Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Borazancıoğlu, geçtiğimiz günlerde yaşanan terör olayları ile ilgili milletçe yaşanan kederi dile getirerek SATSO öncülüğünde tüm sivil toplum örgütleri ile ortak telin yayınladıklarını ve birlik ve beraberliği bir kez daha gösterdiklerini belirtti. Borazancıoğlu ayrıca "Biz bu filmi daha önce gördük. 26 Ağustos 1922'de başlayıp 30 Ağustos 1922'de tamamlanan büyük taarruzla bu filmin zaferini yaşadık. Yarın bu zaferi tekrar idrak edeceğiz. 30 Ağustos Zafer Bayramınız kutlu olsun" dedi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1078nolu meclis oturumuna ait tutanağın görüşülmesi ve tasvibi ile Temmuz ayı kat-i mizan ve ekleri ile Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanlığının bütçe izleme raporunun müzakeresi ve tasdiki maddeleri oy birliği ile kabul edildi.

Hesapları İnceleme Komisyon Başkanı Necmi İbil'in bütçe izleme raporunu sunumunun ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kösemusul konuşmasında şunları dile getirdi:

"Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak geçtiğimiz meclis toplantısından sonra gerçekleştirdiğimiz çalışmaları özetlemeden önce söylemek istediklerim var. Dün oda borsa başkanları ve sivil toplum örgütleri temsilcileriyle SATSO Sosyal tesislerinde basına ortak açıklama yaptık.

Öncelikle, ülkemizin birlik ve beraberliğine kasteden ve mübarek Ramazan ayında Güneydoğu'da, İzmir'de ve Gaziantep'te gerçekleştirilen hain saldırı bizlere büyük acılar vermiştir. Bu menfur saldırılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralananlara da acil şifalar dileriz. Suriye ile ilgili gelişmelerin de bir an önce sükuna dönmesini arzu ediyoruz.

Yarın önemli bir bayram ülkemizin bağımsızlığı uğruna verilen mücadelenin kazanıldığı 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 90. yıldönümünde, başta Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşlarını, kanları ile bu toprakları vatan yapan Aziz Şehitlerimizi ve Gazilerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

İftar Programına Katılanlara Teşekkür

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geleneksel olarak düzenlenen iftar programı, oldukça yoğun bir katılımla gerçekleşti. Ramazan ayının  "Ben değil, biz diyenlerin ayı" olduğunun bilincinde olan SATSO Ailesi, Ramazan'ın bereketini üyeleriyle birlikte paylaştı. Katılan üyelerimize bir kez daha teşekkür ediyor, gelecek yılın ramazan bereketi ve bayram mutluluğu bahtiyarlığında buluşmak dileğimi belirtiyorum. SATSO her zaman sizi ağırlamaya hazır diyor, kahve içmeye de bekliyoruz.

Marka Ofisi Yeni Teşvikler Konusunda Bilgi Veriyor

Üyelerimiz için Yeni teşvik yasasından yararlanılarak Sakarya ve bölge ekonomisinin gelişimi, şehrin kalkınması, yatırıma dayalı istihdamın artırılmasının sağlanması adına SATSO Binasında ofisi bulunan MARKA Doğu Marmara Kalkınma Ajansı görevlileri, yetkili olarak sizlere bilgi vermeye hazırlar.

 Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Yeni Teşvik Kanununda yapılan düzenleme ile yatırımcıların işini kolaylaştırmak için genel teşvik uygulamaları kapsamında olan yatırımlarda Teşvik Belgesi düzenlemek için yetkilendirildi. Ayrıca Kalkınma Ajansı MARKA kendi bölgesinde bugüne kadar verilmiş teşvik belgeli yatırımların da izlemesini yapacak. MARKA, daha önceden Ankara'da yapılan teşvik belgesi düzenleme işlemlerini de bölgesinde yapacak.

