Sakarya ekonomisine ivme kazandırmaya destek olmak amacıyla Türk Ekonomi Bankası tarafından düzenlenen "TEB KOBİ Akademi" TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz'un ev sahipliğinde Elmas Garden Inn'de yapıldı.

Toplantıya SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Halit İnci ve SESOB Başkanı Hasan Alişan ile çok sayıda iş adamı iştirak etti.

Toplantıda konuşan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul şunları dile getirdi:

Dünyada ekonomi, son birkaç yılda adeta hayatî bir sınav haline geldi. Küresel ekonominin durumu, yanlış adımlara karşı gösterilen hoşgörüyü azaltıyor. Hataların telafisi giderek zorlaşıyor. Ben bunu Türkiye'ye başka bir şekilde tercüme etmek istiyorum. Ekonomimiz evet sağlam gidiyor çok şükür ama burada da bu ekonomiye adapte olamayanlar, yenilik ve katma değer üretmeyenler için de bu sefer piyasanın görünmez kuralları işliyor. Piyasa affetmiyor.

 Bizim mücadelemiz Sakarya ekonomisini bu dinamik süreçlere entegre etme mücadelesi. Tulumbaya su vermeden su alamıyoruz biliyorsunuz, bu suyu sürekli kılmak için de yeni kaynaklar arayışımız sürüyor. Bu kaynaklardan kastımız sadece finans değil, yetişmiş insan kaynağı, üretim kültürü, bilinçli yöneticiler, yenilikçi fikirlerdir. Hepsi bizim için farklı kaynaklardır. Tek eksiğimiz bunları örgütlemek, bir zeminde toplamak, hibe, desteklerle ve teşviklerle buluşturmak Yeniliklerin peşinden koşan, üreten, çalışan insanlarla, kurumlarla, bunların önünü açacak onlara ışık olacak, destek olacak kurumları buluşturmak bizim temel hedefimizdir. Biz Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2012'ye "sağlıklı büyüme" ve "diyalog, daha fazla diyalog" parolaları ile girdik. Birincisi zaten asli işimiz; ikincisi ise bizim üslubumuzdur. Bugüne kadar bunun hep faydasını gördük. Diyalogun önemine inanıyoruz.

 TİM  (Türkiye İhracatçılar Meclisi) endeksi verilerine göre İhracatta Türkiye'de 10ncu sıradayız. Bu sonuç Sakarya'nın ufkunu bize göstermekte ve daha neler yapacaklarımız olduğunu hatırlatmaktadır.

 Yeni karayolları, demiryolları, Karasu Limanı,  lojistik bölge konumu ve SATSO'nun yürüttüğü çalışmalar, Sakarya'yı 5 yıl içinde farklı konuma getirecektir. Biz Sakarya için dev bir otomotiv üssü vizyonu çiziyoruz. Otomotiv Çalıştayı'nın çalışmaları hızla sürüyor. Altyapısı, iletişimi, gelecek yansımaları ve katkıları ile bütünlüklü olarak takip ettiğimiz bir proje bu. Büyük bir vizyonun ilk adımı olacak. Yerli otomobil yatırımı bu vizyonda yer almasını dilediğimiz bir parçadır ama yegâne hedefimiz bu değildir. Enerjimizin ve zihnimizin asıl hedefi dünya otomotiv devlerini Sakarya'nın avantajlarıyla uzun soluklu olarak tanıştırmak. Bunun için de sistemli bir şekilde çalışıyoruz.  25 Mayıs'ta başlayacak otomotiv çalıştayı ile Sakarya'nın yakın geleceğine ve ufkuna SATSO olarak el birliği ile parlak bir imza atacağız inşallah. SATSO olarak kurumsal anlamda biz de gelişim programı uyguluyoruz.

TOBB işbirliğiyle çalışmalar yapıyoruz. SATSO - TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan orta ve uzun vadeli amaçlar, temel ilke ve politikalar, hedef ve öncelikler, performans ölçütleri, hedeflere ulaşmak için izlenecek yol ve yöntemler ile kaynak dağılımlarının planlandığı stratejik planın 3.  değerlendirme çalışmasını da tamamladık.

