Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) tarafından üyelerine yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri devam ediyor. İş sağlığı güvenlik uzmanları tarafından verilen eğitimde İş Sağlığı Güvenliği Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kayıt Takip ve İzleme ile ilgili hizmetlerin yürütülmesi ile ilgili bilgiler verildi.

KANUN KAPSAMINDAKİ YERLER

İş Sağlığı Güvenliği İstanbul Böl. Lab. Sorumlusu Abdullah İlgen, İş Sağlığı Güvenlik Uzman Yardımcısı Çağla P.Arslan ve Gökçe Begüm Gören tarafından verilen eğitimde kamu ve özel sektör gözetmeksizin tüm çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına alındığı belirtilerek; “Sayı sınırı olmaksızın memur, işçi, işveren, çırak, stajyer tüm çalışanlar, kamu ve özel sektöre ait bütün işler ve işyerleri, tarım ve benzeri dahil tüm işkolları kanun kapsamında yer almaktadır” denildi.

PROFOSYONEL EKİP

İşyerlerinin, yapılan işin niteliğine göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olmak üzere üç sınıfa ayrıldığının altını çizen İŞGÜM İstanbul Böl. Lab. Sorumlusu Abdullah İlgen, bütün işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personellerinin görev yapması gerektiğini söyledi.

EN AZ 10 ÇALIŞAN

Devletin 10'dan az çalışanı olan işletmelerin iş sağlığı ve güven8liği hizmetleri giderlerini desteklediğini de kaydeden İlgen, “Kamu hariç 10'dan az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri desteklenecektir. 20'dan az çalışanı bulunan, az tehlikeli sınıftaki işyerleri ise Bakanlar Kurulu kararı ile desteklenecektir. İş kazalarını ve meslek hastalıklarını önleme adına önceden risk değerlendirmesi yapılacaktır. Bu yüzden tüm işyerlerine risk değerlendirmesi zorunluluğu getirilmektedir.  Risk değerlendirme ilkeleri ise; risklerden kaçınmak, riskleri analiz etmek, risklerle kaynağında mücadele etmek, riskleri önlemek, önlenemiyor ise en aza indirmek, tehlikeli olanı tehlikesiz veya daha az tehlikeli olanla değiştirmek, toplu korunma tedbirlerine kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik vermek” dedi.

GÜVENLİK RAPORU

Bu yasaya göre çalışanların belli aralıklarla sağlık gözetiminden geçmesi gerektiğinin de altını çizen İlgen, büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerlerinde ise güvenlik raporu ve kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacaklarını belirtti.

İŞ SAĞLIĞI KÜLTÜRÜ

İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü hakkında İSG Uzman Yardımcısı Çağlı P.Arslan bilgi verirken, Çernobil kazasının temel nedeninin güvenlik kültürü eksikliği olduğunun altını çizdi. Güvenliğin bilgiye dayandığını kaydeden Arslan, “İçe sindirilmiş ve yaşam biçimi haline getirilmiş bilgiye kültür denilmektedir. Kişilerin, kendi sağlıklarını koruma ve geliştirme, güvenliklerine önem verme bilincine erişerek toplumsal düzeyde sağlık ve güvenliğin yaşam boyu sürekliliğinin sağlanması ise İş Sağlığı Güvenliği kültürüdür” dedi.

HERGÜN 4 KİŞİ ÖLÜYOR

Dünya'da her gün 1 milyon iş kazası olduğunu ve 1069 kişinin iş kazası nedeniyle hayatını kaybettiğini de belirten Arslan, Türkiye'de ise 172 iş kazasıyla 4 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Arslan ayrıca, iş kazası ve meslek hastalıklarının çalışanlara ve işverenlere etkileri hakkında da bilgi verdi.

 

 

Haber Tarihi : 3/5/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::