“ 5 yıl içinde Sakarya farklı konuma gelecek”

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) seçimlerin ardından ilk Meclis toplantısını yeni Başkan Akgün Altuğ başkanlığında yaptı. Mecliste konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, 5 yıl içinde Sakarya'nın farklı bir konuma geleceğini söyledi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1088 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Nisan  ayı Kat'i Nizam ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı  Melih Kaykayoğlu  tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.

MİHENK TAŞI

Melih Kaykayoğlu Sakarya'nın doğası, turizmi, kültürel zenginliği, sanayi alt yapısı ile herkese ve her kesime hitap edebilen bir il olduğunu belirterek, “ Sakarya Ticaret  ve Sanayi Odası da Cumhuriyetin kuruluş yıllarından itibaren  bu değerli kentin gelişiminde mihenk taşı konumundadır. Böylesine önemli bir çatının altında görev yapmak büyük onurdur, gururdur. Bu vazifeye gönüllü olup elini taşın altına koymaya karar vererek meclise seçilen tüm üyelerimizi kutluyor, tebrik ediyorum. Bu makamlar gelip geçicidir. Bizim için esas olan reel sektöre hizmet etmektir, baki kalacak bu kubbe altında hoş bir seda bırakmaktır” dedi.

DEMOKRASİ ŞÖLENİ

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul aylık faaliyetlerle ilgili bilgi verdi.

Türkiye'nin coğrafi olarak dünyanın önemli bir konumunda olması gibi Sakarya'nın da Türkiye'nin önemli bir yerinde olduğunu söyleyen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, demokrasi şöleni olarak adlandırdıkları güzel bir seçimi geride bıraktıklarını belirtti.

YENİ OSB LER GELİYOR

Sakarya için bugün en önemli konunun çevre olduğunun altını çizen Başkan Kösemusul, şunları söyledi;

“Sakarya bereketli toprakları ile bilinen bir şehir. Doğaya karşı olan hassasiyetimiz, çevreye olan hassasiyetimiz devam edecek. Çarpık sanayileşmeye karşı OSB çalışmalarımız devam edecek.   Önümüzdeki 4 yıl içinde  yeni ihtisas OSB leri kuracağız. Şuan mevcut 7  OSB miz var. Önümüzdeki aylarda 2 ihtisas OSB miz daha faal duruma geçecek. Önümüzdeki yıllarda da buna 2 OSB daha katmayı planlıyoruz.

DİREKSİYONUN BAŞINDA OLMALIYIZ

Geçmiş dönemde Otomotiv Şehri Sakarya dedik. Sakarya Vites yükseltiyor dedik. Neden otomotiv dedik? Başbakanımız bundan 1,5 yıl önce “yok mu yerli otomobil üretecek babayiğit” dedi. Tüm sektör temsilcileri kulak kabarttı. İlgili Bakanımız bizim bölgemizi işaret etti. Burası neden bir Ditroit olmasın dedi. Otomotiv de önemli üç parametre var. Bunlar; lojistik, yan sanayi ve işçilik. Lojistik mevcut limanlara yakınlığımız ve Karadeniz'den dünyaya açılacağız dediğimiz Karasu Limanımız lojistik gücümüz olacak. Yan sanayimizi  yeni İhtisas OSB' ler ile  destekleyeceğiz. En önemli parametre işçilik. 100 yıllık bir otomotiv öykümüz var. Toyota Sakarya dünyada sıfır hata ile otomobil üreten tek fabrika. Buda bizim işçilik referansımız. Otomotiv sektörü buraya geliyor. Biz çarpık sanayi olmasın diye direksiyonun başında olmak istedik.

