KARAR:1
Sakarya Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 11.09.2020 tarih E.12556005 sayılı Özel Öğretim Kursları ve İzinsiz Faaliyet Gösteren İşletmeler hakkındaki yazısı görüşüldü.
Meslek Komitesi tarafından belirtilen firmalar.
Yukarıda ismi geçen firmalar hakkında gerekli denetlemelerin yapılması için Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sakarya Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne yazı yazılmasına.19.11.2020.32
KARAR:2
4M Eğitim Danışmanlık San. ve Tic. Ltd. Şti.’ nin indirim sözleşmesi hakkındaki 22.09.2020 tarihli yazısı görüşüldü.
Söz konusu indirim sözleşmesi diğer Meslek Grubu üyelerimize haksızlık olacağından dolayı Komitemiz tarafından uygun görülmemiştir.19.11.2020.32
KARAR:3
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Tüketici Hakem Heyetlerinin Uzaktan Eğitim Konusundaki Görüşü hakkındaki 34221550-045.01-8846 sayılı yazısı görüşüldü.
1. SÖZLEŞME İLE YÜKLENİLEN “EĞİTİM HİZMETİ VERME” BORCU, EKSİKSİZ OLARAK YERİNE GETİRİLMİŞTİR.
Taraflar arasında imzalanan sözleşmede esas unsur eğitim verilmesidir. Bu kapsamda eğitimin yüz yüze veya uzaktan olmasının herhangi bir farkı bulunmamaktadır. Zira uzaktan eğitimde de, belirlenen müfredat uygulanmış, gerekli ve yeterli saatte eğitim hizmeti sunulmuştur. Covid-19 nedeniyle ara verilen yalnızca yüz yüze eğitim olup, eğitime ara verilmiş veya da okullar tatil edilmiş değildir.
“Yüz Yüze Eğitim” ile “Uzaktan Eğitim” arasında eğitimin içeriği ve kalitesi konusunda herhangi bir fark bulunmamaktadır. “Uzaktan Eğitim” ile öğrenciye verilen eğitim hizmeti, “Yüz Yüze Eğitim” den başta içerik (müfredat) olmak üzere eksik ya da düşük kalitede olmayıp, yüz yüze eğitim ile aynı kalitede eğitim hizmeti verilmiştir.
- Milli Eğitim Bakanlığı Tarafından, Özel Okullar Tarafından Verilen Uzaktan Eğitimin, Yüzyüze Verilen Eğitime Denk Bir Eğitim Olduğuna Hükmedilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından ilgili yerlere gönderilen 08.05.2020 Tarih ve E16915068-405.99-E.6847742 Sayılı yazıda aynen;
“Yukarıdaki açıklamalar ve Bilim Kurulu’nun önerisi doğrultusunda Bakanlığımızca tarihi, süresi ve içeriği belirlenerek özel okullarca verilecek yüz yüze telafi eğitimi de birlikte değerlendirildiğinde, okulların kapalı olduğu dönemde verilmeyen derslerin kazanımlarının gerçekleştirileceği ve öğrencilere yüz yüze eğitime denk bir eğitim verilmiş olacağı değerlendirilmektedir.” İfadeleri yer almaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da resmi yazı ile tespit edildiği üzere, Kurumumuz sözleşmeden kaynaklanan edimini tam olarak ifa etmiş olduğundan, iade talebinin kabulü mümkün değildir.
2. YÜZ YÜZE EĞİTİME ARA VERİLEREK UZAKTAN EĞİTİM İLE HİZMET VERİLMESİ, ZORLAYICI SEBEPLERDEN KAYNAKLANMAKDIR.
3. KAMU OTORİTESİ TARAFINDAN ALINAN TEDBİRLER KAPSAMINDA YÜZ YÜZE EĞİTİME ARA VERİLMESİNDE HİÇBİR ÖZEL OKUL YA DA DEVLET OKULUNUN DAHLİ BULUNMAMAKTADIR.
Tüm dünyada ve bu arada ülkemizde de “Pandemik Hastalık” ilan edilen Covid 19 salgını kapsamında, ülkemizde kamu idaresi tarafından alınan tedbirler sonucunda, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm resmi okul ve özel öğretim kurumlarında 23 Mart 2020 tarihinden itibaren yüz yüze (örgün) eğitime ara verilmiş ve uzaktan eğitime geçilmiştir. Peyderpey yapılan süre uzatımları ile birlikte bu gün itibarıyla dahi Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel okullarda yüz yüze eğitime tam anlamı ile başlanamamıştır.
