SATSO'dan NACE uyarısı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Eylül ayı olağan Meclis toplantısı, Meclis Başkanı Adnan Borozancıoğlu başkanlığında yapıldı.
Teröre kınama
SATSO Meclis Başkanı Adnan Borozancıoğlu, meclisin açılış konuşmasında ülkenin dış mihraklı terör lanetiyle savaş verdiğini belirterek, "Teröre karşı ülke genelinde sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek bir toplantı yaptık. Bu toplantı ile tüm sivil toplum kuruluşları olarak terörü kınadık" dedi. Terör olayında filmin perde arkasını görerek hareket etmek gerektiğinin de altını çizen Meclis Başkanı Borozancıoğlu, hazırlanan "Teröre karşı tek ses" filmini meclis üyelerine izletti.
Eski başkanlar
Dünya Supersport yarışmasında bir kez daha Dünya şampiyonu olan Kenan Sofuoğlu'nu da kutlayan Meclis Başkanı Borazancıoğlu, meclis toplantısına katılan eski başkanlarında kendilerine büyük bir mutluluk yaşattığını söyledi. Eylül ayı meclis toplantısına eski başkanlardan Hayati Özdoğan, Fethi Sarıoğlu, Abbas Delen, İbrahim Balaban, Azmi Gürkan, Erol Hacıeyüpoğlu ve Birol Öner katıldı.
Medyanın sorunları
Meclis toplantısının bu ayki konuğu Radyo Televizyon ve İnternet Siteleri Derneği (RATED) Başkanı Yahya Bakır oldu. Yaklaşık 1 ay önce RATED Başkanı olan Bakır, medyanın içinde bulunduğu sıkıntıları meclis üyeleri ile paylaşarak, "Güçlü, tarafsız ve doğru habercilik görmek istiyorsanız medyaya destek olmalısınız. Medyayı en çok vuran billboard ve toplu taşıma araçları üzerine verilen reklamlar" dedi.
Aylık hesaplar
Yahya Bakır'ın konuşmasının ardından Meclis gündem maddelerine geçildi.
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1080 nolu meclis oturumuna ait tutanağın görüşülmesi ve tasvibi ile kat-i mizan ve ekleri ile Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanlığının bütçe izleme raporunun müzakeresi ve tasdiki maddeleri oy birliği ile kabul edildi.
Hesapları İnceleme Komisyon Başkanı Necmi İbil'in bütçe izleme raporunu sunumunun ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Faaliyet raporu
Gündemin 5. Maddesi olan aylık faaliyet raporu, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul tarafından slayt gösterisi eşliğinde, meclis üyelerine sunuldu.
NACE kodları
Üyeleri yakından ilgilendiren NACE Kodları konusunda bilgi veren Başkan Kösemusul, " Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından belirlenen faaliyet kodlarının üyelere tebliğ edilmesi işlemlerine başlanılmıştır. Üyelerimizin kendilerine tebliğ edilen faaliyet kodlarına yapacakları itirazlarda;


İtirazın, faaliyet kodunun üyeye tebliğinden itibaren 10 günlük süre içinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin evrak kaydına girmesi zorunlu olmaktadır" şeklinde üyeleri uyardı. Konuyla ilgili genel sekreterlikten detaylı bilgi alınabileceğinin de altını çizdi.
Festivale destek
SESOB, Büyükşehir Belediyesi ve MARKA ortaklığı ile Sakarya'da ilki gerçekleştirilmekte olan Sakarya Alışveriş Festivali'ne Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak destek verdiklerini söyleyen Başkan Kösemusul, "Esnafım Güçlüyüm projesi ile başlayan bu süreç içerisinde ilk amaç ; eğitim ile küresel değişime ayak uydurabilen güçlü bir esnaf yaratmaktı. Esnaf, sanatkar ve tüccar üzerinde bir değişim yaratmayı amaçlayan bu etkinlik, kaybolan müşteri potansiyelini arttırmayı, esnafı güçlü konuma getirmeyi, kaliteli hizmet ve ürün sunmayı da hedeflemiştir. 29 Eylül'den itibaren de etkinlikler Çark Caddesi'nden başlayacaktır" dedi.
