Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde çalışmalarını yürüten ve çoğunluğunu sağlık, temizlik ve kozmetik ürünleri ticareti sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcilerinin oluşturduğu 15. Meslek Komitesi, ecza ve medikal sektörüne ait ürünlerin zincir marketlerde bilinçsizce satılabilmesine tepki gösterdi.

SATSO 15. Meslek Komitesi üyeleri, insanların bilgisiz bir şekilde ve doktor tavsiyesi olmadan söz konusu ürünleri kolayca satın alabilmelerine olanak sağlanması hem sağlık açısından hem de sektörel rekabet açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını savundular.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan SATSO 15. Meslek Komitesi Başkanı Davut Acunman, tüketicilerin sektörde bilgi sahibi olan yerlerden alışveriş yapması gerektiğine dikkat çekerek, “SATSO çatısı altında temsil ettiğimiz ve insan sağlığı ile birebir ilgili olan bir sektörümüze ait çoğu medikal, ilaç, gıda takviyesi gibi ürünler, maalesef zincir marketlerde veya internette herhangi bir denetime tabi olmadan rahatça satılabilmektedir. Bu bakımdan yakın bir zaman Odamız 9.Meslek Komitesi’nin “Herkes Kendi İşini Yapsın” çalışmasına SATSO 15. Meslek Komitesi olarak bizler de destek veriyoruz. Bu sorunun birçok sektörde var olduğunu ve önlenmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini savunuyoruz. Her ürünün aynı anda satılabildiği ve özellikle de insan sağlığını direk ilgilendiren ecza ve medikal ürünler zincir marketlerde veya internette bu kadar kolay satılmamalı.

Sağlık sektöründe insanların rahatsızlıklarına özel binlerce kalem ürün bulunmaktadır ve bunların doktor tavsiyesi üzerine alınması tüketicinin sağlığı açısından çok önemlidir. Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen firmalarımızın her sattığı ürün de yine Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olarak satılmaktadır. Ancak Bakanlığın onay gerekçesi olmasına rağmen aynı ürünlerin farklı isimlerle zincir marketlerde ve internette satışının kolaylıkla yapılabildiğine şahit oluyoruz. Bu haksız rekabete neden oluyor

Tıbbi ürün olarak gösterilmiyor

Eczaneler ve medikal firmalardan bağımsız olarak satılan ürünlerin Tarım Bakanlığı’ndan onaylı olduğunu ve “Tıbbi Ürün Değildir” etiketi ile satıldığını, sektör temsilcilerinin şikayetlerinin arttığını belirten Komite Başkanı Acunman, “Eczaneler ve medikal firmalarımızın sattığı her üründe Sağlık Bakanlığı onaylı olması gerekiyor. Ancak bahsi geçen marketlerde ve internette satılan ürünlerin üzerinde tıbbi ürün olmasına rağmen tıbbi ürün olmadığını belirten etiket yer alıyor ve satışın yapıldığı yerin de Tarım Bakanlığı tarafından satışa yetkilendirildiği belirtiliyor. Bu ürünler direk insan sağlığı ile ilgili olduğu için bizim sektörümüzde olduğu gibi Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatları verilmeli ve denetimi de aynı bakanlık tarafından yapılmalıdır. Tarım Bakanlığı bu konuda kolayca onay verip firmalara ruhsat vermemelidir. Yasamızda bir boşluk var ve bu sorun gitgide daha da büyümeye başlamıştır. Bu işletmelerin veya internet sitelerinin sıkça denetlenmesi gerekmektedir.”

Söz konusu insan sağlığı

“İnsan sağlığını direk ilgilendiren bu ürünler her ürünü satan, az bilgi sahibi kişiler tarafından da pazarlanıyor. Doktorların tavsiyesi olmadan bu ürünlerin eczaneler veya medikaller dışından alınması da ayrı bir tehlike yaratıyor. İnsanların rahatsızlığına hangi ürünün iyi geleceğine bakılmadan her tüketiciye aynı ürün satılıyor. Satışın kanunlara ve yönetmeliklere uygun olarak halkımıza yapılması, ürünlerin uygun şatlarda muhafaza edilmesi ve hastaya ürün kullanımı ile ilgili uygun bir eğitim verilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Söz konusu uygulamanın sağlık sektörünün ticari faaliyetlerine de zarar verdiğini savunan komite üyeleri, sıkıntının giderilmesi adına girişimlerde bulunacağının altını çizdiler.

Haber Tarihi : 14/2/2020
Paylaş