Taraflar arasında imzalanan sözleşmede esas unsur eğitim verilmesi olmakla birlikte, bir an için sözleşme gereğince asli eğitimin yüz yüze eğitim hizmeti vermek olduğu kabul edilse dahi, yüz yüze eğitime ara verilerek yerine “Uzaktan Eğitim” yapılmasını zorunlu kılan 2 etken vardır. Bunlardan ilki tüm dünyada pandemik hastalık ilan edilen Covid 19, ikincisi ise bu salgına karşı kamu otoritesi tarafından, okulların kapatılmasıdır. Her iki durumun da özel okullardan kaynaklanmadığı, özel okulların bu salgın hastalığın ortaya çıkması ya da okullarda yüz yüze eğitime son verilerek “Uzaktan Eğitim” geçilmesinde bir dahli ya da kusuru olduğundan bahsedilemez.
Bu durumda özel okulların yüz yüze değil de “Uzaktan Eğitim” ile eğitim öğretim hizmetlerini vermiş olması kendi isteği ile değil zorlayıcı sebeplerden meydana geldiğinin kabulü zorunludur.
4. ÜCRET İADESİ TALEP EDİLEBİLECEK DURUMLAR SINIRLI OLARAK SAYILMIŞ OLUP, UZAKTAN EĞİTİM VERİLMESİ ÜCRET İADESİ SEBEBİ DEĞİLDİR.
20.03.2012 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 56/3-4. Maddesinde;
Ücretlerin iadesi
“ (3) Kurumlara kaydolan öğrenci ve kursiyerlerden;
a) Öğrenim ücretini yıllık olarak belirleyen okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul, özel eğitim okulu, ortaöğretim okullarında öğretim yılı başlamadan sınavla öğrenci alan resmî okulların 9 uncu sınıflarına kayıt yaptırdığını belgelendirenler hariç, okuldan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir. Öğretim yılı başladıktan sonra ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu ile öğrenim gördüğü günlere göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir.
b) Öğrenim ücretini ders saati ücreti olarak belirleyen kurumlarda dönem başlamadan ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir. Dönem başladıktan sonra ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu ile öğrenim gördüğü ders saati sayısına göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir.
c) Öğretime başladıktan sonra ayrılan öğrenci veya kursiyerlerden alınacak ücret kurumun öğrenim ücretinden fazla olamaz.
(4) Kurumlardan ayrılan öğrenci/kursiyerlerin ücret iadeleri ayrılış tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde yapılır.” Hükmü yer almaktadır. (Benzer bir hüküm, Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’nin 20. Maddesinde de yer alır)
Görüldüğü üzere, öğretim ücretinin iadesi yalnızca öğretim yılı başlamadan ve başladıktan sonra okuldan ayrılanlar için mümkündür. Bu durumda da iade edilecek kısım ücretin tamamı değil, kısmi ücrettir.
Uzaktan eğitime geçilmesinin zorlayıcı sebepten kaynaklandığına yönelik beyanlarımız saklı kalmak kaydıyla; mevcut yasal düzenleme uyarınca uzaktan eğitime geçilmesi ücret iadesini gerektiren bir husus değildir.
5. YÜZ YÜZE EĞİTİME ARA VERİLMİŞ OLMAKLA BİRLİKTE, UZAKTAN EĞİTİM VASITASI İLE ÖĞRENCİLERE GEREKLİ EĞİTİM VERİLMESİNE DEVAM EDİLMİŞ, MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI GENELGELERİ DOĞRULTUSUNDA TELAFİ EĞİTİMLERİ DE YAPILMIŞTIR.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün 07.04.2020 tarih ve “Korona Virüs Tatili ve Özel Kurumların Ücretleri” yazısında;
“ Özel okullarda kayıtlı bulunan öğrencilerin okul taksitleri ve diğer özel eğretim kurumlarındaki kusiyer/öğrencilerin eğitim ücretleri ödemeye devam edilip edilmeyeceği hususlarıyla ilgili olarak; kurucu ve veli/kursiyer arasında anlaşmaya varılarak düzenlenen sözleşmeler, usulüne uygun olarak düzenlenip imza edilmişlerse resmi nitelikli hukuki değeri olan belge niteliğinde olup karşılıklı taahhütlerin yerine getirilmesi hukuken zorunluluk arz etmektedir. Çeşitli olağanüstü sebeplerle verilemeyen hizmetlerin ileri bir tarihte telafisinin yapılması, telafisinin
yapılamayacak olması halinde ise (b) Yönetmeliğin 56ncı, ilgi (c) yönetmeliğin 20 nci maddesi gereği ücret iadesi yapılması gerektiği değerlendirilmektedir..”