Yazarları ağırladık
Sakarya'nın da doğal zenginliklerinin değerlendirilmesi amacıyla başlatılan "Marka Kent Sakarya Projesi" nin, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve milletvekili Ayşenur İslam önderliğinde Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, İl Kültür Müdürlüğü, Anadolu Ajansı ortak girişimleriyle, seyahat yazarlarına aktarıldığını kaydeden Başkan Kösemusul, şunları söyledi;
''Sakarya ; tarım, turizm, kültür bölgesi. Ayrıca İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerin gölgesinin düştüğü ve potansiyelinin değerlendirilmesi gereken bir kent. Çok farklı kültürlerin bir arada yaşadığı Sakarya'nın turizm değerlerini ve mutfak kültürünü tanıtmalıyız.'' düşüncesiyle başlatılan hareket; ildeki tüm kurumlarca da desteklendi. 22-23 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen organizasyonda tanınmış seyahat yazarları ilk gün Sapanca'dan başlayıp Karasu'ya, ertesi gün Geyve 'den başlayıp Taraklı'ya inen parkurda turizm değerlerimizi tanıdılar.
Valimiz Mustafa Büyük, Millet Vekili Ayşenur İslam, Millet Vekili Ayhan Sefer Üstün, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, gezilen ilçelerin kaymakamları ve Belediye Başkanları, seyahat yazarlarını yalnız bırakmayarak bilgiler verdiler. SATSO olarak sorumluluklarımızı yerine getirdiğimizi, yazarların görevli arkadaşlarımıza attığı memnuniyet maillerden ve telefonlardan anlıyoruz. Seyahat acentaları yetkililerinin de katıldığı bu tanıtımın Sakarya'ya büyük yararı olacağını düşünüyoruz.
SATSO olarak turizm potansiyelimizi tanıtmak için yapılan çalışmalara destek olmaya devam edeceğiz.. Ayrıca Taraklı' da aldığımız konak müze olarak restore ediliyor."
3+1 eğitime destek
SATSO olarak amaçlarının, Sakarya Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin istihdama yönelik yetişmelerini sağlamak olduğunun da altını çizen Başkan Kösemusul, "Sakarya Üniversitesi – SATSO arasında yapılan işbirliği protokolü ile MYO öğrencileri, eğitimleri süresince kazandıkları bilgi ve deneyimlerini, "Mesleki Uygulamalar" dersi adı altında kamu/özel kurum ve kuruluşlarda uygulamalı eğitimle pekiştirme imkânına kavuşacak" dedi.
Uluslararası İş forumu
TOBB tarafından düzenlenen Uluslararası İş Forumu programına katıldıklarını da belirten Başkan Kösemusul, bu programda dünya ve ülke ekonomisinin ele alınarak, siyasi liderler ve ekonominin patronlarının görüşlerini dile getirdiğini söyledi.
Bu programda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun yaptığı konuşmada, Avrupa'da, yaşanan borç krizine dikkat çekerek, çözüm noktasında siyasi bir liderlik ortaya konulmadığını kaydetti.
Ticaretin önündeki engellerin arttığına dikkat çekerken, korumacılığın yeniden körüklendiğini ileri sürdü. İşsizlik sorununun yanında, genç işsizliğin daha büyük sorun olarak göründüğünü de söyleyen başkan; işsizliğin çözümünde mesleki eğitim bir reçete olarak tartışıldığını da kaydetti.
Artık 'biz' demeliyiz
Gözleminin küresel ekonominin enerjisi düşerken, bu sürecin yeni çözümleri gündeme almayı zorunlu kıldığını da belirten Başkan Kösemusul, "Bu devirde; sihirbaz ortak akıl, sihir ise yapısal reformlardır. 21. yüzyılda bölgesel ve küresel sorunlarımızı çözeceksek yapısal reformları ortak akılla inşa etmek zorundayız. Dünyada barışı, huzuru ve istikrarı sağlamak için yeni bir başlangıç yapmak ve yer kürenin ortakları olarak yakınlaşmak zorundayız. Ya hep beraber kazanacağız, ya da hep beraber kaybedeceğiz. Bu yüzyılda işbirliği yapmayıp, içine kapanan, kendi etrafına duvarlar örenler kaybedecektir. Bu yüzyıl en basit ifadesiyle 'iş birliği' yüzyılıdır. Sanayicilerin duayeni Henry Ford'un söylediği gibi "Bir araya gelmek başlangıçtır. Bir arada kalmak ilerlemedir. Beraber çalışmak başarıdır. Bu reçete SAKARYA için de geçerli. Görünen o ki; "ben" kelimesini lügatımızdan çıkarmamız gerekiyor. Artık "biz" dememiz gerekiyor. Küresel krizi anlatan tüm ekonomistler ve dünya liderleri dolaylı ya da dolaysız bu krizden çıkmamın yolunun ortak hareket etmekten geçtiğini söylüyor" şeklinde konuştu.