Çin'den Misafirler

Çin'in Jilin Eyaleti İl Komitesi Genel Sekreteri Fang Li ve beraberindeki heyet; Sakarya'yı ziyaret etti.  Sakarya ile kardeş şehir olan Jilin eyaleti arasındaki benzerliklerden söz ettik. Önemli bir özellik de Jilin'in Çin'deki ilk yerli otomobil fabrikasının kurulduğu il olmasıydı. Tarım ve sanayi şehri Jilin'de ilk yerli otomobil üretilmiş. Bu da benzerliğimiz olur inşallah. 6-11 Eylül'de Jilin eyaletinde yapılacak fuara davet ettiler.

Dostane ilişkilerin ticaretle artarak devam etmesini diliyoruz. Gelen heyet; Bu ziyaretlerinin amaçları olarak; ekonomik işbirliğini ileriye götürmek ve aramızda bulunan kardeşlik, iyi niyet anlaşmasına yakışır şekilde, iki şehir arası ilişkileri ileriye taşımak olarak ortaya koydular. Ekonomimizin benzerlik gösterdiği ve tarım ve tarıma dayalı sanayi, vagon üretimi, otomotiv ve otomotiv yan sanayi konularında iş birliği yapılabilir.

Sakarya Ekonomik Veriler 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Sakarya'nın Temmuz ayında ihracatı, geçen aya göre %4,5 oranında düşüş göstererek 155.856,67$ seviyesinde gerçekleşmiştir.

Türkiye geneline bakıldığında ise ihracat Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,5 daralmıştır. Bu daralmada özellikle otomotiv sektöründe yaşanan yüzde 22,3'lük daralmanın etkili olduğu gözleniyor. Bu bağlamda Türkiye'nin otomotiv üsleri Bursa Sakarya ve Kocaeli'nin ihracatı geriledi. Aynı zamanda ilk 7 aylık ihracatçı iller sıralamasında bazı illerin yaptığı ihracat miktarının birbirine çok yakın olması, iller arasındaki rekabeti de ortaya koyuyor. Sakarya 11 milyon dolar farkla Hatay'ı geçti.

İlimiz ihracatındaki bu düşüşün temelinde Avrupa'da yaşanan kriz vardır. AB'deki piyasa koşullarının ihracat üzerindeki en büyük etken olmaya devam ediyor. İlimiz ihracatının ciddi bir kısmının AB ülkelerine yapan Sakarya'da yaşanan düşüş, bu uluslar arası ticaretin bir nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ayrıca ihracat rakamlarındaki düşüşe rağmen ülke sıralamasındaki yerimiz 10. Sıradan 9. sıraya yükselmiştir.

SATSO'da Yapılan Kapasite Raporu İşlemleri de Ekonomimizde İyiyi İşaret Ediyor;

01.01.2011 - 31.08.2011: 260 Adet

01.01.2012 - 24.08.2012: 340 Adet

Geçen yıla göre hazırlanan kapasite raporu sayısında % 30 artış oldu.2012 yılında 114 adet yeni firmaya kapasite raporu düzenlendi.

Otomotiv Sanayiinde Sakarya

"Otomotiv Şehri Sakarya" hedefine, makro düzeyde Sakarya'yı dönüştürecek büyük bir ideal olarak bakıyoruz. Otomotiv çalıstayı sonuç raporu; 22. Meslek Komitesi'nin SATSO'da yaptığı toplantıda değerlendirdi.

Otomotiv çalıştayları sonuç raporu Vali Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve Rektör Muzaffer Elmas ile paylaşıldı. Bu konuda tüm erklere görevler düşeceği ve bu yolda beraberce çalışılması gerektiği hem fikir olundu.

Hazırladığımız yol haritasını ve planladığımız projelerimizi şehrin aktörleri ile paylaşarak şehrimizin ve bölgemizin dinamiklerini harekete geçirmek, söz konusu yol haritasını Ortak Stratejik Plana dönüştürmek için kritik öneme sahiptir.  

SATSO'dan Kültürel Mirasımıza Katkı; Fenerli Konağımız Müze Oluyor

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Taraklı'da turizme katkı amacıyla aldığımız fenerli konak, mimari yapısının çok özel olması nedeniyle müze olarak değerlenecek. Yapının restorasyon masraflarını Taraklı Belediyesi aracılığı ile Sakarya Valiliği İl Özel İdaresi sağlayacak. SATSO katkısını belirtir levha asılarak turizme müze olarak hizmet verecek binanın yaşaması için SATSO olarak desteğimizi sürdüreceğiz.