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün 29.05.2020 tarih ve “Özel Okul Öncesi Eğitim Kurumları ve Yaz Okulları” konulu yazısında;
“ …Koronavirüs (Covid-19) salgınından korunmak için gerekli olan tıbbi maske kullanımı, hijyen ve sosyal mesafenin korunması ile ilgili tedbirlerle birlikte ekte yer alan kurallara uyulması şartıyla 5580 sayılı Kanun kapsamında faaliyette bulunan özel okul öncesi eğitim kurumlarının kurucuları ve öğrenci velilerinin istemeleri halinde eğitime ve yaz okulu adı altında yapılan sosyal ve kültürel etkinlikler 01 Haziran 2020 tarihinden itibaren başlayabilecektir.”.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün 01.06.2020 tarih ve “Özel Okullarda Telafi Eğitimi” konulu yazısında;
“ Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler doğrultusunda 16 Mart – 31 Mayıs 2020 tarihleri arasında eğitime ara verilen 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyette bulunan özel okullarda, eğitime uzaktan eğitim yoluyla devam edilmiştir. Özel ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kurumlarında 2019-2020 ders yılı bitim tarihine kadar uzaktan eğitime devam edilecektir. Özel okullar vermiş oldukları uzaktan eğitimden öğrencilerinin ne kadar faydalandıklarının ölçümünü yaparak konu tekrarı ve yüz yüze eğitim alınmasına ihtiyaç duyulan alanlarda telafi eğitimi yapabilecektir. Yüz yüze telafi eğitimi yapmak isteyen özel okullarda eğitim 15 Ağustos 2020 tarihinden sonra başlayacak olup Ağustos ve Eylül aylarında toplam süresi en az üç hafta olacak şekilde düzenlenecektir.”denilmiştir.
İlgili yazılara istinaden Kurumumuzda 01.06.2020 tarihi itibariyle okul öncesi eğitim ile sosyal kültürel etkinliklere yer verilmeye başlanmıştır. Aynı şekilde 15.08.2020 tarihi itibariyle de telafi eğitimleri yapılmıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından ilgili yerlere gönderilen 08.05.2020 Tarih ve E16915068-405.99-E.6847742 Sayılı yazıda,
“Yukarıdaki açıklamalar ve Bilim Kurulu’nun önerisi doğrultusunda Bakanlığımızca tarihi, süresi ve içeriği belirlenerek özel okullarca verilecek yüz yüze telafi eğitimi de birlikte değerlendirildiğinde, okulların kapalı olduğu dönemde verilmeyen derslerin kazanımlarının gerçekleştirileceği ve öğrencilere yüz yüze eğitime denk bir eğitim verilmiş olacağı değerlendirilmektedir.” İfadeleri yer almaktadır
Tüm bu izah edilenler karşısında, …. Tarihli sözleşmeye istinaden yüklenilen borçlar tamamen yerine getirilmiş olup, okul ücreti, servis ücreti, yemek ücreti adı altında herhangi bir ödemenin iadesi söz konusu olamaz.
6. UZAKTAN EĞİTİMİN AYIPLI HİZMET OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ DE MÜMKÜN DEĞİLDİR.
- Uzaktan Eğitim Yasal Düzenlemeler İle De Kabul Edilmiş Bir Eğitim Türü Olmakla, Uzaktan Eğitim İle Sözleşme Gereği Yüklenilen Edimin Yerine Getirildiği Açıktır.
- Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından ilgili yerlere gönderilen 08.05.2020 Tarih ve E16915068-405.99-E.6847742 Sayılı yazıda da bildirildiği üzere, özel okullar tarafından verilen uzaktan eğitim ve telafi eğitimleri, öğrencilere verilen yüz yüze eğitime denk bir eğitimdir.
Öte yandan, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un “Ayıplı Hizmet” başlıklı 13/1. maddesi;
“Ayıplı hizmet, sözleşmede belirlenen süre içinde başlamaması veya taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir.”
Yer verilen yasal düzenleme kapsamında, özel okulların vermiş olduğu hizmetin ayıp sayılabilmesi için sözleşmede kararlaştırılan sürede başlamaması veya objektif olarak sahip olması gereken özellikler ile sözleşme kapsamında kararlaştırılmış olan özellikleri taşımaması gerekmektedir. Uzaktan eğitimin sözleşme kapsamında kararlaştırılan veya objektif olarak sahip olması gereken özelliklere sahip olmayan ayıplı bir hizmet olarak kabul edilebilmesi için Özel Öğretim Kurumları Kanunu ve bu kapsamda düzenlenen yönetmeliklerde tanımlanan eğitim hizmeti tanımına ve özelliklerine uymaması gerekmektedir. Uzaktan eğitim de müfredatla belirlenen sınırlarda öğrencilere eğitim verilmesini kapsamakta olduğundan ve bu eğitim Kurumumuzca eksiksiz olarak verildiğinden, ayıplı hizmetin varlığından söz edilemeyecektir.
