Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde ve Sakarya Ticaretini Geliştirme Komisyonu'nun çalışmaları ile Uzun Çarşı ticaretinin canlandırılmasına yönelik faaliyetler devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Uzun Çarşı ve çevre adalarda Sosyal Antropolog Özkan Mustafa Küçükkural yönetiminde gerçekleştirilen "Çarşı Sakinleri Beklenti Araştırması" neticelendi.

Uzun çarşı esnafının dükkanlarının ve yakın çevresinin mevcut durumu, dükkanlarından ve çevresinden şikayetlerini ve beklentilerini tespit etmek; yeni planlanacak ve yapılacak düzenlemelerle ve çevresiyle ilgili görüşlerini almak bu bilgiler doğrultusunda yetkililere altlık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen anket ve araştırmanın sonuçlarını değerlendirme ve bölge tüccarına bilgi vermek üzere SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu'nda bir toplantı düzenlendi.

SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, SESOB Başkanı Hasan Alişan, SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Çakar, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Cevherli, SATSO Sakarya Ticaretini Geliştirme Komisyonu Başkanı Bülent Yılmaz ve Komisyon üyeleri ile Uzun Çarşı ve çevre adalarda faaliyet gösteren esnaf ve tüccarlar iştirak etti.

Toplantının açılışında kısa bir konuşma yapan Komisyon Başkanı Bülent Yılmaz Uzun Çarşı esnafının sıkıntılarını daha iyi anlamak amacıyla anket çalışması yaptıklarını belirterek Uzun çarşı'nın Adapazarı'nın geçmiş yıllarından bu yana önemli bir ticaret merkezi olduğunu tarihi dokusu ile bugünlere kadar geldiğini dile getirdi. Tarihi Çarşı'nın geçmişteki haliyle bugün ki hali arasında oldukça büyük farklar olduğunu dile getiren Yılmaz ticari yaşamın canlanmasına yönelik yaptıkları çalışmalarla Türkiye'ye emsal bir çarşı oluşturmayı hedeflediklerini ve bunun için SATSO öncülüğünde her türlü gayreti göstereceklerini dile getirdi.

Bülent Yılmaz'ın ardından kürsüye gelen Sosyal Antropolog Özkan Mustafa Küçükkural çalışmanın sonuçları hakkında katılımcılara detaylı bir sunum yaptı.

Kantitatif anket yönetim ile Uzun Çarşı mahallinde faaliyet gösteren 350 işletme ile yapılan görüşmelerde sorulan sorular üzerine alınan cevapların istatistiksel yorumunu yapan Küçükkural " Toplam 9 gün süren anket çalışmasında yüzyüze anketlerle bölge sakinlerinin görüşlerini aldık. Araştırmada uygulanan anket formunun ana başlıkları Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından belirlenmiştir. Formda Görüşülen kişinin statüsü, dükkanın mülkiyet durumu, dükkan çevresinin ( çarşının ) fiziki şartları, dükkanın fiziki özellikleri ve benzeri durumlar sorgulanmıştır. İşletmelerin yaklaşık %70'i ticaret alanında faaliyet göstermektedir. %23.5 dolayında işletme hizmet ve %7.5 civarındaki işletme ise üretim faaliyeti gerçekleştirdiğini ifade etmiştir. İşletmelerin %40.57'si SATSO üyesi olduklarını belirtmiştir. SATSO üyesi olmayanların yaklaşık %67'si Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıtlı oldukları görülmektedir. Genel olarak çarşının şu anki görünümünden memnuniyet oldukça düşüktür. SATSO üyeleri, mülk sahibi olanlar ve üretim alanında faaliyet gösterenlerde memnuniyet puanı daha düşük olarak (genel ortalamanın altında) tespit edilmiştir. Çok yüksek oranda işletmeci çarşının fiziki olarak değişikliğe ihtiyacı olduğunu ifade etmektedir. Değişiklik gerektiğini belirtenlerin çoğunluğu modern görünüm ile çatı tamiri üzerinde durmaktadır. Çarşının genel estetik görünümünden memnuniyet çok düşüktür. Fiziki şartlardan memnun olmayanların oranı yaklaşık %67'dir. Özellikle üretim alanında faaliyet gösterenler bu konuda daha fazla memnuniyetsizlik belirtmektedir. ¾'lük kesim çarşının iş kaybına uğradığını söylemektedir. Çarşının iş kaybına uğrama nedenleri olarak çoğunlukla AVM-Büyük marketler ile alım güçlerinin düşmüş olmasının belirtilmesi göze çarpmaktadır" dedi.

Küçükkural sunumunun sonunda Uzun Çarşı'daki ticari hayatın canlandırılmasına yönelik olarak Büyükşehir Belediyesi, SATSO, SESOB, İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Anıtlar Kurulu ve bölgede faaliyet gösteren tüccar ve esnafın ortaklaşa çalışması gerektiğini vurgulayarak profesyonel bir metodoloji uygulanması halinde orta vadede çarşının modern bir hale kavuşturulacağını dile getirdi.

Küçükkural'ın konuşmasının ardından toplantı ile ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Ticareti geliştirme Komisyonunun çalışmaları neticesinde yapılan anket çalışması ile bir durum tespiti ve bölgenin fotoğrafının çekildiği bir araştırma yapıldığını belirterek neler yapılması gerektiği konusunda yetkililerle gereken görüşmelerin ve çalışmaların da bundan sonraki süreçte gerçekleştirileceğini belirtti.

Toplantının sonunda görüşlerini bildiren bölge sakinleri görüşlerini dile getirdi. Özellikle Erenler ilçesinde kurulan Çarşamba Pazarı'nın da Uzun Çarşı esnafının ticari yaşamını olumsuz etkilediğini vurgulayan bölge sakinleri bu ve benzeri pazarlara bir çözüm bulunarak ticari yaşamın canlanmasına katkı sağlanabileceği dile getirildi.

Haber Tarihi : 18/6/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::