Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini yürüten dayanıklı tüketim malları ticareti meslek komitesi (9. Meslek Komitesi) ve Bilişim ve Telekomünikasyon Meslek Komitesi (31. Meslek Komitesi) müşterek toplantıda bir araya geldiler.
SATSO’da gerçekleştirilen toplantıya SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri İbrahim Arabul ve Bünyamin Müftüoğlu’nun da iştirak ettikleri sektörel değerlendirme toplantısına 9. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ömer Arslan, Komite Başkanı, Mehmet Mustafa Kulaksız ve Komite üyeleri katılırken, 31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyeleri; Behlül Bayrak ve Necmettin Kırık ile Komite Başkanı Cemil Kaya ve Komite üyeleri, Turcelli temsilen Engin Birgin ve Ercan Garlı ile sektör temsilcileri iştirak etti.
Toplantının ana gündem maddesini elektronik cihaz ve cep telefonu, bilişim sektöründe uygulanan kredi kartı ile taksit kısıtlamasının piyasalara etkisi oluşturdu.
Her iki sektör temsilerini de yakından ilgilendiren taksit sınırlandırılması konusunda katılımcılar görüşlerini dile getirerek çözüm önerileri üzerine görüş alışverişinde bulundular.
Toplantıda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan değişikliklerle, alışverişlerde uygulanan taksit limitleri güncellendiği belirtilerek TV ve bilgisayar satışında 3 taksit sınırlandırması ve cep telefonu satışlarında taksit uygulamasının kaldırılmasının mağduriyet oluşturduğu ifa edildi.
Konu ile ilgili gerekli girişimlerde bulunan SATSO 9. ve 31. Meslek komiteleri Yönetim Kurulu’nun öncülüğünde ilgili bakanlıklar ve TOBB nezdinde yazışmalara başladı.
Bölge odalarla da iletişime geçerek sektör temsilcileri ile görüş alışverişinde bulunularak çözüm önerileri sunulacak.
Toplantı sonunda cep telefı-onu ve bilişim sektörü ile dayanıklı tüketim malları ticareti sektör temsilcileri yaptıkları ortak açıklamada şunları dile getirdi:
“1 Eylül 2018 tarihinde uygulanmaya başlanan son düzenleme ile GFK verilerine göre GSM sektörü ve elektronik cihaz satışları yüzde 80 oranında düşmüştür. BDDK'nın cari açığı sınırlamak için çıkardığı söz konusu yönetmelik beyaz eşya ve telekomünikasyon sektörünü oldukça olumsuz etkilediği görülmektedir. Cari açığın çözümünde yapılan bu uygulama etkili olmamıştır. Yaşanan süreçte, kredi kartlarına getirilen kısıtlama ile tüketiciler bankalara dolayısıyla tüketici kredilerine yönlendirirken tüccar yerine bankaların kazandığını gözlenmiştir. Kredi kartı ile vade farkı ödemeyen tüketici banka kredileri ile vade farkını ödemek durumda kalmaktadır.
Elektronik cihaz satışları ise kredi kartları kullanımında kısıtlamaya gidilmesi ile tüketicinin en fazla mağduriyet yaşadığı sektörlerin başında gelmektedir. 3 taksit uygulaması ile bu ürünlerin tek taksidi çoğu tüketicinin bir aylık gelirine tekabül etmektedir. Bu durum, iş dünyasını etkilediği oranda tüketiciyi de olumsuz etkilemekte ve mağdur etmektedir. Çünkü elektronik cihaz ve cep telefonu tüketimi bir ihtiyaçtır.
Günümüzde elektronik cihaz ve telekomünikasyon ürünleri lüks harcama kalemi olmaktan çıkmış, zaruri ihtiyaç haline dönüşmüştür. Hal böyle iken yapılan taksit sınırlandırması tüketicileri ve ticaret erbabını zor duruma düşürmektedir.
Yapılan uygulamanın yerli ürün kullanımına yöneltilmesini olumlu karşılıyoruz. Yerli üretim olarak bilinen markalardaki android uygulamanın olması yerine tamamı yerli olan ürünlerin üretilmesini her daim destekliyoruz.
Tüm bunların neticesinde Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren dayanıklı tüketim malları ticareti ve bilişim- telekomünikasyon sektör temsilcileri olarak söz konusu kredi kartı taksitlendirmelerindeki kısıtlamanın esnetilmesini talep ediyoruz”
Haber Tarihi : 21/9/2018