Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü desteğiyle Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin desteklenmesi tebliği kapsamında yürütülmekte olan SAİGEP 1 (Sakarya'nın İhracatını Geliştirme Projesi) projesi çerçevesinde 26 – 31 Mayıs 2013 tarihleri arasında Rusya/Moskova'ya Metalloobrabotka Fuarı ve İkili İşbirliği Görüşmeleri Ziyareti ve iş gezisi düzenlendi.

Yeni işbirlikleri, ticari köprüler kurmak ve ihracatçı firmalara yeni pazarlar kazandırmak hedefiyle düzenlenen SATSO fuar ziyaretine proje kapsamında yer alan 10 firmadan 14 ve SATSO'yu temsilen 3 yetkili katıldı.

Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un da heyete destek vermek amacıyla günebirlik iştirak ettiği ziyarette Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yurt Dışı İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Günay Güneş, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci ve Genel Sekreter Uğur Tın da heyette yer aldı.

Rusya'da yerleşik Makine ve Metal sektöründe faaliyet gösteren firmalarla SATSO üyesi firmaların aynı platformda buluşturulduğu organizasyonda üyelerimiz yeni işbirliklerinin temellerini atma fırsatı elde ettiler.

Ziyaretin ilk gününde (27 Mayıs Pazartesi) Rusya /Moskova hakkında genel ve ticari konularda T.C Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği'nde bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.  Toplantıda Ticaret Müşavir Yrd. H. Murat Nesimoğlu tarafından heyetimize Rusya ile yapılacak ticaret ve işbirliği imkanı olan sektörler hakkında detaylı bilgiler verildi.  

Ziyaretin ikinci gününde (28 mayıs Salı) dünyanın bir çok ülkesinden Makina ve Metal sektöründen faaliyet gösteren firmaların ürünlerini sergilediği Metalloobrabotka Expocentre Fuarı ziyaret edildi. Fuarda yer alan Türk firmaların ve SATSO üyesi, aynı zamanda SAİGEP 1 projesi katılımcılarından olan Karmetal San. ve Tic. Ltd.Şti firmasına ait stand ziyaret edildi. Bir çok uluslar arası firma ile görüşmeler yapılarak yeni işbirliği köprüleri kurulmaya çalışıldı.  

Üçüncü gün, (29 Mayıs Çarşamba) “Russian Agency for Small and Medium Business Support” Rus Kobi destek ajansı ziyareti gerçekleştirildi. Konya Sanayi Odası'na mensup üyelerin de katılmış olduğu söz konusu görüşmelerde; Rusya'da Makine ve Metal sektörlerine yönelik iş fırsatları, ülkenin bu sektörlerdeki ithalat ve ihracat skalası, devletin sağlamış olduğu destekler, Rusya'da kurulacak firmaların karşılaşacağı vergilendirme, ek maliyet ve bürokratik işlemler gibi hususlar hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı.

Rus Kobi destek ajansı ziyaretinin ardından Rus-Türk İş Adamları Birliği (RTİB ) ile görüşmeler bulunuldu. RTİB Yönetim Kurulu Üyesi Sabahattin Yavuz'un başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda bu bölgelerde yatırım yapan Türk firmaların yaşamış olduğu zorluklar başta olmak üzere maliyet ve risk analizi yapılmasının firmaların pazarda kalıcı olmasının öneminden bahsedildi.

Toplantının ardından fuar merkezinden temaslara devam eden heyetimiz Rusya'da makine ve metal sektöründe faaliyet gösteren ABAMET firması ile bir dizi temaslarda bulundu.

Söz konusu fuar etkiliği çerçevesinde SATSO'nun düzenlemiş olduğu ve daha önceden Rusya'da görüşmelerde bulunulan Türk iş adamlarını davet ettiği bir akşam yemeği organizasyonu yapıldı. Yemeğe Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri, Müşavir Yardımcısı ve bu ülkede yatırım yapan bazı Türk firmalarının temsilcileri katıldı. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un da katıldığı yemekte Odamızın tanıtım sunumu yapılarak ilimizin sahip olduğu yatırım avantajları hakkında detaylı bilgiler verildi.

30 Mayıs Perşembe günü Otel ve Restoran ekipmanları satışı yapmakta olan Gastroinoks firması ziyaret edildi. Firmanın yetkilisi Abdurrahim Güzel tarafından heyete Rusya'daki Pazar ve sektörel sorunlar hakkında bilgiler verildi. Ziyaretin ardından tekrar fuar alanına geçen heyetimiz sektörel görüşmelerine devam ederek işbirliği imkanlarını geliştirme çalışmalarına devam etti.

Fuar ziyaretinin ardından ziyaret hakkında değerlendirme yapan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yurt Dışı İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Günay Güneş organizasyonun son derece verimli geçtiğine vurgu yaparak; “Sakarya'da gelişme potansiyeline sahip sektörleri destekleme ve bu sektörlerin tanıtımını en etkin şekilde yapma misyonu üstlendik. Bu bağlamda en küçük fırsatı bile değerlendirmek, firmalarımıza yeni işbirliği köprüleri kurmak hedefindeyiz. Dünyada ticari sınırların yok olduğu bir dönemde global pazarda var olmak için yüzümüzü dışa dönmemiz gerektiği gerçeğini kavramış bulunmaktayız. Bu bağlamda tanıtım önemli bir enstrüman. Bizde imkanlarımız dahilinde üyelerimizi aynı pazarda yer aldıkları global rakipleri ile bir araya getirmeye ve gelişmelerden haberdar olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Başarıyla yürüttüğümüz Sakarya'nın İhracatını Geliştirme Projesi'nin firmalarımıza yeni bir vizyon kattığına inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde de farklı sektörleri proje kapsamına katıp ilimiz ihracatını artırma yönünde verdiğimiz mücadelemiz devam edecektir” dedi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul da söz konusu fuar ve işbirliği görüşmelerini değerlendirerek şunları dile getirdi: “SAİGEP 1 Projesi SATSO ve Sakarya olarak üyelerimizin vizyonlarını geliştirme yeni pencereler açarak ufkunu genişletme anlamında büyük önem taşıyor. SAİGEP ile üyelerimizin ihracat potansiyelini ve cesaretini artırmaya gayret ediyoruz.  Gelişen ve değişen dünya koşullarına uyum sağlayan ve il ekonomisinin katma değerini artıran firmalar meydana getirebilmek, bu eksenli firma sayısını arttırmak bizim öncelikli görevlerimiz arasındadır. Ne mutlu ki üyelerimizle ortak vizyonda buluşarak yeniliklere birlikte yürüyoruz, onlarla yan yana böyle organizasyonlar düzenleyip gelişmelerine katkı sağlamak adına gerek SAİGEP Projesi gerekse farklı organizasyonlarla çalışmalarımız devam edecektir” dedi.

Haber Tarihi : 4/6/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::