Kösemusul, SATSO olarak üyelerinin gelişimi için projeler geliştirdiklerini, seminerler düzenlediklerini de belirterek, "AR-GE birimimizle üyelerimize yardımcı olmaya devam ediyoruz" dedi.
Gaz mı? Fren mi?
Faaliyet raporunun okunmasının ardından söz alan Meclis Üyesi Birol Öner, KOBİler'in desteklenmesine yönelik ulusal bir gazetede yer alan bir yazı okuduktan sonra, "Biz oda olarak Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın söylediği gibi gazamı basmalıyız?, yoksa Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın söylediği gibi sisli havada frene mi basmalıyız? Bu konuda görüşümüz ne olacak?" dedi.
Festival'e davet
Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise, Çark Caddesi'nde yapılacak olan Alış-Veriş Festivali'ni tüm Sakaryalılar'ı davet ederken, festival boyunca mağazaların indirimli satışlarla gece saat 01.00'e kadar açık olacağını söyledi.
Taş ocağı
Meslek Komitelerinin sorunlarının da ele alındığı mecliste, Meclis Üyesi Bülent Yılmaz Sapanca'da açılmak istenen taş ocağına izin verilmemesini istedi. Sapanca'da açılacak olan taş ocağının hızlı tren raylarında kullanılacak olan malzemeye uygun olduğunu söyleyenlerin kamuoyunu yanılttığını ileri süren Yılmaz, "Bu sadece işi yapacak olan yüklenici firmayı nakliye masrafından kurtarır. Gitsinler Geyve Boğazı'ndaki taş ocaklarına oradan malzeme getirsinler. Herkes her bulduğu madene gidip ruhsat almamalı, alamamalı. Sapanca'yı ziyan etmeyelim" dedi.
Harfiyat
Hasarlı binaların yıkımının yakında başlayacağını ancak yıkımdan sonra harfiyatın nereye döküleceğinin halen bilinmediğini de kaydeden Bülent Yılmaz, "Bunun bir an önce belirlenmesi gerek. Bu ihaleye girecek olan firmalar bunu bilmeli ve ona göre teklif vermeli" şeklinde konuştu.
Meclis Üyesi Neşet Peker'de, mobilya imalatına ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek; "Mobilyacılar olarak bir araya gelip imalatımızı büyütmeli ve yeni modeller üretmeliyiz. Yoksa dışardan gelenlerin yaptığı mobilyaları satmaktan öte gidemeyiz" dedi. Peker ayrıca yapılacak olan Alışveriş Festivali'nin Çark Caddesiyle sınırlı kalmamasını, bunun Uzunçarşı, Dar Sokak, hatta Mobilyacılar Çarşısı'na kadar açılması gerektiğini söyledi.
Büyük Kasaba
Meclis toplantısına katılan eski başkanlardan Hayati Özdoğan, yapılan faaliyetlerin çok güzel olduğunu belirterek, "Sadece üzüldüğüm bir konu var. Sakaryamız büyük bir kasaba görünümünden kurtulmayı bir türlü başaramadı. Ben Esentepe'de oturuyorum ve yerel televizyonlarımızı izleyemiyorum. Bizim yerel televizyonlarımıza destek olmamız gerek. Destek olalım ki onlarda uyduya çıkabilsin ve bizlerde yerel haberlerimizi kendi televizyonlarımızda izleyelim" dedi.
Sakaryamız'a yakışmıyor
Meclisin dilek ve temenniler bölümünde söz alan meclis üyesi Ekrem Seçkin de, Sakarya'nın acil bir fuar ve kongre merkezine ihtiyacı olduğunu belirterek, " Şeker Fabrikaları depolarında yapılan fuar, Sakaryamız'a yakışmıyor" şeklinde konuştu.


Haber Tarihi : 27/9/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::