Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi ve desteklenmesi tebliği kapsamında 3 yıldır başarıyla yürütülmekte olan ve Ekonomi Bakanlığınca da örnek proje olarak lanse edilen SAİGEP 1 projesi kapsamında gerçekleştirilen yurt dışı iş birliği programının bu seferki durağı Amerika Birleşik Devletlerinin iki önemli eyaleti Chicago ve New York'tu.

SAİGEP 1 projesi kapsamında yer alan 11 firmadan 15 temsilcinin ve SATSO'yu temsilen 2 yetkili ile Ekonomi Bakanlığını temsilen 1 uzmanın katılımıyla 17-24 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen iş birliği programının ilk durağı Amerikan ekonomisinin merkez eyaletlerinden biri olan Chicago'ydu. 

SAİGEP 1 projesi katılımcıları ve aynı zamanda SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Orhan Yılgenci ve Günay Güneş'inde yer aldığı heyet Chicago'da ki ilk gün temaslarına Chicago Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Sevtap Akgüloğlu'nun makamında yapılan bilgilendirme toplantısı ile başladı.

Chicago'da yerleşik Türk firmalarının sayılarının her geçen gün arttığını ifade eden Akgüloğlu, Amerika pazarına girmek isteyen Türk firmaları için en doğru yatırım adresinin bu eyalet olduğunu belirtti. Türkiye'nin de bu büyük pazarda yer alabilmesi için sürekli farkındalık yaratmak amacıyla 2006 yılı itibariyle Türkiye-Amerika işbirliğini geliştirme çalışmalarına hız verdiklerini, belirten Akgüloğlu, bu alanda çok fazla çalışmayı bir arada yürüttüklerini belirtti. 

Türkiye'nin gelişmekte olan ve genç nüfusa sahip bir ülke olmasının çok büyük bir avantaj olduğunu ve bu avantajı fırsata çevirmek için her fırsatı değerlendirmek istediklerini ifade eden Ataşe Akgüloğlu, Proje kapsamında firmalarımızın Amarika'da yerleşik firmalarla yapacağı ikili işbirliği görüşmelerinin çok faydalı ve verimli olacağını, Ticaret Ataşeliği olarak bu çalışmaya destek vermekten son derece mutlu olduklarını beyan etti.    

SAİGEP 1 projesinde yer alan firmalar adına konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş, Amerika'ya projenin finalini yapmaya geldiklerini, Ekonomi Bakanlığımızın hedef pazar olarak belirlediği bu büyük kıtanın kendileri için çok büyük fırsatlar sunduğunu ve bu fırsatları değerlendirmek istediklerini ifade etti. Türkiye'nin ekonomik gelişmesinin tüm ülkelerce dikkatle takip edildiğini, Sakarya ilinin Türkiye'nin parlayan yıldızı olduğunu belirten Güneş, ilimizi ve bölgemizi en iyi şekilde tanıtarak yatırım imkan ve avantajlarımızı en iyi şekilde değerlendirerek Sakarya'nın gelecekteki yerini şekillendirmeye katkıda bulunmak istediklerini belirtti. Amerika'nın herkesin olması gereken bir pazar olduğunu ve Türk firmalarının bu pazarda yer alması için hükümetimiz tarafından yapılan çalışmaların girişimcileri cesaretlendirdiğini dile getiren Güneş, Amerika'da bulundukları süre içinde yapacakları temasların kendilerine iyi bir yol haritası çizeceğini vurguladı.

Ticaret Ataşeliğinde yapılan bilgilendirme toplantısının ardından Fabtech fuarını ziyaret eden SAİGEP Heyeti,  bu fuarda makine metal sektöründe yeni gelişen teknolojileri yakından görüp bu teknolojiler hakkında detaylı bilgiler aldılar. SAİGEP Projesi katılımcılarından olan Karmetal firmasının da bu fuarda açmış olduğu standı ziyaret eden heyet, ardından network çalışması sonucu tespit edilen firmalarla yeni işbirliği köprüleri kurmak için ikili işbirliği görüşmeleri gerçekleştirdi.

