Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi işbirliğinde “Sıfır Atık Yaklaşımının Çevreye ve Ekonomiye Olumlu Etkisi” konulu Sakarya’da Tüm Yönleriyle Atık Yönetimi Paneli gerçekleştirildi.
Protokol konuşmalarının ardından kürsüye gelen panel konuşmacıları çevre sorunları, atık yönetimi ve değerlendirilmesi konularında sunumlarını gerçekleştirerek katılımcılara birçok konuda bilgiler aktardılar.
İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. İbrahim DEMİR, “Atıkların Çevre ve İnsan Sağlığına Doğrudan Etkisi’’ başlıklı sunumunda atıktan korkulmaması gerektiğine ve asgari düzeyde oluşumuna dikkat edilerek tekrar geri kazandırmanın çevre için önemine değindi. Prof. Dr. Demir, ‘’Dünyada her şey canlılar için. Döneceğimiz toprağa sahip çıkmalıyız. Çevre kirliliğinden dolayı iklim değişikliği yaşanmaktadır. Atık konusunda daha duyarlı ve bilinçli olmalıyız. Yeraltı suyu, dünyadaki en temiz kaynaklardan biridir. Bizim ülkemiz şu an su sıkıntısı çekmemektedir. Fakat dünyadaki su tüketim oranlarının üstünde yer almaktayız. Yer altı suyunu acil durumlar haricinde kullanmamalıyız. Su kontrolünü yönetmeliyiz.’’ ifadelerini kullandı.
Sakarya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Ç.E.D ve Çevre İzinleri Şube Müdürü Mustafa Yurten, ‘’Sıfır Atık Yaklaşımı ile Tüm Atıkların Yönetimi’’ konulu sunumunda, “Her yıl teknoloji gelişmektedir. Böylelikle insanların ve ülkemizin bazı gereksinimleri ortaya çıkmaktadır. Hala çevre ve atık kültürü oluşmuş değildir. Çevreye attığımız her cam şişe doğada 4 milyon, her plastik şişe ise bin yılda kaybolmaktadır. Düzensiz olarak yapılan depolama alanlarında ise çöp patlamaları gerçekleşebilmekte ve insan kayıplarına neden olabilmektedir. Bu kapsamda 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık projesi ile hedefimiz, yaklaşımımız ve stratejimiz çok önemlidir. Sıfır atık ile israfı önlemeyi, rekabet gücünü arttırmayı, çevreyi korumayı, sosyal birliktelik oluşturmayı ve verimli uygulamalar için rol modeller geliştirmeyi amaçlıyoruz.” diye konuştu.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanı Sungur Mehmet Yeni, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin sıfır atık yönetimi çerçevesinde yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek bu konuda örnek bir il olduklarını ifade etti. Yeni konuşmasında şunları dile getirdi: “Sıfır Atık Yaklaşımı ile Belediye Uygulamaları’’ başlıklı sunumunda, “Sıfır atık projesi kapsamında, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatı ile Atık yönetimi şube müdürlüğümüzün ismi Türkiye’de ilk defa uygulanan ve tek olan Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü olarak değiştirildi. Bu açıdan öncü bir iliz. Sıfır Atık yaklaşımında bilindiği üzere önleme, en aza indirme, yeniden kullanım, geri dönüşüm ve düzenli depolama vardır. Doğal kaynakları daha verimli kullanmamız gerektiği bilincindeyiz. İsrafı önleyerek atık oluşumunu azaltmamız gerekmektedir. Büyükşehir olarak katı Katık Entegre projesini başlatarak, diğer belediyelerimize ve ülkemize örnek çalışmalar yapmaktayız.’’