Sakaryaspor

"SATSO Meclisi'nde Sakaryaspor'u konuk ettik. Sakaryaspor ile gelen başarı,  iş dünyamızı ve katma değerimizi de artıracaktır. Kombine bilet alımı, reklam verme ve sponsorluk destekleri için Sakaryaspor yönetimiyle elele çalışmaya devam edeceğiz. Sakarya iş dünyasını ve üyelerimiz hassasiyet gösteriyorlar. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak daha önce olduğu gibi bundan sonra da üyelerimizle Sakaryaspor'un yanında olacağımızı belirtiriz. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bütçesinden kanun gereği maddi yardım yapılamıyor. Böyle bir imkanımız yok. Sanayici ve tüccar üyelerimizi Sakaryaspor'a destek olmaları yönünde gayretleri için şimdiden kutluyorum.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili söz alan Meclis Üyesi Neşet Peker Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın çeşitli sektörlere verdiği destekler hakkında bir sonraki meclis toplantısında bilgi almak istediklerini belirterek MARKA'nın destek verdiği alanlarda rakamların çok yüksek olduğunu bu rakamların aşağı çekilip çekilmemesi hususuna da değindi.

Yönetim Kurulu onayı ile Disiplin Kurulu Başkanlığının Meclis Gündemine madde ilavesi olarak Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından SATSO üyesi üç firmaya disiplin cezası uygulanması ile ilgili madde meclis üyeleri tarafından görüşüldü.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1 nci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı tarafından açılan ihalede yer alan hükümlere uymadıkları gerekçesi ile SATSO'ya yapılan şikayet neticesinde Disiplin Kurulu'nun araştırmaları neticesinde iki üyeye kınama bir üyeye ise uyarı cezası verilmesi konusu meclis üyeleri tarafından yeterince müzakere edildikten sonra oy çokluğu ile kabul edildi.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Disiplin Kurulu Başkanı Fethi Sarıoğlu çok titiz bir çalışma neticesinde sonuçlandığını belirterek "Yasa gereği Disiplin Kurulu sizlerin teveccühü ile görev almışlar 6 kişi ile sizlerin onayı ile sizlerin adına çalışıyor. Üyelerimiz için verilen ceza oldukça üzücü yapılan hatayı deşifre etmeden cezalandırmak gerek. Ahilik kültüründen yola çıkarak hizmet eden bir kurumuz bu doğrultuda titizlikle çalışarak en ufak cezalarla bu konuyu değerlendirdik. Bu üyelerimizin adının deşifre edilmesi şık olmaz. Devletin dili yazı dili şifai görüşmelerin önemi yok kararımızı da resmi olarak bildireceğiz" dedi.

Meslek Komitelerinin sorunlarının görüşülmesi maddesinde konuşan 28. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Ekrem Seçgin Temizlik sektörünün ülkemizde günden güne büyüyen ve öneminin arttığı bir sektör olduğunu dile getirerek TOBB bünyesinde sorunları belirleyerek önlemleri birlik bünyesinde görüşerek sonuçlandırmak hedefi ile temizlik hizmeti ve malzeme satışı olarak TOBB'da bir sektör meclisi oluşturulması konusunda taleplerini dile getirdi. Ayrıca SAÜ bünyesinde çevre temizliği ve denetimi bölümü ön lisans olarak açılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Seçgin ayrıca merdiven altı firmaların da haksız rekabet anlamında önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız dersanelerin kapatılması konusunda değerlendirmelerde bulunarak dersanelerin vergi ödeyen 50 bin öğretmen istihdam eden ve personel çalıştıran kuruluşlar olduğunu ve bu kurumların desteklenmesi, köşeye sıkıştırılmaması gerektiğini dile getirdi. "Yanlış bir uygulama varsa cezalandırılsın ancak dersaneler ders saatini 5 TL'den verirken özel derslerin saat ücreti 80-100 TL arasındadır. Sınavlarda yine haksız rekabet yaşanabilir" dedi.

