Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Sakarya Genç Girişimciler Kurulu ilk toplantısını Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirdi.
TOBB Sakarya Girişimciler İcra Komitesi’nden sorumlu SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Semih Çokay Yönetiminde gerçekleştirilen toplantının divan kurulunda Sakarya Genç Girişimciler İcra Komitesi Başkanı Mertcan Korkmaz, Başkan Yardımcıları, Orhangazi Kılıçaslan ve Sinem Tok ile Genel Sekreter Yardımcısı Refik Özkorkmaz oluşturdu.
Toplantıya, SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş ve Yönetim Kurulu Üyeleri; Bünyamin Müftüoğlu , Yılmaz Dünya, Ramazan Sezer ile Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri iştirak etti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB Sakarya Girişimciler İcra Komitesi’nden sorumlu SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Semih Çokay, şunları dile getirdi: “27 Şubat 2019 itibariyle genç girişimciler kurulumuz oluştu. Şahsım ve yönetim kurulum adına tüm kurul üyelerimizin yeni görevinin hayırlı olmasını diliyorum. Bizler de yönetim kurulu olarak bir yılı aşkın süredir görevdeyiz ve bu süre içerisinde odamızda üyelerimize daha iyi hizmet vermek ve iş hacimlerini arttırmak adına yeni projeler ve çalışmalar yapmaktayız. Yönetim kurulu olarak genç girişimciler kurulu icra komitemizin çalışmalarını yakından takip ediyor ve gereken tüm desteği vermeye çalışıyoruz. Aynı zamanda ben yönetim kurulu üyesi ve icra komitesi doğal üyesi olarak, yine icra komitesi doğal üyesi olan genel sekreter yardımcımız sn. Refik Özkorkmaz ile birlikte oda programlarının uygunluğu doğrultusunda icra komitesi toplantılarına da katılım sağladığımızı sizlere belirtmek isterim.
Sizler Türkiye'nin en büyük girişimci topluluğu TOBB’a bağlı Sakarya İl Genç Girişimciler Kurulu üyeleri olarak ilimizde girişimciliğin artmasına yönelik projeler, toplantı ve etkinlikler yaparak gençlerin iş hayatında daha aktif ve daha etkili rol almalarını sağlamalısınız.
Sakarya’daki genç girişimci sayısını arttırmaya yönelik çalışmaların yanı sıra üyelerimizin katma değeri yüksek üretimler yapmaları, iç piyasaki işlerinin pazar paylarının artması ve yurtdışı piyasalara da açılmaları için de çalışmalar yapmalıyız.” dedi.
SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün ise yaptığı konuşmada üretmenin ve girişimciliğin ülke ekonomisine katkılarına değinerek SATSO olarak yaklaşık 200 bin kişinin istihdam sağlayan bir kesimi temsil etmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Başkan Yardımcısı Gün konuşmasının devamında şunları dile getirdi: “Ciddi bir ekonomik gücü bünyesinde barındıran ve Sakarya ekonomisine yön veren iş dünyasının çatı kuruluşu olarak şehrin sadece ekonomisi ile değil her türlü konusu ile ilgileniyoruz. Genç girişimciler kurulumuz da yapacakları çalışmalarla şehrimizin gelişmesi adına projeler geliştirerek bu ilgiye katkı sağlayacaklardır.” dedi.
Ülke ekonomisinin ihracatı artırarak büyüyeceğini dile getiren SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün, “Ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Bu dar boğazdan geçmemizin tek yolu üretmek ve ürettiğimizi de yurtdışına satmak. İthalat ve ihracat arasındaki cari açık büyük bir sorun. Türkiye’nin dünyadaki ihracattan aldığı pay yüzde 1'in altında. Hedefimiz 2023'te dünyadaki ihracat pazarından yüzde 1,5'lik payı almaktır. Bunun için ülke olarak 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koyduk . Sakarya’da bu ihracat rakamlarını önde götüren illerden biri. Sakarya ihracatta 5 milyon 576bin dolarla 7. Sıradayız. İthalatla ihracat arasında bütçe fazlası veren bir il. Sakarya ekonomi olarak önemli bir yerde ama aldığımız hizmet bunu karşılamıyor. Büyükşehir belediyemizin ihracat yapan firmalarin kdv iadelerinden dolayi büyük bir gelir açığı var. Kocaeli’nin yıllık kişi başına hükümetten aldığı pay 950 TL, Bursa, Eskişehir 750 TL civarında, Sakarya 250 TL nin altında pay almaktadır. Türkiye ortalaması ise 550 TL. Bunun sebebi Merkezi hükümet değil. İsteyene veriyorlar. Biz de istemeliyiz. Bunun için gayret ediyoruz. Kdv ödemesi nedeniyle gelir kaybini önlemek adina gayretlerimizi artirarak sürdürüyoruz.” dedi.