Temasların ikinci günüde, Chicago'da yerleşik veya farklı eyaletlerde faaliyet gösteren makine, metal ve demiryolu sektöründeki firmalarla işbirliği görüşmeleri yapıldı. Chicago Hilton Otel'de yapılan yoğun iş görüşmelerinin ardından Chicago Başkonsolosu Fatih Yıldız tarafından organize edilen ve Chicago Ekonomik Kalkınma Ofisi'nde  gerçekleştirilen toplantıda heyete bölgeyi tanıtıcı detaylı bir sunum yapıldı.

Ekonomik Kalkınma Ofisi genel direktörü Daniel Goff tarafından yapılan bilgilendirme sunumunda, küresel bir yatırım merkezi olan Chicago'nun özellikle demiryolları sektörü açısından Türk firmaları için çok önemli fırsatlar barındırdığı belirtilerek, çeşitliliği artırma açısından bu sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın bölgede yer almasının kendilerine çok fazla getiri sağlayacağı ifade edildi.

Goff açıklamalarını; Dünya çapında pek çok şirketin Chicago'yu yatırım üssü olarak seçmesinin nedeninin bu bölgenin sahip olduğu avantajları dile getirerek Türk firmalarının Amerikan pazarına girebilmesi için bu bölgede mutlak suretle bir yatırımları bulunması gerektiği vurgulayarak sonlandırdı.

İkinci gün temaslarının ardından aynı günün akşamında Fabtech Fuarına katılan Türk firmaları ve Türk ziyaretçileri onuruna Chicago Başkonsolosuz Sayın Fatih Yıldız tarafından verilen resepsiyona iştirak eden heyetimiz burada Türkiye'den gelen diğer misafirlerle tanışarak çeşitli görüşmeler yapma fırsatı elde ettiler.  

Chicago'daki temaslarını tamamlayan SAİGEP heyeti 20 Kasım'da New York'a geçerek bu eyalette planlanan görüşmeleri gerçekleştirmeye başladı. 21 Kasımda, ilk olarak New York Ticari Ataşesi Mustafa Yurdupak tarafından ağırlanan heyete bu eyalet hakkında genel bilgiler aktarıldı.  Yurdupak yaptığı sunumda bu eyaletteki makine ve metal sektörüne yönelik iş fırsatları, bu sektörlere yönelik ithalat ve ihracat verileri, devlet tarafından yatırımcılara sağlanan destekler, Amerika'da kurulacak firmaların karşılaşacağı vergilendirme, ek maliyetler ve bürokratik işlemler hakkında detaylı bilgiler verdi.

Ticari Ataşelik ziyaretinin ardından Türk-Amerikan Ticaret Odası'nca (TACCI)  tertip edilen toplantıya iştirak eden SAİGEP heyeti burada New York pazarına girmek için gerekli bilgileri doğrudan yatırımcılardan dinleme fırsatı elde ettiler. TACCI Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır İnözü ve Türk yatırımcılar tarafından ağırlanan heyetimize bu bölgede yatırımı olan Türk firmalarının yaşamış oldukları tecrübeler başta olmak üzere bir dizi konularda detaylı bilgiler verdi.  

SAİGEP Heyeti adına açıklamalarda bulunan Günay Güneş,  Ekonomi Bakanlığı destekli projenin bir kümelenme modeli olduğu ve makine imalatçıları ile metal işlemecilerin bu proje kapsamında bir araya geldiğini, alınan eğitimlerin ardından uygulama safhasına geçtiklerini ve ülkemizin hedef pazarları doğrultusunda tespit edilen ülkelere yönelik fuar destekli çalışmalar ile ikili işbirliği çalışmaları yaptıklarını ifade etti.  Amerika'da olmalarının; “bu büyük pazara nasıl gireceğimizi tespit edip yol haritamızı belirlemek amacıyla bu pazardayız.” diye özetleyen Güneş, Sakarya ilinin gelecekteki yerini şekillendirirken mümkün olan en büyük katkıyı sağlamak istediklerini belirtti.

22 Kasım'da tarım makineleri alanında faaliyet gösteren New Holland fabrikasına ait Pensilvanya'daki üretim tesislerini ziyaret eden SAİGEP heyeti burada üretim hatları ve üretilen makine ekipmanları hakkında şirket yetkililerinden detaylı bilgiler aldılar. New York'ta bir dizi temaslarda daha bulunan heyet temaslarının ardından 23 Kasımda programını tamamlayarak yurda döndü.


Haber Tarihi : 27/11/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::