ÇEVRE DOSTU SEKTÖR

Biz otomotiv sektörüne ev sahipliği yapacağız. Otomotiv çevre dostu bir sektör. Sadece otomotiv değil, bizim katma değerli tarım yapacağımız bu bereketli topraklar içinde meclisimizden önemli kararlar alarak yol haritamızı belirleyeceğiz. Turizm konusunda da önemli çalışmalar yapacağız. Sakarya'nın çıtasını yükseltmek için sizlerle birlikte ortak çalışacağız. Orta ve uzun vadeli amaçlar, temel ilke ve politikalar, hedef ve önceliklerimizi önceki meclislerimizde sizinle paylaştık. Yeni karayolları, demiryolları, Karasu Limanı,  lojistik bölge konumu ve SATSO'nun yürüttüğü çalışmalar, Sakarya'yı 5 yıl içinde farklı konuma getirecektir. Amacımız bu yönde örgütlenmek, bir zeminde toplanmak, girişimcileri hibe, desteklerle ve teşviklerle buluşturmaktır” dedi.

ÜNİVERSİTE İLE ÇALIŞMALARIMIZ

 “SATSO olarak yeniliklerin peşinden koşan, üreten, çalışan insanlarla, kurumlarla, bunların önünü açacak onlara ışık olacak, destek olacak kurumları buluşturmak temel hedefimizdir” sözleriyle konuşmasına devam eden Kösemusul, “Sakarya'da ticari hayatın geliştirilmesi adına da çalışmalar yürütüyoruz. Üniversitemiz ile ortak yürüttüğümüz SAİGEP ihracatı geliştirme projesi kapsamında, üyelerimizle Rusya'da fuarda pazar arama çalışmalarındaydık. Üniversitemiz ile Türkiye'de bir ilk olan 3+1 Projemiz ile iş dünyasının kapılarını üniversite öğrencilerimize açtık” ifadelerine yer verdi.

1 KARIŞ TARIM ARAZİSİNİ ZİYAN ETMEYİZ

Çevreye duyarlı, tarım ve hayvancılığın önünü açacak projelerde Ziraat Odası'nın yanında olduklarını da kaydeden Kösemusul, konuşmasına şöyle devam etti;

“Tarım dışı yerleri birlikte belirleyelim. İlimizde çarpık sanayinin önüne geçmek için ihtisas Organize Sanayi Bölgeleri üzerinde çalışıyoruz. Bir karış tarım arazimizi ziyan etmek istemeyiz.

İKLİM DOSTU AYDINLATMA

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Büyükşehir Belediyesi paydaşlığı ile gerçekleştireceği Kamu Binalarında Enerji Etkin Uygulamaları ile ilgili “Sürdürülebilir Sakarya İklim Dostu Aydınlatma Projesi” Birleşmiş Milletler tarafından onaylandı.

Türkiye'de bir ilk olacak uygulama ile önce kamu kurumlarında başlayacak olan proje Sürdürülebilir Sakarya Projesi kapsamında kamu kurumlarında LED aydınlatma kullanılarak enerji tasarrufu sağlamayı ve karbon salınımını en aza indirmeyi  etmeyi amaçlıyor.

Birleşmiş Milletler Hibesi alan Sürdürülebilir Sakarya İklim Dostu Aydınlatma Projesi, Sakarya'nın sürdürülebilir şehir çalışması kapsamında kamu binalarında enerji etkin uygulamaları teşvik edilmesi, yaygınlaştırılması ve kamuoyunda farkındalık yaratılması hedefi ile SATSO Çevre Komisyonu'nun fikir elçiliğinde başlatıldı.

KOMİSYON SEÇİMLERİ

Odamızın geçtiğimiz döneminde kurulan, belirli bir çalışma alanında gönüllülük esasına göre işleyen ihtisas komisyonlarının görev süreleri tamamlanmıştır. Meclisimizin bu döneminde de ihtisas komisyonlarının çalışmalarına devam etmesine karar verilmiştir. Yeniden yapılandıracak olduğumuz Tarım ve Hayvancılık, Ticareti Geliştirme, Sanayi- ARGE, Yurtdışı İş Geliştirme, Turizm, Çevre ve Kentleşme ihtisas komisyonlarında görev almak isteyenlerin isimlerini Odamız Yazı İşleri ve Destek Hizmetleri Servisine bildirmenizi istiyoruz.”

