Taraklı'daki Kültür Turizmi Potansiyeli Değerlendirilmeli...

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu'nun ilçelerimizin sosyo- ekonomik hayatlarındaki gelişmeleri yerinde görmek, ilçelerin sorunlarını ve gelişmelerini yetkili ağızlardan dinlemek ve çözümü hususunda ilgili merciler nezdinde girişimlerde bulunmak amacıyla belli aralıklarla düzenlediği ilçe ziyaretlerinde bu seferki durağı tarihle bütünleşmiş Osmanlı mirasını barındıran şirin ilçemiz Taraklı oldu.

 

SATSO Meclis Başkanı Engin Özkoç, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan SATSO Heyeti ilk olarak Taraklı Kaymakamı Mustafa Temiz'i ziyaret etti.

 

İlçenin gelişimi ve sorunları hakkında SATSO heyetine bilgi veren Kaymakam Mustafa Temiz, tarihi özellikleriyle çok önemli olan Taraklı ilçesinin işlenmemiş bir cevher olduğunu ve bu önemli tarihi mekanların turistik olarak değerlendirilmesi konusunda her kesimden  destek beklediklerini dile getirdi.

 

İlçede son dönemde restore edilen evlerin sayısında hızlı bir artış olduğunu ama turistik heyet ağırlama konusunda yeterli kapasiteye henüz sahip olmadıklarını belirten Kaymakam Temiz,   ilçedeki restorasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini, Osmanlı döneminden kalma 90 adet tarihi kültürel varlığa sahip olduklarını belirtti. İlçenin eğitim altyapısı bakımından çok fazla sorunu olmadığını sadece çok programlı bir liseye ihtiyaç duyduklarını belirten Temiz ilçenin daha da gelişebilmesi için Sakarya Üniversitesi'ne bağlı bir Meslek Yüksek Okulu'nun ilçede açılması gerektiğini dile getirdi.   

 

Osmanlı kültürüne sahip olan bu ilçenin kültür turizmi açısından Sakarya için çok önemli bir değer taşıdığını, ilçe turizmine canlılık katabilmek için restorasyon çalışmalarına hız verdiklerini ve restorasyonun tamamlanması için desteğe ihtiyaç duyduklarını, ilçede tarihi binaların restorasyonu tamamlandığında Safranbolu'ya rakip olabilecek bir turizm potansiyeli oluşacağını belirtti.

 

İlçe nüfusunun yüzölçümüne göre çok fazla olmadığını dile getiren Taraklı Kaymakamı Temiz ayrıca, ilçede var olan sağlık ocağının ilçe ihtiyacını karşılamadığını ve nüfusun 10 binin altında olmasından dolayı ilçede binası hazır olan Devlet Hastanesinin çalışmadığını dile getirerek, devlet hastanesinin ilçede mutlaka faaliyete geçmesi gerektiğini ifade etti. 

 

Taraklı'da bulunan termal suyun ve kaplıcanın da turizme kazandırılması konusunda Sakarya yerel yönetimlerinden destek beklediklerini belirten Temiz, kaplıca ve sağlık turizmi konusunda ilçenin ili temsil edebilecek önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. İlçe ekonomisinin temel dayanağının tarım ve hayvancılık olduğunu dile getiren Taraklı Kaymakamı Mustafa Temiz, tarımda alternatif ürünlerin yetiştirilmesine destek vererek hayvancılığı geliştirmek için alternatif çalışmalar yaptıklarını belirtti. 

 

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, ilçelerimizin sosyo-ekonomik yaşamlarındaki gelişmeleri hakkında bilgi almak ve ilçelerin sorunlarını ilgili mercilere taşımak amacıyla belli zaman aralıklarıyla ziyaretler gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Altuğ, Oda olarak Sakarya Turizm Platformu ile işbirliği içerisinde ilimiz turizm varlıklarını tanıtmak amacıyla destinasyon çalışması gerçekleştirdiklerini ve bu destinasyon kapsamında, Acarlar Longozu, Sapanca ve Taraklı ilçelerimizin ve de ilimizin sahip olduğu diğer turizm değerlerini  ülke çapında tanıtmayı amaçladıklarını dile getirdi.

