Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren ve çoğunluğunu Elektrik-Elektronik ve Elektromekanik” sektöründe iştigal eden üyelerin oluşturduğu SATSO 10. Meslek Komitesi, üyelerine yönelik eğitim faaliyetlerine devam ediyor.
Sakarya Üniversitesi işbirliği ile yürütülen eğitim programları kapsamında sunumda LED Teknolojisi ve Sürücü Seçimleri konulu eğitime sektör temsilcileri yine yoğun ilgi gösterdi.
SATSO’da gerçekleştirilen Teknolojisi ve Sürücü Seçimleri eğitimi Doç. Dr. Cenk Yavuz tarafından gerçekleştirildi.
Doç Dr. Yavuz konuşmasında şunları dile getirdi:
“LED adı verilen “Işık Yayan Diyot”ların aslında bir elektronik devre elemanı olduğu ve 1900lü yılların başlarında bu özellikleri keşfedilmiş olsa da gerek Henry Round gerekse Oleg Losev tarafında günün şartları nedeniyle üzerinde fazla durulamadığı bilinmektedir. LEDlerin ışık kaynağı olarak kullanımı ile ilgili ilk geniş kullanımı Nick Holonyak’ın 1961’deki çabaları sonrasında gerçekleşmiştir. 2000li yılların başına kadar düşük etkinlik faktörü ve düşük ışık akısı nedeniyle sadece laboratuvar uygulamaları ve sinyalizasyonda kullanılan LEDler Hiroshi Nakamura’nın geliştirdiği yöntemler sayesinde farklı renklerde ve yüksek verimli bir şekilde genel aydınlatmanın önemli bir oyuncusu halini almışlardır.
Nakamura’ya Nobel ödülü kazandıran ve LEDlerin geniş bir spektrumda kullanılmasına olanak sağlayan, yarı iletken ve aktif yapıların bileşimlerini değiştiren çalışmaları sayesinde Power LEDler dışında daha düşük güçlerde de yüksek ışık akısı veren Orta güçlü (mid-range) LEDler icat edilmiştir. Bu sayede hem iç hem de dış aydınlatmada LED kullanımı yaygınlaşmıştır.
Her ne kadar yaygın kullanıyor olsa da LEDlerin günümüzde üzerinde durulması gereken 2 büyük problemi vardır. Bunlardan birincisi soğutma sorunu diğeri ise güç kalitesini bozma riski olan sürücülerinin seçimidir.”
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 10. Meslek Komitesi Başkanı Erol Demiralay, Komite Üyeleri ve sektör temsilcilerinin iştirak ettiği eğitimde ayrıca, çalışma alanlarında sürücü akımlarına bağlı olarak baskı devre kartlarına lehimlendikleri noktalarda 120 dereceye kadar çıkan sıcaklıklar nedeniyle performansları düşen LEDlerin nasıl soğutulması gerektiğine dair paylaşımlarda bulunuldu.
Aktif ya da pasif soğutma yöntemlerinden hangisinin tercih edilmesi gerektiği, baskı devre kartı seçiminde dikkat edilmesi gereken parametreler, ilave soğutma kabiliyeti kazandırabilmek için kullanılan bağlantı elemanları gibi konulara değinilerek seçilecek sürücülerin taşıması gereken fiziksel ve elektriksel özellikler, sürücünün elektriksel çıktılarının armatür ve kullanıcı üzerindeki etkileri tartışıldı.
Seminer’de son olarak LED’li armatürlerin taşıması gereken optik özellikler üzerine paylaşımlarda bulunulmuş ve ürün seçiminde katalogların nasıl okunması gerektiğine dair tavsiyeler verildi.
Haber Tarihi : 22/1/2019