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise GSM sektörü ile ilgili sektörel sorunlarını dile getirerek 31. Meslek komitesi olarak bayisi bulundukları GSM şirketlerinin bayileri rekabet anlamında hedefe koşmaları için uyguladıkları yanlış tutumları konusunda bir toplantı düzenleyeceklerini belirtti. Bayrak ayrıca vatandaşların üzerine kayıtlı hatlar olabileceği konusunda uyardıklarını dile getirerek ilgili kurumların tedbir almaları konusunda çalışmaların devam ettiğini ancak bu hatların hala kapatılmadığını ifade ederek bu durumun bayileri ve sektörü zor bir durumda bıraktığını ifade etti.

Bayrak cep telefonu piyasasına sızan karteller diye niteledikleri büyük firmaların cep telefonlarını çok cüzi rakamlara pazarladıklarını ve servis hizmeti sunmadan ürünü pazarlamalarının haksız rekabete neden olduğunu da dile getirdi.

10. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Birol Öner ise ekonomik değerlendirmelerde bulunarak 2011yılının yüzde 8 in üzerinde bir büyüme ile geçtiğini ancak aynı büyümenin 2012 yılında olmayacağını belirtti. Ekonomik göstergelerde ciddi yol almasına rağmen ticaret ve sanayide önemli sıkışmaların yaşandığı ve son 4 ayda musluklar açılmazsa büyümenin yüzde 3 yüzde 2,5 lara kadar düşebileceği ihtimali konusunda detaylı bilgi verdi. Bu konuda önlem alınması yeterince yaşanan inişin ardından tedbirlerle ve ekonomide muslukların açılarak biraz ferahlatılması gerektiğini dile getirdi.

Tüketici yasası ile hükümet nezdinde başlayan çalışmalara yönelik ve kanun hazırlanırken destek olmak adına görüş beyaz etmek gerektiğini ifade etti. Öner Özellikle elektronik eşyada fiyat rekabeti düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Neşet Peker dünya ve Türkiye ekonomisindeki daralmasının mobilya sektörüne de olumsuz yansıdığını ve bu anlamda KDV oranlarının %18'den %8'e düşürülmesi gerektiğini dile getirdi. Kaynarca mobilya sanayi bölgesi ile ilgili bilgi vererek kısa sürede istimlakların başlayacağını yatırımcıların yer ayırttığını ancak yatırımcılardan çok az bir kısmının Sakaryalı firmalardan oluştuğunu belirtti.

12. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi İzzet Dönmez Sakaryaspor'a destek konusuna değinerek 90 SATSO Meclis üyesinin 10'ar bin TL destekle kulübe 900 bin TL bir kaynak sağlayacağını ve bu ciddi rakamla takımın toparlanacağını ifade etti. Dönmez "Sakaryasporun diğer profesyonel kulüplerden ne eksiği var, Sakaryaspor bizim ortak değerimiz, ortak paydamız, Sakaryaspora destek vermemiz gerek" dedi.

Dilek ve temenniler bölümünde konuşan Meclis Üyesi Nedim Öziş sektörel anlamda inşaat malzemecileri olarak kredi kartı konusunda global firmalarla rekabet edemediklerini, büyük firmalar ülke genelinde satış yaptığı için taksitlendirme konusunda sıkıntı yaşamadıklarını belirtti. Benzer bir çalışmanın bankalar aracılığı ile kartlara taksit yapılması konusunda SATSO'nun bankalarla bir anlaşma yapması hususunda destek beklediklerini ifade etti.

Meclis Üyesi Ahmet Çıbuk Mesleki Eğitim Merkezi konusunda Bursa'da kurulan BUTGEM'e ziyarette bulunulması talebini yineledi.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak Sapanca Yanıkköy'de kurulması planlanan taşocağı fabrikasının Sapanca'nın çevre ve turizmine zarar vereceğini ifade ederek bu konunun önemini dile getirdi.

 

Haber Tarihi : 31/8/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::