Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde çalışmalarını yürüten, çoğunluğunu bilişim ve telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcilerinin oluşturduğu 31. Meslek Komitesi, aylık olağan toplantısını video konferans olarak gerçekleştirdi.
Toplantıda komite üyeleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı 1 Milyon Yazılımcı projesi ile ilgi değerlendirmelerde bulundular. Ayrıca, Covid-19 salgını iile dijital platformların yoğun kullanılması sebebiyle, talepte artış gösteren elektronik ürünleri alırken vatandaşların sahte ya da düşük kaliteli ürünlere karşı dikkatli olmaları konusuna değinildi.
“Sayının 1 milyon olması önemli değil”
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık, yazılımın geleceğin mesleği olarak görüldüğünün altını çizerek, “Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan ‘1 Milyon Yazılımcı’ projesini SATSO 31. Meslek Komitesi olarak sonuna kadar destekliyoruz. Çağımız elektronik, dijital ve bilgi çağı olarak adlandırılıyor. Artık dünya olarak çoğu konuda dijitalleşme sürecini ciddi biçimde benimsedik. Yapılan yatırımlar ve çalışmalar dijitalleşme üzerine yoğunlaşmakta. Dünyamız büyük bir hızda ilerliyor, bu süreçte bilgi ve dijital sektöre yatırım yapan ülkeler gelecekte daha sağlam konumda kendilerine yer bulacaklardır. Bugün dünyanın en değerli 10 şirketinin 7’si teknoloji şirketlerinden oluşmaktadırlar. Artık sadece teknoloji üreten firmalar değil, internet dünyasını akıllı biçimde kullanan şirketler de dünya ekonomisine istedikleri şekilde yön verir duruma geldiler.
Yazılım mesleğinin önemi bu kadar çok anlaşılmışken geç kalmadan ileri yönlü çalışmaların yapılması da son derece önem arz etmektedir. Bu süreçte Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan ‘1 Milyon Yazılımcı’ Projesi ülkemizin dijital geleceği açısından çok fayda sağlayacaktır. Projeyi destekliyoruz. Sayının 1 milyon olması hiç önemli değil. Önemli olan kaliteli, bilgili yazılımcıların yetiştirilmesidir.
SATSO 31. Meslek Komitesi olarak uzun bir zamandır şehrimizde bir Bilişim ve Yazılım Meslek Lisesinin açılması, şehrimizin bir bilişim üretim üssü olması konusunda ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Umuyoruz ki başlatılan bu proje yazılım konusunda ciddi yol kat edeceğimiz, yaşanan bu zor günlerde ülkemizi ileriye götürecek yazılımcılar yetiştireceğimiz bir proje olmasını temenni ediyoruz.
“Yerli yazılım üreticilerine destek olunmalı”
Yazılım konusunda ilerlemek için özellikle yerli yazılım üreten firmalarımızın da ekonomik yönden desteklenmesi gerekmektedir. Yerli yazılım üreten firmalarımıza yönelik devlet destekleri verilmelidir. Firmalarımızın KDV gibi vergilerde indirimden faydalanmaları veya muaf tutularak dünyaya açılmalarına destek olunmalıdır.” ifadelerini kullandı.
“Teknolojik ürünlere talep arttı”
Covid-19 pandemisinin teknolojik ürünlerin satışına etkisi olduğunu belirten 31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, bu süreçte tüketicilerin teknolojik ürün alırken dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Başkan Kaya sözlerinde şunlara değindi; “Yaşanan pandemi dolayısıyla sağlık, ekonomik, ticari ve daha birçok konuda tüm dünya zor günler geçirmektedir. İnsanlığın sağlığı için alınan haklı tedbirler sonrasında ülkemizde perakende sektörü sıkıntılı bir sürece doğru girmiştir. Teknolojik ürünlerin birçoğu yurtdışından ülkemize ithal olarak gelmektedir. Ancak süreç içerisinde yaşanan kısıtlamalar bu ürünlerin ülkemize girişini zorlaştırmakta ve azalan arz’ın da fiyat artışına sebep olduğu görülmektedir.
Pandemi sürecinde alınan uzaktan eğitim, online konferanslar gibi uygulamalarda kullanılan webcam, mikrofon, kulaklık gibi teknolojik ürünlere talep hızla artış göstermektedir. Azalan arz ve çoğalan talep nedeniyle piyasaya orijinal olmayan ürünlerin sürüldüğü bilinen bir gerçektir. Tüketicilerimizi teknolojik ürün satın alırken dikkatli olmaları ve hassas davranmaları konusunda uyarıyoruz. Ürünlerin güvenilir satıcılardan, orijinalliği kanıtlanmış, garantili bir şekilde almalarını tavsiye ediyoruz. “ diye konuştu.
Haber Tarihi : 8/5/2020