdağcı şunları dile getirdi;
Sektörde Tek Ses Olmalıyız
“Acenteler Kapanmasın” diyerek tekrar yola çıkıyoruz. Tekrar tüm acentelerin yeniden silkelenerek bir arada omuz omuza mücadele edeceği başlangıç için bir adım olmasını ümit ediyoruz. Sigorta sektörü uzun zamandır büyük bir çalkalanma yaşamaktadır. Finans sektörünün lokomotiflerinden biri olan sektörümüz her geçen gün yıpratılmaktadır. Gerek sektörün içinde yaşanan kutuplaşmalar, gerekse dışarıdan müdahaleler, sektörümüze olan güveni zedelemektedir. Bizim sürekli olarak karşı çıktığımız ve bağımsız yapılanmanın sektör için önemini defalarca anlatmamıza rağmen, sigorta acentelerini birlik altında toplayıp daha güçlü olacağımız varsayılarak kabul edilen, 5684 sayılı kanunla her taraftan bağlanan sigorta sektörü, zaman içinde yapılan yanlış uygulamalar sonrası kaosa sürüklenmiştir. Sektör hakkında her yeni çıkan yönetmelik düzen yerine kargaşayı körüklemektedir. Bunun büyük sebebi de sektörde asıl oyuncu olan bizlerin söz hakkı olmamasıdır. Sektörümüzde sorunlar büyüktür ancak en önemli sorun birlik ve beraberliğin olmaması ve tek ses olmayışımızdır.
Bizim üst kurulumuz olan SAİK, tüm acentelere 2023 vizyonu adında bir çalışma gönderdi, SAİK Başkanı ülkemizdeki acente sayısının yeterli olduğu hatta bazı illerde fazla olduğunu beyan ederken, 4500 PTT şubesine yetki verileceğinin konuşulduğu bu günlerde neden hala ortaya çıkıp açıklama yapmıyor. Böyle günlerde bizlerin birleşerek tek ses olması gerekmektedir.
Sorunlarımıza Sahip Çıkmalıyız
Sektörümüzdeki en önemli sıkıntılarından bir tanesi de yetkisiz olarak, pervasızca sigorta satan iş yerlerinin tüm denetleme ve incelemelere rağmen cezasının olmamasından dolayı yeterli sonuç alınamamasıdır. Biz Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin 16. Meslek Komitesinde temsilcileri olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada her zaman haksızlığa karşı durmaya devam edeceğiz.
Önümüzdeki süreçte TOBB, SAİK ve Hazine nezdinde başlatmış olduğumuz ve takipçisi olacağımız iki konu da sizlerin desteğini beklemekteyiz. Birincisi iptal poliçelerde komisyon iadelerinin kaldırılması ile ilgili yaptığımız çalışmadır. İkincisi ise ruhsatların noterlerden verilmesi meselesidir. Bizlerin talebi Noterler eski sistemde olduğu gibi yine alım satım işlemini gerçekleştirsin. Ancak ruhsatı poliçeyi kesen sigorta acentesi basım yaparak araç sahibine teslim etsin.
Acenteler kendi sorunlarına sahip çıkmadığı sürece sorunların çözülmesi imkansızdır. Acentelerin bağımsız olarak kendi varlıklarını savunacak bir yapı için, mücadele etmediği sürece sıkıntılar artarak büyüyecektir.”
Divan Başkanlığını sektörün en eski temsilcilerinden olan Zekeriya Başoğlu yaparken ayrıca İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Levent Korkut ve Ankara Ticaret Odası Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Kemal Gazioğlu yer aldı.
Dijitalleşmeyi önemsemeliyiz
Divanda yer alan İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Levent Korkut “Çok uzun yılardır bu işin içerisindeyim. Sigortacı olarak başladığım bu mesleğe acente olarak devam ediyorum. Birlik ve beraberlik birkaç odanın beraberliğinde değil hepsiyle sağlanır.” diyerek sektördeki birlikteliğin önemine dikkat çekti. Korkut konuşmasının devamında şunları dile getirdi;
“Sorunlarımızdan bahsetmek gerekirse trafik sigortası bu işin lokomotifiydi. Cirolarda büyük değişiklikler yarattı. Bir diğer konu ise tavan fiyat uygulamasının başlangıcıdır. Önümüzdeki süreçte sen ben kavgalarını bırakıp, birlik ve beraberlik oluşturmalıyız. Sorunlarımız büyük önümüze bakıp önümüzü görmeliyiz. Ciddi kayıplarımız var önümüzdeki süreçte sorunlarımıza çözümler bulmalıyız. Mesleğinizi önemseyin yarın çırak çıkabilirsiniz. Başka bir önemli nokta ise dijitalleşme. Buna önem göstermeliyiz. Teknoloji savaşı bireyseldir. Portföylerimizi büyütmeliyiz.
Birlik ve beraberlik önemli
Divanda yer alan sigorta sektör temsilcilerinden Zekeriya Başoğlu ise “Yolculuğumuz yoğun bir yolculuk. Birlik beraberlik içerisinde olmalıyız. Kötü bir tablo içerisinde iyi mesajlar da duymak istiyoruz. Çünkü biz artık senelerdir bu sektör içerisindeyiz fakat aramızda bu sektöre yeni giren arkadaşlarımız var. Onlar için olumlu mesajlar vermeliyiz. Karanlık günler sonrasında aydınlık günlerde gelecektir. Öneriler ve sorunlar için bir mekanizma kurulmalı öneriler toplanmalı ve çözüm masası oluşturulmalı.
“Mesleğimize sahip çıkmalıyız”
Ankara Ticaret Odası Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Kemal Gazioğlu, “Mesleğinize sahip çıktığınız ve buraya geldiğiniz için teşekkür ederim. Acenteler olarak sizlere sahip çıkan bir kurum yok sadece komiteler var. Bağlı olunan kurumlar ve odalar ancak eğitim ve fikir alışverişi konusunda yardımcı olabiliyor.
Sorunlarımızdan birisi de farklı fiyat politikası, A şirketi ile B şirketi farklı fiyat veriyor. Alt üst limit ile ilgili öneri sunduk fakat gerçekleşemedi. Sürücülerin trafik içerisindeki hareketlerinden kaynaklı cezalarını, hasarlarını Sigorta Skoru altında toparlayalım çözüm önerisinde de bulunduk, henüz kabul edilmedi. Birbirimizin sorunlarına sahip çıkmalıyız. Sorunlarımızı akıllı bir şekilde tespit edip savunmalıyız. Mesleğimize sahip çıkmalı ve geliştirmeliyiz.
Toplantı soru cevap bölümünün ardından sona erdi. Sektör çalışanları görüş ve önerilerini dile getirerek yaşanan sıkıntılar ile ilgili örnekler de verildi.
Haber Tarihi : 7/3/2018