5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 2/o Maddesinde;
“o) Uzaktan öğretim kurumu: Çeşitli nedenlerle öğrenimlerini sürdüremeyenlere her türlü iletişim araçları ile eğitim-öğretim yapan kurumları,…ifade eder” Hükmü yer almaktadır.
Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin
33/4. Maddesinde; “Bu Yönetmeliğin 7 nci maddesine göre eğitim ve öğretim faaliyetlerine ara verilmesi durumunda uzaktan eğitim yapılabilir. Ancak uzaktan eğitimde puanla değerlendirme yapılmaz.”
7. Maddesinde; “İlçe, il veya ülke genelinde eğitim ve öğretimi aksatacak nitelikte olağanüstü durum, sel, deprem, elverişsiz hava şartları ve benzeri doğal afetler ile hastalık/salgın hastalık gibi nedenlerle Bakanlıkça veya il/ilçe hıfzıssıhha kurulunun kararına istinaden mahalli mülkî idare amirince okullarda eğitim ve öğretime ara verilir.” Hükmü yer almaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin, 08.05.2020 Tarih ve 31121 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren EK 2. Maddesinin 1. Ve 5. fıkralarında;
(1) İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle Bakanlıkça veya il/ilçe hıfzıssıhha kurulunun kararına istinaden mahalli mülkî idare amirince ortaöğretim kurumlarının tamamında ya da bir kısmında eğitim ve öğretime ara verilmesi, öğrencilerin sadece bir dönem puanının bulunması ve ara vermeye sebep olan şartların devam etmesi nedeniyle telafi programının uygulanamayacak olması durumunda öğrencilerin yılsonu puanı, bir dönem puanı ile belirlenir.
(5) Birinci fıkrada yer verilen gerekçelerle yüz yüze yürütülmekte olan eğitim ve öğretim faaliyetlerine ara verildiği durumlarda, uzaktan eğitim yapılabilir. …” Hükmü yer alır.
20.03.2012 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 4/1-g Maddesinde;
g) Kurum: Okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim yabancı, azınlık ve özel eğitim (okulları, milletlerarası özel öğretim kurumları, çeşitli kursları, özel öğretim kursları, sosyal etkinlik merkezleri, özel ulaştırma hizmetleri mesleki eğitim ve geliştirme kursları, uzaktan öğretim yapan kuruluşları,motorlu taşıt sürücüleri kursları, iş makineleri sürücü eğitim kursları, hizmet içi eğitim merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri mesleki eğitim merkezleri ile benzeri özel öğretim kurumlarını… ifade eder.” Hükmü yer almaktadır.
Yer verilen hükümler çerçevesinde “Uzaktan Eğitim” kavramı yasal bir kavramdır ve kamu otoritesi tarafından alınan tedbirler gereğince gerek Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda ve gerekse de özel okullarda uygulanmaktadır.
“Uzaktan Eğitim” kavramının mevzuatta yeri olduğu ve yasa koyucu tarafından, bir eğitim metodu olarak kabul edildiği açıktır. Keza Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan tedbirler kapsamında yüz yüze eğitime ara verilmesi üzerine tüm özel okullar, “Uzaktan Eğitim” sistemine dönüş yapmış ve Bakanlık tarafından belirlenen program ve müfredat dahilinde öğrencilere eğitim vermeye devam etmişlerdir. (Kaldı ki yıl sonunda seçme ve yerleştirme sınavları da gerçekleştirilmiştir.)