TOBB Sakarya Genç Girişimciler İcra Komitesi Başkanı Mertcan Korkmaz ise yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Ülkemizdeki genç girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından her ilde “Genç Girişimciler Kurulu” oluşturulması kapsamında 2008 yılında SATSO bünyesinde kurulan genç girişimciler kurulunun 2019-2022 dönemi icra komitesini oluşturduk. Genç Girişimciler olarak yapılan seçimlerin ardından yeni yol arkadaşlarımız ile bu görevi üstlenmiş bulunuyoruz. Bizden önce emeği geçen başkanlarımıza ve yönetimde yer alan arkadaşlarımıza da katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bu görevler bizlerin tecrübelerine tecrübe katacak. Bizden önce yapılan çalışmaların üzerine koyacak projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Devir aldığımız bayrağı daha üst seviyelere çıkarmak için arkadaşlarımız ile birlikte çalışacağız.
Genç girişimcilere eğitim ve kapasite geliştirme desteği verilerek girişimci fikirlerini hayata geçirmelerine yardımcı olmak, girişimcilik kültürünün gençler arasında gelişmesine öncülük etmek amacıyla çalışmalar yapmayı hedefliyoruz.
TOBB Sakarya Genç Girişimciler Kurulu olarak yeni dönemde Oda ve Borsalarımızın desteği ile başarılı projeler çıkaracağımıza inancım tamdır. Kurul arkadaşlarımıza, ilimizdeki girişimcilerimize girişimci potansiyelinin geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politikalar belirlemek ve girişimcilik kültürünün gençlerimiz arasında gelişmesine öncülük etmek bizlerin başlıca görevidir. Hepimize yeni dönemimizin tekrar hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Girişimcilik tüm dünyanın önemsediği, öncelediği ve desteklediği bir alan. Girişimcilik, bireyselliğin iş dünyasındaki dışa vurumudur. Yani başkasının işini yapmaktan sıyrılmak, tüm sorumluluğu üstlenip ilerlemektir. Bu yolculukta bir sistemin olması gerekir. Bir girişimin hayata kavuşması için, ona bağlı farklı süreç ve kavramlara ihtiyacı vardır. Girişimcilik bir başına buyrukluk, hayalperestlik değil var olan fikirlerin ve hedef haline gelmiş hayallerin gerçekleştirilmesidir. Bu noktada bizim gibi kurulların desteği ve öğretileri önem kazanmaktadır. Çünkü girişimci yaptığı işten maddi kazanç elde etmenin yanı sıra başarılı ve kreatif kimliğini de ortaya koymak ister.
Hedeflerimizden biri de; girişimcinin iş dünyasındaki yol haritasını belirlerken onlara yol arkadaşlığı yapmak veya hedeflerine ulaşması, fikirlerini hayata geçirmesine katkı sağlamaktır. Temelde yapmamız gereken girişimci sayısını nicelik ve nitelik bakımından artırmaktır.
Günümüzde teknolojiye erişimin geçirdiği evrim ve bilgiye ulaşılabilirliğin özellikle sosyal medya üzerinden ilerlemesiyle, girişimcilik farklı bir boyuta taşınmıştır. Yani, sahip olduğumuz bilgiyi stratejik bir şekilde nasıl değerlendireceğimizi de planlamamız gerekiyor. Geleceğini görebilen insanlar geleceğini planlayanlardır.
Girişimcilik ve yeni girişimciler tüm dünyada ekonomilerin gelişmesi ve işsizliğin önüne geçilmesi konularında çıkış yolu olarak görülmektedir. Türkiye ekonomisi açısından da yeni girişimlerle yaratılacak üretim ve istihdam artışı büyük önem arz etmektedir.
Bu doğrultuda bizler de Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten TOBB Sakarya Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi olarak SATSO Yönetim Kurulu Başkanımız Akgün Altuğ’un ve Yönetim Kurulumuzun destekleriyle çalışmalar yürütüyoruz, üreteceğimiz projelerle de ilimizdeki genç girişimcilerimize hem hamilik hem de katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Ayrıca daha spesifik çalışmalar yaparak 40 yaş altı SATSO üyelerine ulaşmayı hedefliyoruz. Üniversitelerde girişimci adayı olan öğrenci kardeşlerimizle de iletişime geçmeyi amaçlıyoruz. Özellikle girişimcilik konusunda üniversite bünyesindeki kulüplerde görev alan öğrenci arkadaşlarımızla ortak faaliyetlerde bulunmayı, onlara yol gösterici olurken aynı zamanda katkılar sunmayı da istiyoruz. Sivil toplum kuruluşları ile işbirliği ve ortak projelerde yer almak da hedeflerimiz arasındadır. Belirli periyodlarla iş zirveleri düzenlemeyi hedefliyoruz. İş zirvelerine katılımcı olarak başarı ve girişimcilik öyküleri olan isimleri davet edeceğiz. Sakara Genç Girişimciler Kurulu Meclisi olarak hep birlikte verimli ve süreklilik arz eden projelere imza atacağımızı ve ilimizi SATSO çatısı altında genç girişimciler kuruluyla başarılı bir şekilde temsil edeceğimize inanıyorum.”
Konuşmaların ardından Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri Dilek ve temenniler bölümünde kürsüye çıkarak görüş ve önerilerini dile getirdiler.
Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Arda Subaşı, Sanayi- Ar- Ge Komisyonu öncülüğünde yürütülen Fikir Sepeti Projesinin detayları hakkında bilgi vererek bugüne kadar 45 proje girişi yapıldığını ve söz konusu platform ile fikir sahipleri ve yatırımcıları bir araya getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Zafer Bekdemir ise deprem ve doğal afetler durumunda bilinçlenmek konusunda AFAD’ın ciddi eğitim programları yürüttüğünün ve Genç Girişimciler icra Komitesi olarak işbirliği çerçevesinde eğitim programları planladıklarını ifade etti.
Kurul Üyesi Özkan Pınar ise Ülke olarak ekonomik dar boğazdan geçildiğini belirterek “2004 yılında üniversiteyi bitirdim. Bizim krizler bize teğet geçti. Görece bir istikrar dönemini yaşadık. Ancak şimdi bugüne kadar yaşamadığımız bir dönemden geçiyoruz. Bizim neslimizin görmediği bir süreç. Dalgalanma- kesin olmayan ve muğlak tabirleri yaşadığımız sürecin terimleri. Hiçbir şey kesin değil. Uluslara arası ilişkilerde her şey bizim açımızdan çok muğlak. Ticareti yapmanın en zor olduğu dönemdeyiz. Birbirimizi daha yakın tanıyıp iletişimde kalırsak bu dönemi atlatırız. Biz yeni bir döneme hazırlanan bir jenerasyonuz. Türkiye’nin 2019’un milliyetçileri Türk işletmelerinin ayakta kalmasını, kapanmasını sağlamalı ve iyi yönetmeliyiz. Türk gençlerinin işsiz kalmaması gerek .” dedi.
Kurul Üyesi Davut Ür ise geçtiğimiz dönem yaptıkları çalışmalar ve yeni dönemde yapılması planlanan faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Kurul Üyesi Bahadır Bakırtaş “Girişimcilik konusunda dış ticaretin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmalıyız. Girişimcilere destek vermeliyiz.” dedi
Kurul Üyesi Burak Yılmaz ise, girişimci ekosistemi hakkında bilgi vererek “Girişimci ekonomistlerinde özgürce fikir beyan edecek kimse öğrenci yok. Bu konuda öğrencilere ulaşabilirsek daha iyi olur. Sakarya’daki üniversite öğrencilere daha fazla ulaşabilirsek hem girişimciliğimizi hem de üretimimizi artırırız. Kaliteli insan kaynağına ihtiyacımız var. Fikirlerini kurumsal olarak dinleyip katkı sağlamalıyız. uzun süreçli ihracatın detaylarına yönelik eğitimler yapabiliriz.” Dedi.
GGK Üyesi Serdar Kaya da iş dünyası temsilcileri ve girişimcilerin motivasyon konusunda desteklenmesinin önemine dikkat çekerek “Motive olan insanlar daha özgür fikir beyan edebilirler, yeni kapılar açılır. Eğitimlere zaman ayırmalıyız. Sakarya GGK buna destek ve katkı sağlayabilir.” dedi.
Kurul Üyesi Şevki Kılınç SATSO’da düzenlenen eğitimlerin zaman ayarlamasının çalışma saatleri ve iş kaybının olmayacağı saatlerde yapılması gerektiğini önerdi.
Kurul Üyesi Şamil Dedeoğlu ise Sakarya’nın birçok ayrıcalıklara sahip özel bir bölge olduğuna dikkat çekerek “Bu şehri seviyorum. Marmara’nın mavi gözlü çocuğu . Sakarya olarak birçok insana kapı açıyoruz. Her şeye imkan veren bir coğrafyada yer alıyoruz. Yeter ki bir araya gelelim, birlikte karar verelim. Ticarette en büyük sorunumuz konsantrasyon eksikliğidir, SATSO gibi kurumlar birliktelik anlamında büyük önem taşıyor.” dedi.
SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş ise SATSO Mobil uygulamasının güncellendiği bilgisini vererek ve sosyal medya hesaplarını genç girişimciler kuruluna hatırlatarak faaliyetleri bu uygulamalardan yakından takip edeceklerini ifade etti. Çatalbaş konuşmasında “İlgi olmazsa bilgi olmaz, çözüm aradığımız konularda ilgili olmalıyız. Sizler de SATSO ile ilgili bilgileri her platformda paylaşarak yapılan çalışmalar konusunda bilgi verebilmelisiniz” dedi.
SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Müftüoğlu SATSO’da temsiliyetin önemine değinerek “Şehrin ve üyenin sorununu, lisan-ı üslupla bu kürsülerden dile getirmeliyiz. Sorunları gündeme getirerek çözmeliyiz, bu şekilde güçleniriz. Ticaret ve Sanayi Odası sizlerle güçlü. Konuşarak ve istişare ederek sorunları çözebiliriz, Sakarya konuşursa sıkıntıları çözer”
Kurul Üyesi Çağlayan Ekmekçi ise Sakarya’nın aynı zamanda bir tarım şehri olduğuna da vurgu yaparak bu konuda çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.
TOBB Sakarya Genç Girişimciler Kurulu Toplantısı dilek ve temenniler bölümünün ardından sona erdi.
Haber Tarihi : 12/7/2019