Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen Sakarya'nın İhracatını Geliştirme Projesi çerçevesinde düzenlenen Birleşik Arap Emirlikleri/ Dubai Pazarı hakkında genel bilgilerin verildiği bir program düzenlendi.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Meclis Salonu'nda gerçekleşen programa konuşmacı olarak katılan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Gülsevin Onur, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) pazarı hakkında genel bilgiler verdi.
Mekez Dubai
SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Yazar, Turgay Çelik, SATSO Meclis Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci, SATSO Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Günay Güneş ve bazı meclis üyelerinin yanında çok sayıda ihracatçı firma yetkilileri katıldı. Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dhabi, Dubai, Şarjah, Ras al-Khaimah, Ajman, Fujairah, Umm al-Quiwain olmak üzere 7 emirlikten oluşan bir federasyon olduğunu belirterek sözlerine başlayan İhracatı Geliştirme Uzmanı Gülsevin Onur, "Her emirlik içişlerinde bağımsızdır. Ancak, BAE'nin ticaret, turizm ve finans merkezi Dubai'dir. Dubai dünyanın 3. Büyük Re-Export merkezi ve 2 milyarlık nüfusa açılan bir kapıdır" dedi.
BAE ekonomisi
BAE ekonomisi hakkında da genel bilgiler veren Gülsevin Onur, BAE'nin GSMH'nın sektörel dağılım yüzdesini de verdi. Tarım % 7, sanayi % 59,4 ve değer hizmetlerin % 39,8 olduğunu söyleyen Onur; "BAE'nin başlıca sanayi dalları; Petrol ve petrol ürünleri, alüminyum, çimento, yapı malzemeleri, gübre, gemi inşaat ve tamiri, tekstil, balıkçılık. Başlıca tarımsal ünetim; Hurma, kavun, sebzeler ve kümes hayvanları ve balık. Doğal kaynaklar; petrol, doğalgaz. BAE dünya ham petrol rezervlerinin % 7,3 üne sahiptir. Dünya doğalgaz rezervlerinin ise % 3,2 sine sahip. Petrol ve doğalgaz rezervlerinin mevcut üretim rakamlarıyla 100 yıldan sonra tükenmeye başlayacağı hesaplanmaktadır.
Pazara giriş
BAE ihracatı 2011 yılında 191,7 milyar ABD doları, ithalatı ise 186,8 milyar ABD doları. Pazara giriş stratejisi; doğrudan ihracat, BAE'de şirket kurmak, BAE'de şube açmak, BAE serbest bölgelerinde şirket kurmak, BAE'de üretim yapmak, yerel firma ile JV kurarak ihalelere girmek. BAE'de potansiyel arz eden ürünlerimiz ise; inşaat malzemeleri, mobilya ve dekorasyon, gıda, oto yan sanayi, elektrik malzemeleri, hazır giyim, mücevherat, medikal ürünler, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri.
Neden BAE
BAE'nin tercih nedenlerine gelince; 1- Dubai bölgenin ticaret, bankacılık, fuar, turizm ve transit geçiş merkezidir.2- Re-export ticareti nedeniyle ülke içi talep kadar BAE üzerinden sağlanacak dış talep imkanları da önemlidir. Dubai, 2 milyar nüfusa hitap eden, dünyanın 3. Büyük re-export merkezidir.3- Dubai'de genel ticaret, yazılım, medya, otomotiv, eğitim gibi sektörleri tahsis edilen ve kümeleşmeye ve % 100 yabancı sermayeli firma kuruluşuna imkan sağlayan serbest bölge uygulamaları ciddi bir yatırımcı çekmektedir. 4- Abu Dubai, 450 milyar tutarındaki yatırımlara dönük ulus, en büyük devlet fonunu yönetmektedir. 5- Dışa açık bir ekonomiye sahip."
Haber Tarihi : 7/12/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::