Odamız ayrıca TOBB tarafından Türk Oda Sisteminin Avrupa Oda sistemi ile entegrasyonunu sağlamak amacıyla geliştirilen "Oda Akreditasyon Modeli" kapsamında denetlenmiş ve A Mükemmel seviyesindeki puan almıştır. Personelimiz hizmet kalitesini sürekli geliştirerek Akreditasyon Belgesi almaya hak kazanmış ve yıllarla birlikte hizmet kalitesini yükselterek belgenin devamlılığını sağlamıştır. Çünkü değişimin takipçisi olursak kazanacağız. Kendimizi, İstanbul-Ankara arasında sıkışmış değil; konumunu değerlendirmiş ve Karadeniz'den dünyaya açılmış bir Sakarya'ya hazırlamalıyız diyoruz. SATSO'nun oluşturduğu ve peşine düştüğü projeler bu hazırlıkların birer parçası.

Üyelerimiz için de SAİGEP ihracatı geliştirme projesi, AR- GE çalıştayı ve sonrası eğitim çalışmalarını yürütüyoruz, iyi bir iş fikri olduğu halde fikrini hayata geçirmeye cesaret edemeyen ancak şehrimize katkısı olacağını düşündüğümüz çok kıymetli beyinleri SAÜ ve teknokent işbirliğiyle SATSO olarak destekleyeceğimizi belirttik..İnovasyon ve Ürün Geliştirme bilincinin yaygınlaştırılması için çalıştığımızı anlattık. Kentimizin kültürel zenginliklerinin ve farklı bakış açılarının doğal sonucu olarak adeta bir proje üretme fabrikası gibi çalıştığımızı vurguladık. Bu üretim anlayışımız doğru yönetilen bir hibe-destek-teşvik programıyla buluştukça daha da büyüyeceğiz

Yeni teşvik sisteminde hedef, bölgesel kalkınmışlık farklarını azaltmak, cari açığı azaltmak ve ülkenin kaynaklarının, doğru yatırım alanlarına tahsisini teşvik etmek olacak. Bu hedef SATSO'nun vizyonuyla da örtüşüyor. SATSO bu sürecin takipçisi olacaktır ve maksimum fayda için gerekli adımları atacaktır

Sakarya Üniversitesi ile "Üniversite - İş dünyası Omuz Omuza 3+1 " adlı bir programa başlıyoruz. Şimdi de mesleki eğitimde ihtiyaç duyduğumuz nitelikli elemanlar konusunda neler yapabiliriz bunu da konuşuyoruz. Sessiz ama derinden ilerleyen müthiş bir işbirliği diyebiliriz buna. Öğrencilerimizin gerçekten dişe dokunur bir şekilde staj imkânıyla tanışmasını sağlayacağız.

Bir başka sanayi-eğitim işbirliği haberimiz daha var. Kalifiye eleman temini yatırımcı için başka yerde büyük sorun olurken bölgemizde cazibe unsuru olmuştur. Biz de SATSO olarak bu kalite çizgisini daha da yukarı çekmek için eğitimlere devam ediyoruz. Eğitimlerimiz malumunuz günümüz ekonomisine uyumda takip edilmesi gereken konuları içeriyor. Bu tablodan ilhamla, 1-2 yıl içinde Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir meslek okulu veya BUT GEM gibi mesleki eğitim merkezi açmayı hedefliyoruz.

 Devletin ekonomi politikaları ve mevzuatları kurumsallaştıkça, taşlar yerine oturdukça gelinen her aşamanın eğitimini vermek ve güncel değişimleri eş zamanlı takip etmek istiyoruz.2012 ile birlikte Ticaret Kanunu'nda değişiklikler oldu. Biz de bu temel değişiklikler hakkında bir seminerler düzenledik. Kanunda mühim noktalar var. Bunları avantaja çevirmek için kanunu hatmetmekte fayda vardır. Bu anlamda yüksek katılımlı yeni çalışmalar yapmalıyız.

Daha çok başarı ve daha çok kazanç için, KOBİ'lerin ufkunu geliştiren bu eğitimlere katılımın yoğun olmasını ve Sakarya'ya yararlar getirmesini temenni ediyor, organizasyonda emeği olanlara teşekkür ediyorum".

Haber Tarihi : 15/5/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::