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un konuşmasının ardından aylık faaliyetlerle ilgili sunum izlendi.

SAKARYA TARIM KENTİ

Aylık faaliyetlerle ilgili söz alan Muzaffer Güneş, Sakarya'nın bir tarım kendi olduğunun altını çizerek, “Ancak biz hızlı bir şekilde sanayileşiyoruz. Bugün faaliyete geçeceklerle birlikte 8 organize sanayi bölgesi (OSB) var. Artık buna bir dur diyelim” dedi.

ÇEK YAYASI

Güneş, Çek Yasası ile ilgili piyasada yaşanan sıkıntıları da dile getirerek, “Adam çok rahat çek yazıyor ve ödemiyor. Bunun yüzünden adam gibi ticaret yapanlar, iş yapamıyor. Bunun irdelenmesi gerek. Bunun yanında perakende sektörü tekelleşmeye gidiyor. Bakkallar gibi perakende sektörü de bitecek. Bu konuda da birşeyler yapmalıyız” şeklinde konuştu.

DAHA ÇOK OSB OLMALI

Vahap Gün ise OSB'lerin daha fazla olması gerektiğini savundu. OSB'ler ile çarpık sanayileşmenin önüne geçildiğini söyleyen Vahap Gün, “OSB ler olmasa, E/5 üzerinde gördüğümüz çarpık sanayileşme ile çirkin görüntüler her yerde olacak. Bunun önüne geçemezsiniz. Otomotiv şehri söylemini geliştirin, otomotiv yan sanayi ihtisas OSB si kurmalıyız. Buda Erenler ve Akyazı arasında bir yerde olmalı” dedi.

OSB' LER İHTİYAÇ

Behlül Bayrak, düzenin ve nizamın olduğu her yerde disiplin olduğunu belirterek, “O nedenle OSB ler ihtiyaçtır. Yönetim Sakarya'nın gücünü tarımdan aldığının bilinciyle faaliyet gösteriyor zaten. Tarım arazileri ziyan olmasın diye, tarım vasfını yitirmiş araziler üzerinde OSB ler kuruluyor” dedi.

ŞEHRİN KUZEYİ

Turgay Çelik de, 6-7 nci sınıf tarım arazilerine sanayinin kaydırılması gerektiğine vurgu yaptı. Çelik, Erenler, Akyazı bölgesinin zengin tarım arazilere sahip olduğunun altını çizerek, “Şehrin kuzeyine Kaynarca tarafına yönelmeliyiz” şeklinde konuştu.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN

“Tarım arazileri sanayi bölgesi olsun diye bir söylemimiz olmadı” diyen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, “Bu bereketli topraklarda sadece mısır, buğday değil katma değeri yüksek alternatif ürünler yetişsin istiyoruz. Bu noktada çalışmalarımız olacak” dedi.

OSB' LERE MÜTEŞEBBİS HEYET

Konuşmaların ardından gündemde yer alan Sakarya 2. OSB, 3. OSB, Ferizli ve Kaynarca OSB müdürlüklerince müteşebbis heyet talebi görüşüldü.

Sakarya 2. OSB Müteşebbis Heyeti üyeliğine; Mahmut Kösemusul, Ahmet Akgün Altuğ,Hüsnü Elbek, Şenol çalışkan, Hüselin Ür, Hüseyin Emenet.

Sakarya 3. OSB Müteşebbis Heyeti üyeliğine; Mahmut Kösemusul, Abdurrahman Çakar, Ramazan Sezer, Vahap Gün, İrfan Demircioğlu, Rahmi Sak.

Ferizli OSB Müteşebbis üyeliğine; Mahmut Kösemusul, Fatih Can, Hasan Genç, Ali İhsan Bakım, Enver tok, Kadir Savaş.

