SATSO Sanayi KOBİ ve Ar-Ge birimi tarafından üyelere yönelik "Özel sektöre yönelik Ar-Ge destekleri" bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Katılımın hayli yüksek olduğu toplantı, SATSO Meclis Salonu'nda yapıldı.
Toplantıya; TÜBİTAK TEYDEP Başkan Yardımcısı Hilmi Yavuz, Elektrik Elektronik Teknolojileri Baş Uzmanı Bayram Yılmaz ve MAKİTEG Bilimsel Programlar Baş Uzmanı Hasan Gönenç konuşmacı olarak katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Yıldız Bezek, toplantının amacı ile ilgili bilgiler verdi.
DAHA BÜYÜYECEĞİZ
Bezek , ''SATSO olarak İnovasyon ve Ürün Geliştirme bilincinin yaygınlaştırılması için projeler yürütüyoruz. Sakarya'daki kültürel zenginliklerin ve farklı bakış açılarının doğal sonucu olarak adeta bir proje üretme fabrikası gibi çalışmalıyız. Bu üretim anlayışımız doğru yönetilen bir hibe-destek-teşvik programıyla buluştukça daha da büyüyeceğiz .
Ancak ; üyelerimizin Ar-Ge ve İnovasyon Projelerinin hazırlanmasında teknik engellerinin olduğunu ve destek programlarını yeterince tanımadıklarını, adeta başvurmaya korktuklarını tespit ettik.
İŞBİRLİĞİNİ DESTEKLİYORUZ
Daha önce yaptığımız Ar-Ge çalıştayında şehrimize katkısı olacağını düşündüğümüz çok kıymetli beyinleri SAÜ ve Teknokent işbirliğiyle destekleyeceğimizi belirttik. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Siz kıymetli üyelerimizi destek programları hakkında daha çok bilgilendirme gayretindeyiz.
İlimiz sanayi kuruluşlarının Ar-Ge'ye daha fazla kaynak ayırmasını özendirmek, sanayi kuruluşlarının kendi arasında ve üniversitelerle daha yakın işbirlikleri ve benzer şirketlerle ortaklıklar sağlamasını teşvik etmek amacıyla TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programlığı Başkanlığı (TEYDEB) tarafından çeşitli destek programları yürütülüyor.
Bu toplantı, bu amaçla gerçekleştiriliyor. Özellikle yeni destek programları ve geleneksel destek programlarındaki değişikliklere dikkatinizi çekmek isterim ''dedi.
SAKARYA'NIN İŞTAHINI AÇMAK
Sakarya'nın Ar-Ge'ye olan iştahını açmak istediklerini söyleyen TEYDEB Başkan Yardımcısı Hilmi Yavuz, Ar-Ge'nin 1995 yılında faaliyete geçtiğini belirterek; "1996 yılında Gümrük Birliği anlaşmasının imzalanmasının ardından dünya ile rekabet eder konuma geldik. 1996'dan sonra büyük firmalar kendi Ar-Ge'lerini kurarak, kendi ürünlerini geliştirdi. 2005 yılından sonra TÜBİTAK kendi bütçesinden KOBİ'lere özel kaynaklar aktarmaya başladı" dedi.
BİLGİYİ İYİ EMMEK GEREK
Elektrik Elektronik Teknolojileri Baş Uzmanı Bayram Yılmaz, Ar-Ge yapmanın bisiklet kullanmayı veya yüzme öğrenmeye çalışmak gibi bir şey olduğunu belirterek; " Bilgiyi iyi pompalamak değil, iyi emmek gerekir. Nasıl iyi bir mühendis olabilmek için 7 formülü iyi kullanmayı bilmen gerekse, Ar-Ge'de öyledir. Projenizi hayata geçirmek için iyi Ar-Ge yapmanız gerekir. Doğru soru üretirsek, çözümü de kolay buluruz. Tıpkı adresi doğru yazdığımız zaman, mektup isteğimiz yere ulaştığı gibi" dedi.
RAKAMLAR DÜŞÜK
TÜBİTAK'ın görevinin araştırma yapmak ve destek sağlamak olduğunun da altını çizen Yılmaz, hibe kredilerle yapılan projelere örnekler verdi. Yılmaz, ülke genelinde 1995 yılından 2011 yılına kadar 13.604 proje başvurusu yapıldığını ve 8.371 projenin desteklendiğini belirtirken; "Sakarya'ya baktığımızda 2005-2011 yılları arasında sadece 169 proje başvurusu olmuş. Bunun 22.04 milyon TL'si hibe destek, 89 tanesi proje bazında ve 38'i ise firma bazında destek almış. Bu rakamları yıla vurduğumuzda Sakarya'da yılda sadece 16 proje üretilmiş. Bu rakam çok düşük. Sanayi ile bu kadar iç içe olan bir şehirde Ar-Ge çalışmalarını arttırmamız gerek" şeklinde konuştu.
ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK
SATSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Ar-Ge Komisyon Başkanı Turgay Çelik, son 2,5 yıldır SATSO çatısı altında oluşturdukları Ar-Ge birimi ile üyelerden gelen projeleri değerlendirdiklerini ve ücretsiz danışmanlık hizmeti verdiklerini söyledi.
Ticaret Sanayi Odası, Teknokent ve Üniversite işbirliği ile çok güzel Ar-Ge çalışmalarının yapılabileceğinin de altını çizen Bayram Yılmaz, "Bunun en güzel örneği Konya'da var. Gördüğüm kadarıyla Sakarya'da da bu alanda çok güzel bir işbirliği var. SATSO, Teknokent, Üniversite ile yakalanacak sinerji, ortak güç buradaki sanayiyi büyük ölçüde hareketlendirecektir" dedi.
Ar-Ge DESTEKLERİ
TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge Destek programları hakkında da bilgi veren Yılmaz, Sakarya'nın en çok alabileceği desteklerin; 1501 kodlu TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı, 1505 TÜBİTAK Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı, 1511 TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknolojileri ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı, 1512 TÜBİTAK Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programı ile 1513 TÜBİTAK Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı olduğunu söyledi.
Programlar için ayrıntılı bilginin www.tubitak.gov.tr/ adresinden program destek kodunu girerek alınabileceğini de kaydeden Yılmaz, toplantıya katılan girişimcilerden gelen soruları da MAKİTEG Bilimsel Programlar Baş Uzmanı Hasan Gönenç ve TEYDEP Başkan Yardımcısı Hilmi Yavuz ile birlikte yanıtladı. Toplantıya SATSO Genel Sekreteri Uğur Tın, Genel Sekreter Yardımcısı Teyfik Öztürk'de katıldı.
Haber Tarihi : 4/10/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::