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün 08.05.2020 tarih ve “Özel Öğretim Kurumlarında Telafi Eğitimleri” konulu yazısında;
“ Okullarda eğitime ara verilen sürede uygulanan uzaktan eğitimle ilgili olarak ilgi (a) yazıda özetle; İlgi (b) ve (c) Yönetmeliklerin telafi eğitimi ile ilgili amir hükümlerinin yanı sıra öğrencilerimizin yüz yüze eğitimden uzak kaldıkları bu dönemde herhangi bir öğrenme kaybı yaşamamaları için Bakanlığımızca hızla hayata geçirilen “EBA TV”, “Eğitim Bilişim Ağı (EBA)” ve “EBA Canlı Sınıf Uygulaması” platformları üzerinden uzaktan eğitim sistemine geçildiği, bu platformlardan, devlet okullarındaki öğrencilerimizin yanı sıra özel okullarımızda öğrenim gören öğrencilerimiz de yararlandığı, bununla birlikte imkanı bulunan özel okullar kendi oluşturdukları çeşitli platformlar üzerinden uzaktan eğitime başladığı, uzaktan eğitim faaliyetlerinin telafi eğitiminin bir türü ve parçası olduğu, içeriğinin rastgele belirlenen bir içerik olmayıp bu dönemde normal okul döneminde uygulanan müfredatın bire bir takip edildiği, …”
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından ilgili yerlere gönderilen 08.05.2020 Tarih ve E16915068-405.99-E.6847742 Sayılı yazıda aynen;
“Yukarıdaki açıklamalar ve Bilim Kurulu’nun önerisi doğrultusunda Bakanlığımızca tarihi, süresi ve içeriği belirlenerek özel okullarca verilecek yüz yüze telafi eğitimi de birlikte değerlendirildiğinde, okulların kapalı olduğu dönemde verilmeyen derslerin kazanımlarının gerçekleştirileceği ve öğrencilere yüz yüze eğitime denk bir eğitim verilmiş olacağı değerlendirilmektedir.” İfadeleri yer almaktadır
Görüldüğü gibi uzaktan eğitim telafi eğitiminin bir parçasıdır ve yüz yüze eğitim için hazırlanmış olan müfredat bire bir takip edilmiştir.
İzah edildiği üzere, yüz yüze eğitim yerine yasal mevzuatta karşılığı bulunan “Uzaktan Eğitim” bizzat kamu otoritesi tarafından ikame ve idare edilmiştir. Bu durumda ifa imkansızlığından söz edilemeyeceğine göre sözleşmenin feshi ve verilen ücretin iadesinin talep edilmesi mümkün değildir. (Öğrencinin “Uzaktan Eğitim” ile eğitim öğretim hizmeti aldığına ve bunun bir bedeli olacağına şüphe yoktur)
7- KURUMUMUZ YASALAR VE KAMU OTORİTESİNİN KARAR VE TALİMATLARI GEREĞİNCE TÜM YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ PANDEMİ SÜRESİNCE DE EKSİKSİZ OLARAK YERİNE GETİRMEKTEDİR.
5580 Sayılı yasa gereğince kurumumuzda çalışan öğretmen, yönetici personel ve diğer eğitim personeli ile en az 1 yıl süreli sözleşmeler imzalanmakta olup kurumumuz çalışanlarına karşı yasadan kaynaklanan yükümlülüklerini pandemi sürecinde de eksiksiz olarak yerine getirmektedir.
Yinen kurumumuz devlete olan vergi, sigorta ve sair yükümlülüklerini de eksiksiz olarak yerine getirmektedir. Kamu otoritesi tarafından, pandemi süreci gerekçe gösterilerek herhangi bir vergi affı yapılmış da değildir.
Keza kurumumuza ait olan okulların faaliyet gösterdikleri binalardan kiralık olanların kiraları muntazaman ödenmekte ve elektrik, su, doğalgaz gibi abonelik giderleri de ödenmek durumundadır.
Şu durumda, tüm düynanyı ve bu arada ülkemizi de olumsuz olarak etkileyen pandemi sürecinde, kurumumuz, başta başvurucu ve diğer öğrencileri ile çalışanları olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları ile 3. Şahıslara karşı yükümlülüklerini eksiksiz olarak yerine getirmeye devam ederken, kurumumuzu n hiçbir kusuru olmayan bir zorlayıcı sebebe dayanarak üstelik kurumumuz başvurucu ile aralarındaki sözleşmeden kaynaklanan tüm edimlerini de eksiksiz ve layığı ile yerine getirmişken kısmen de olsa ücret iadesine karar verilmesi mümkün değildir. Konu hakkında ilgili kuruma yazı yazılmasına.19.11.2020.32
KARAR:4
Covid-19 yasaklarının başlamasından dolayı aile içerisinde çalışan eşlerin (özellik ile sağlık çalışanları karı ve koca) içerisinde bulunduğumuz şartlardan dolayı izin alamadıkları ve çocuklarını bırakacak yerlerinin olmadığını bu sebepten dolayı mağduriyet yaşadıkları belirtmişlerdir. Konu hakkında TOBB’a yazı yazılmasına.19.11.2020.32
KARAR:5
Meslek grubumuz ile ilgili genel sorunlar tartışıldı.19.11.2020.32
KARAR:6
Dilek ve temenniler dinlendi.19.11.2020.32
Haber Tarihi : 16/12/2020