KARAR: 1
a)Trafiğe tescili yapılmış, özellikle ruhsatında “rehinli” ibaresi bulunan borçlu araçlarda; Şasi plaketleri değiştirilmekte,şasi numaraları araç üzerinden silinmekte,yeni bir şasi numarası ile başka bir üreticiye ait  uygunluk  belgesi düzenlenmekte  ve uygun olmayan bir faturayla tekrar trafiğe tescili yaptırılmaktadır.
b)Trafiğe tescili yapılmış araçlarda ise ; A.İ.T.M yönetmeliği kapsamı dışında uygunsuz olarak  tadilat operasyonları yapılmaktadır.Araçların boya rengi  ve hatta  tipinin değiştirilmesine kadar varan mevzuata aykırı değişiklikler yapılmakta,bu araçlar için farklı üreticiler adına uygunluk belgeleri düzenlenmekte, tekrar trafiğe tescil işlemi yaptırılıp, yeni araç muamelesi görmektedir. Tescilli araçların üzerinden sökülen dingil, fren sistemi, elektrik sistemi gibi ekipmanlar,bazı treyler üreticileri tarafından,  tadil edilmiş veya yeni bir şasi üzerinde kullanılarak , yeni bir araç haline getirilmekte,tadilat sonrası aracın eski ruhsatı üzerinden tadilat projesi hazırlanmakta ve ruhsatı yenilenmektedir.
Bu tür araç imalatları A.İ.T.M. ve MARTOY yönetmeliklerine uygun olmayan faaliyetlerdir.Bu şekilde tadil veya üretim yöntemiyle piyasaya çıkan araçların uyması gereken teknik zorunlulukları karşılayıp karşılamadığını kimse bilmemekte  ve ortaya çıkan araçlar trafikteki can ve mal güvenliğini önemli ölçüde tehdit etmektedir.Yine bu sayede periyodik bakımı yapılmamış, fenni muayeneden geçmemiş veya fenni muayene süresi dolmuş araçlar yeni bir araçmış gibi kolaylıkla trafikte seyahat edebilmektedirler.Bu tür yanlış ve uygun olmayan operasyonlar sonucu trafiğe sunulan araçlar sektörde büyük ölçekli haksız rekabete neden olmaktadır. Her yıl sayısız test yapıp büyük  bedeller ödeyerek ve gerekli onayları alarak usulüne göre araçları pazara sunan üreticiler rekabet etmekte zorlanmaktadır.Usulüne uygun olarak  düzenlenmeyen düşük bedelli faturalar ile vergi kayıpları meydana gelmektedir.Finans kuruluşları taşımacılara kredi vermekten kaçınmakta ve kredi maliyetleri artmaktadır. Satış finansman yükü ise üreticilere kalmaktadır. Yukarıda bahsedilen ve yaşanmaya devam eden uygunsuzlukların ortadan kaldırılması için gerekli yasal mevzuatlar ve yaptırımlar biran evvel devreye alınmalıdır. Bu konuda  ilgili kurumlar nezdinde gerekli girişimlerde bulunulması teklifimizin Yönetim  Kurulumuza arzına. 22.10.2010.20
Haber Tarihi : 8/11/2010
Paylaş