 


SATSO Heyetinin Taraklı ilçe ziyaretinde ikinci durağı Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman'dı.

 

Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman SATSO heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ilçenin mevcut durumu, sorunları ve gelecekle ilgili gerçekleştirmeyi hedefledikleri projeler hakkında heyete bilgiler verdi.

 

Özkaraman, Sakarya'nın çok önemli kültürel zenginliklere sahip olduğunu ve var olan potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, ülke turizminde görülmesi gereken yerlerden birisinin de Taraklı olduğunu belirtti. İlçenin turizm potansiyelinin çok yüksek olmasına rağmen tanıtım konusunda eksiklikler bulunduğunu ifade eden Özkaraman, ilçede yapılan restorasyon çalışmalarına SATSO'nun da destek vermesini canı gönülden arzuladıklarını dile getirdi. İlçeden geçen tarihi İpekyolu üzerinde bulunan ve varlığını günümüze kadar sürdüren Taraklı Han'ını restore ederek konaklama merkezi haline getirmeyi planladıklarını belirten Özkaraman, bu projeyi hayata geçirdiklerinde önemli bir turizm merkezi haline geleceklerine inandıklarını belirtti. İlçede bulunan termal suyun kullanımı konusunda yatırım yapacak girişimciler beklediklerini dile getiren Özkaraman bu konuda gelecek teklifleri değerlendireceklerini ifade etti.

 

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ Sakarya'daki ilgili tüm kurumların bir araya gelerek oluşturduğu Turizm Platformu'nun ilin tanıtımı konusunda çeşitli çalışmalarda bulunduğunu belirterek Taraklı gibi önemli bir turizm  merkezinin tanıtılması içi önemli bir  altyapı çalışmaları yapılması gerektiğini dile getirdi. Özellikle ilimizin yakınında bulunan metropollerden günebirlik ve hafta sonları gelecek insanları ağırlamak için uygun konaklama olanaklarının sunulması gerektiğini belirten Altuğ, ilimizin gelişmesi için SATSO olarak bu güne kadar yapılan çalışmalara her türlü desteği verdiklerini ve de vermeye devam edeceklerini dile getirdi. Taraklı'da devam eden restorasyon çalışmaları ve yapılması düşünülen termal yatırımların hayata geçirilmesi durumunda ilçe ekonomisinde olumlu gelişmeler yaşanacağını ve bu gelişmelerin ilimizin ekonomik hayatına önemli ölçüde pozitif katkılar yapacağını belirtti.

 


SATSO Yönetimi Oda dışındaki ilk Haftalık Olağan Toplantısını Taraklı'da yaptı. 

 

Belediye'deki temasların ardından Taraklı Toplum Merkezini ziyaret  eden SATSO heyetine burada Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman tarafından ilçenin durumu ve gelecek hedeflerini gösterir bir sunum yapıldı. Sunumun ardından SATSO Yönetiminin haftalık olağan toplantısı da  Taraklı Toplum Merkezi Toplantı Salonu'nda yapıldı. Böylece SATSO Yönetimi Oda Hizmet Binası dışındaki ilk toplantısını da Taraklı'da yaparak bir ilki daha gerçekleştirmiş oldu.

 

Yönetim Kurulu toplantısının ardından Taraklı Kaymakamı  Mustafa Temiz ve Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman eşliğinde ilçede gerçekleştirilen çalışmaları yerinde görmek üzere çeşitli incelemelerde bulunan SATSO heyeti restorasyonu tamamlanmış ve restore edilmesi planlanan yapılarda incelemelerde bulundu.     

Haber Tarihi : 12/1/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::