Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren, Bilişim ve Telekomünikasyon sektörü temsilcilerinin oluşturduğu 31. Meslek Komitesi aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Video Konferans olarak gerçekleştirilen toplantıda; Covid-19 pandemisi sonrasında sosyal ve ticari yaşamda kontrollü normal yaşama dönüş ve yerli üretimin desteklenmesine yönelik yapılan uygulamaların önemine dikkat çekildi.

31. Meslek Komitesi Başkanı Cemil Kaya, ticari yaşamda kontrollü normalleşmenin başladığını ve ticarethanelerde faaliyetlerin devam ederken gerekli önlemlerin alınmasının hayati öneme sahip olduğunu belirterek şunları dile getirdi:

“Salgına karşı iş yerlerine büyük sorumluluklar düşüyor”

“Ülkemizde ve tüm dünyada etkisini kısa sürede fazlaca gösteren Covid-19 pandemisinde kontrollü normalleşme süreci başladı. Bu süreçte toplumumuzun sağlığı için devletimiz tarafından alınan tedbirler kapsamında kalabalık caddelerde bulunan işletmelerin faaliyetlerinde riskler nedeniyle kısıtlanmaya gidilmiş ve sağlığın her şeyden önemli olduğunu bilen Sakaryalı esnafımız bu kısıtlamalara uymaya özen göstermişti.

Bu süreçte sağlıkta olduğu kadar iş dünyamız ekonomik olarak da ciddi sınavlar verdi ve ayakta kalmak için mücadele etti.  Kontrollü yeni normal yaşama girerken şehrimizdeki Oda üyesi ve sektör temsilcimiz olan yüzlerce iş yerinin pandemi öncesi çalışma saatlerine dönmeleri sürecinde gerekli önlemleri almaları çok büyük bir önem taşıyor.

Pandemi öncesindeki gibi aynı saatlerde, aynı personel ile hizmet verilmesinin salgın öncesi döneme dönüş olmadığı bilinmelidir. Gerekli tedbirlerin, sosyal mesafe kuralının, maske kuralının devam etmesi konusunda iş yerlerimize büyük sorumluluklar düşüyor, iş yerlerimizin sorumluluklarını yerine getireceğini umuyoruz. Tüm esnafımıza faaliyetlerinde bereket ve başarılar diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Yerli ürünlerin rekabet gücü artacak”

SATSO 31. Meslek Komitesi aylık olağan toplantısında ayrıca, yerli sanayinin ithalat baskısına karşı korunması adına devlet tarafından yerli ikamesi olan ithal ürünlere getirilen ek vergi hakkında istişarelerde bulunuldu.

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak şunları dile getirdi: “Covid-19 pandemisinde çoğu dünya ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de üretim ve ticaret durma noktasına geldi. Alınan tedbir kararları ve sağlık endişeleri nedeniyle birçok fabrika üretimini durdurdu, ticarethaneler kepenk kapattı. Ülkemizin düşen üretim hacminin kısa sürede canlanması ve ithal ürünlerin yerli ürünler karşısındaki baskınlığının artmasını engellemek için devletimiz çoğu kalem üründe yüzde 30’a kadar ek vergi getirdi. İthalat Rejimi Kararına Ek Karar” kapsamında bazı ürünlere 30 Eylül’e kadar geçici yüzde 30'a kadar, 01 Ekim’ den itibaren ise 10 puana kadar daha düşük oranlarda ek gümrük vergisi uygulanacak.

Bu ürünler arasında ithal olarak ülkemize gelen beyaz eşya ve elektronik eşyalarda yer almaktadır. Getirilen bu uygulama ile 200 dolar altında kalan ürünlerin fiyatında 700 Türk Lirası oranında bir artış olacağını öngörüyoruz. Elektronik eşya dünyasında yerli ürünlerimizin daha da tercih edilmesinde bu uygulamanın ciddi katkısı olacaktır. Bu uygulama ile Türk malının küresel rekabette öne çıkarak korunması planlanıyor. Yerli ürünlerimizin bu süreçte çok daha gelişme göstermesini ve tüm dünya ülkeleri tarafından tercih edilecek kaliteye ulaşmasını umuyoruz.

Bilişim ve Telekomünikasyon sektörüne çoğunlukla ithal ürünlerin baskınlığı hakimdir. Gümrük vergisi gibi uygulamalarla yerli ürünlerimizin rekabet gücünün yükseleceğine inanıyoruz” dedi.

Haber Tarihi : 15/6/2020
Paylaş