İZAYDAŞ Genel Müdürü ve TAYÇED Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Saraç, “Tehlikeli Atıkların (Katı, Sıvı, Çamur) Yönetimi ve Saha Uygulamalarına Genel Bakış’’ konulu sunumunda atık yönetiminin yer üstü madenciliği olduğuna dikkat çekerek, “Sanayinin büyümesiyle birlikte zorunlu olarak atıklar ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla sanayiye alt yapı çalışmaları yapılarak, hızlı adımlar atılmalıdır. Sanayide oluşan atıklar işlenmeli ve yeniden kullanılır hale getirilmelidir. Atık yönetimi konusunda olmamız gerekenden geri de bir konumdayız. Atık ve çevre ile ilgili çalışmalarımız rutin faaliyetlerimiz arasında yer almalıdır. Çevre ve atık çalışmaları sadece para kazanmak için yapılan bir iş olmamalıdır. Kontrol altına alınamayan atıklar için özenli çalışma yapılmalıdır. Sorunun aşılmasında ilgili kurum ve kuruluşların oluşturulması ve çalışmaların birlikte yürütülmesi gerekmektedir. Teknik veriler paylaşılarak tereddüt oluşumunun önüne geçilmelidir.’’ ifadelerini kullandı.
Bolu Çimento Fabrikası Alternatif Kaynaklar Yönetim Şefi Sercan Belkıran, “Tehlikesiz Atıkların Yönetimi ve Atık Yönetiminde Çimento Sektörünün Katkısı” başlıklı sunumunda, Türk çimento sektörü alternatif yakıt kullanımı, çimento sektörünün yıllara göre gelişimi, katı atık ve evsel atık oranları, atıkların işlenme süreci ve maliyetleri gibi birçok konuda bilgiler vererek Türkiye’nin çimento üretiminde Avrupa’da birinci ve dünyada dördüncü sırada olduğunu aynı zamanda çimento sektörünün atık kullanımında verimli bir sektör olduğunun altını çizdi.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ç.E.D İzin ve Denetim Şube Müdürü Hasan Ayaz, “Atık Yönetiminde Saha Denetimleri’’ başlıklı sunumunda, çevre hukuku, takdim planı, kirliliğe sebep olunursa karşılaşılacak yaptırımlar, atık üreticisinin yükümlülükleri, tehlikeli atık beyan sistemi, atık yönetimi yönetmeliği, çevre denetimleri ve idari yaptırımlar gibi konular hakkında bilgiler vererek, “Milattan önceki ve Osmanlı dönemlerinde bile çevre bilinci çok yüksekteydi. Çevre bilinci yasalarda geçse de önemli olan devlet ve vatandaşın bunu bir sorumluluk olarak kabul etmesinden geçmektedir. Atıkları doğaya bırakan kadar o atığı üreten de aynı oranda sorumlu olarak kabul edilmektedir. Atık konusunda kimseye taviz verilmeden tüm yaptırımlar uygulanmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi A.Suna Erses Yay, “Evsel ve Endüstriyel Atık Yönetimine Bakış’’ başlıklı sunumunda, şehirleşme ve atık üretimi, atık yönetimi yaklaşımları, sürdürülebilirlik, atık yönetiminde kullanılan ekonomik araçlar, atık yönetiminde kurumlar ve rolleri, mevcut atık yönetimi uygulamaları gibi birçok konuda bilgiler aktararak şunları dile getirdi: “Atıkların depolanması ve değerlendirilmesi gibi iki unsur var. Depolanması da ekstra maliyet yükü getireceği için enerji olarak değerlendirilmesi en uygun olan yoldur. Ülkemizde atık yönetimini sağlamak için bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor. Yönetmeliklerde kurallar, cezalar olsa da öncelikle bakış açımızı değiştirmemiz ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Panelin kapanış konuşmasını gerçekleştiren Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Çevre ve Şehircilik Komisyonu Başkanı Mehmet Tuncer Acan, “Panele katılıp duyarlı olan herkese teşekkür ediyoruz. Günümüzün en büyük sorunlarından bir tanesini çözmek ve farkındalık oluşturmak için burada bulunuyoruz. Her üretimde muhakkak ‘Sıfır Atık’ yaklaşımı benimsemeliyiz. Çevre tüm yaşam formlarımızı barındırmaktadır. Dolayısıyla çevreyi sahiplenerek kendi işimizi sahiplenmiş oluyoruz. Toplumun bilinçlenmesi ve farkındalık düzeyinin artması için bu tarz çalışmalara ağırlık verilmelidir.” ifadelerini kullandı.
Panel, konuşmacıların sunumlarının ardından plaket takdimi ile sona erdi.
Haber Tarihi : 21/2/2020