Kaynarca OSB Müteşebbis Heyeti üyeliğine; Mahmut Kösemusul, Yunus Tever, Murat Bayrak, Adem çalışkan, Yüksel Avşar, Yılmaz Dünya'nın getirilmesi meclis tarafından onaylandı.

MESLEK KOMİTELERİNİN SORUNLARI

15. Meslek Komitesi adına konuşan Ercan Baştuğ, medikal sektörünün sıkıntılarına değinerek, mal alımlarındaki sistem değişikliği nedeniyle büyük sorun yaşadıklarını söyledi. Enver Tok, NACE kodlarının düzenlenmesi hakkında bilgi isterken, Oktay Topçu ise ticaretin gelişme ile ilgili çalışma yapılmasını istedi. Topçu, dışardan gelen sigortacılar ile savaştıklarını belirterek, meclis üyelerine sigorta işlerini bu şehrin sigortacılarına yaptırmaları isteğinde bulundu.

Behlül Bayrak da, güvenli internet projesi ile aileler ve çocukları koruma altına almak istediklerini belirterek, bilgisayar ve cep telefonu satışı yapan sektörün sorunlarını dile getirdi. Adem Bilgen, İş güvenliği ve iş sağlığı ile ilgili toplu alım yapmak istediklerini ancak eğitim verecek uzmanın yetersiz olduğunu söyledi.

Hüseyin Emanet ise ülkenin en büyük sorununun kentleşme olduğunun altını çizerek, “insanlara ruh veren kentlerin dokusudur” dedi.

Cengiz Kaçar, okul kıyafetlerinde yaşanan sıkıntının biran evvel giderilmesi gerektiğini dile getirirken, Bülent Karslı eğitim ile ilgili yapılması gereken çok ciddi hamleler olduğunu belirterek, “Oda bünyesinde yer alan Turizm Komisyonu'nun Turizm ve Eğitim  Komisyonu olarak değiştirilmesini istedi.

DİLEK VE TEMENNİLER

Meclis toplantısı dilek ve temenniler ile devam etti. Enver Tok, Hamit Bayraktar ve  Adem Bilgen yeni meclisin hayırlı hizmetler vermesi dileğinde bulunurken, Hakan Tenekeci temsil ettiği sektör olan kuyumculara açılış-kapanış saatleri ile ilgili standart bir uygulama getirilmesini istedi.

Bülent Karslı, eğitimde hizmet etmek için geldiklerini, okul kıyafetleri konusunda ise okulların velilere yazı ile seçenek sunmaya başladıklarını kaydetti.

Vahap Gün Türk Ticaret Bankası'nın alınmasına sıcak bakmadığını belirtirken, Hüseyin Emanet ilimizin yüksek olan turizm potansiyeline gerekli değerin verilmediğini ileri sürdü. Emanet, Acarlar Longozuna dikkat çekerek, “İzmit Kartepe'de olduğu gibi çevresine derme-çatma tesisler yerine konaklaması da olan tesislerin yapılması gerek. Karasu'nun ciddi turizm potansiyeli var ama değerlendiremiyoruz” dedi.

Hüsnü Elbek, SATSO Sosyal Tesisi'nin canlanması için üyelerin orayı kullanmalarını isterken, Meclis eski Başkanı Adnan Borazancıoğlu ise neredeyse yüzde 70'i değişen ve gençleşen meclisin performansını oldukça beğendiğini söyledi. Meclise bu anlamda güvendiğini belirten Borazancıoğlu, ülke gündemindeki yapılanmaya da dikkat çekmek istediğini belirterek, “TOBB'a Faruk Öz gibi insanların seçilmesini istedi.

MECLİS YEMEĞİ

Dilek ve temennilerin ardından meclis toplantısı son erdi Toplantının ardından Meclis Başkanlığınca verilen Elmas Otel'de ki Meclis yemeğine geçildi.

 

Haber Tarihi : 2/6/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::