Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 31. Meslek Komitesi desteği ve Sakarya Bilişim Sektörü Derneği (SABİDER) ile ARBİL Danışmanlık işbirliğiyle “Covıd-19'dan Etkilenen İşletmelere Hızlı Destek Programı ve KOSGEB Destekleri” konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

ARBİL Danışmanlık Temsilcilerinden İbrahim ve Salihan Demirbaş’ın anlatımıyla webinar platformu üzerinden online gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına SATSO Meclis Başkan Yardımcısı Necmettin Kırık ve SABİDER Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Gök başta olmak üzere SABİDER Yönetim Kurulu Üyeleri, SATSO ve SABİDER üyesi firma temsilcileri iştirak ettiler.

Toplantıda KOSGEB tarafından yakın zamanda duyurulan KOBİGEL-KOBİGELİŞİM Destek Programı ile sıfır faiz, 3 sene ertelemeli 75 bin TL kredi desteği sunan ve mikro-küçük işletmeler, imalat-yazılım sektörü, yeni firmalar, bilgisayar işletmeleri ile pandemiden zarar gören işletmeleri kapsayan paket hakkında katılımcılara bilgilendirme sunumları gerçekleştirildi.

ARBİL Danışmanlık temsilcileri katılımcılara yönelik verdikleri bilgilerde şunlara değindiler: “Projenin amacı yerli ve yetkin dijital teknoloji geliştirici KOBİ envarterini genişletmektir. 26-28-30-33-61-62 ve 63 NACE kodlu firmalar bu desteğe başvurabileceklerdir.

Destek paketi Büyük Veri İşlenmesi ve İmalat Sanayinde Kullanımı, Nesnelerin İnterneti, Endüstriyel Robot Teknolojileri, Akıllı Sensör, Yapay Zeka, Siber Güvenlik, Akıllı-Esnek Otomasyon Sistemleri ile Sanal Gerçeklik Teknolojilerini içeren 8 ana dijital teknolojiyi kapsamaktadır. Bu başlıklara göre yapılan çalışmalar uygun proje konusu olarak değerlendirilecektir. 

Destek paketinde personel giderleri, makine-teçhizat-yazılım ve hizmet alımların gibi birçok kalem gider belirli şartlara bağlı olarak karşılanabilmektedir. Giderlerin belirli kısımları hibe olarak karşılanmakta ve geri kalan kısımlarına yönelik de faizsiz kredi desteği sağlanmaktadır.”

Toplantının devamında KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı” hakkında da bilgi veren eğitmenler; “Bu bir kredi paketi değil finansal destek projesidir. Mikro işletmeler için 30 bin- küçük işletmeler için de 75 bin TL’ye destek veriliyor ve toplamda 130 bin işletmenin faydalanması amaçlanıyor. 2 bileşen olarak ayrılan destek çeşidinde 1. bileşen imalatçıları kapsıyor ve 2020 net hasılatında %25 düşüş olması, Covid sürecinden olumsuz etkilenmiş olması gerekiyor. 2. bileşen ise bilgisayar, programlara, danışmanlık ve bilimsel araştırma-geliştirme sektöründe ve TEKMER gibi teknoloji bölgelerinde faaliyet gösteren firmalara yönelik destekleri içeriyor. Bu destekler herhangi bir teminata gerek duyulmadan ve faizsiz geri ödemeli bir şekilde veriliyor.” ifadeleri kullanıldı.

Toplantı soru-cevap bölümünün ardından noktalandı.  

Haber Tarihi : 12/5/2021
Haber Medya
Paylaş