Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında yapıldı.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1094 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oylandı.

Kasım ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oy birliği ile kabul edildi.

 “Üretimde Türkiye Önde”

SATSO Disiplin Kurulu Başkanımız Kenan Sakallıoğlu ve üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci şunları dile getirdi:

“Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2023 hedefleri doğrultusunda çalışmayı ve projeler üretmeyi sürdürüyoruz. Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye, üretimde, Avrupa'yı geride bırakmıştır. Uluslararası platformda diğer ülkeler tarafından duruşumuzun olumlu algılamasında en önemli etkenlerden biri iş dünyamızın gösterdiği çaba ve karşılığındaki başarıdır. Örneğin; Sanayi üretiminde, Türkiye'de yüzde 5,8 artış görülürken, Avrupa Birliği'nde ise yüzde 0,2 düşüş yaşandı. 2013 yılı içerisinde global anlamda görülen ekonomideki yavaş ilerlemeye rağmen, Ülkemizin üretim ve ihracat rakamları bizleri onurlandırıyor. Türkiye'mizin bu başarısı bizlerin çalışma azmini daha çok arttırıyor” dedi..

İhracat

“Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin ticaretlerini geliştirmeleri için gerekli tüm çalışmaları gerçekleştiriyoruz” diyen Yılgenci, “Gerçekleştirdiğimiz çalışmaların sonuçları bizi memnun etmektedir. Türkiye İhracat Meclisi (TİM) tarafından her ayın ilk günü açıklanan ihracat verilerine göre,114 milyon dolar olan 2012 Ekim ayı ihracatımız, bugün, yüzde 94,4 artışla 221 milyon dolara yükselmiştir.  İlimiz, ihracat artışında geçen yılın aynı ayına göre İstanbul ve Kocaeli'nin önüne geçmiştir. Sakarya'mız, sadece Avrupa Birliği ülkelerine değil, başta Rusya olmak üzere alternatif ülkelere yaptığı ihracat artışı ile Türkiye için de rol model olmaktadır. Önümüzdeki dönemde de bu başarı inşallah artarak devam edecektir” şeklinde konuştu.

SAİGEP'le İhracatı Destekliyoruz

Yaklaşık 3 yıldan beri başarı ile devam eden SAİGEP Projesinin ilimiz ihracatını ileri seviyelere çıkaracağına inandıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci “Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Dünya Ticaretini okuduk ve harekete geçerek Sakarya İhracatını Geliştirme Projesi'ni başlattık. Firmalarımızın dış ticaret konusunda yeterli tecrübeye sahip olmaları adına gayretli çalışmalar yürütüyor, projelerimizle ihracatçılarımızı destekliyoruz. SAİGEP kapsamında Dubai, Fransa, Almanya, Rusya, ABD ülkelerini ziyaret ettik. Geçen hafta Amerika'da Chicago ve Newyork'ta ikili işbirliği görüşmeleri yaparak ABD pazarı hakkında detaylı bilgiler edindik.

Eğitim, kalıcı olmak ve fark oluşturmanın kaynağıdır. Türkiye'nin en kaliteli eğitmenleri ve güvenilir kurumları ile müşterek düzenlediğimiz eğitim faaliyetlerini artırarak sürdürüyoruz.

Stratejik Plan Toplantısı İzmir'de

2013-2017 dönemi “SATSO Stratejik Planı” çalışmaları hakında da bilgi veren Başkan Yardımcısı Yılgenci, “Biz birlikte güçlüyüz. Gereken tüm çalışmaları yapma noktasında sıkı çalışacağımızı da buradan ifade ediyoruz. Üye sayımız ve üyelerimizin oluşturduğu iş gücü ve istihdamı düşündüğümüzde, şehrimizin nüfusunun tamamına yakınının Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile bağı vardır. 4 yıllık çalışma dönemi süresince büyük bir sorumluluk yüklenmiş bulunmaktayız.  6-7 ve 8 Aralık tarihlerinde İzmir'de Stratejik Plan Toplantılarımızı gerçekleştireceğiz. Odamızın ve ilimizin önümüzdeki 4 yıllık sürecini kapsayacak olan Stratejik Plan çalışmamızda, Sakarya'mız ve odamızın güçlü yönleri, zayıf yönleri, tehdit ve fırsatlarının belirlenmesine yönelik orta ve uzun vadeli amaçlar, temel politikalar, hedef ve öncelikler, hedeflere ulaşmak için izlenecek yol ve yöntemler değerlendirilecektir. Katılımcı yönetim anlayışıyla hazırlanması planlanan ve 2013-2017 yılları arasındaki 4 yıllık süreci kapsayacak stratejik plan çalışmalarımızın bu ilk ve en temel etabında, her birinizin görüşleri ve önerileri, hem ilimiz, hem odamız hem de bizim için çok önemlidir” dedi.

Meslek Komitelerinin Sorunları

“Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi” bölümünde konuşan 12. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi İzzet Dönmez önceki süreçlerde ders kitaplarının devlet eliyle ücretsiz dağıtma kararının alınması, öğrencilere yönelik serbest kıyafet uygulaması ve şimdi de dershanelerle ilgili gündeme gelen konunun ticaret erbabını zor duruma düşürdüğünü belirterek sivil toplum örgütlerinin uyarıcı olması gerektiğini vurguladı.

29.Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Yusuf Murat Emir ise aynı konuya değinerek ilimiz ve ülkemizdeki dershanecilik sektörü hakkında bilgi verdi. Emir, “Dershanecilik bir sebep değil bir sonuçtur. Dünyanın her yerinde bu tip kurumlar vardır. Dershaneler eğitim sisteminin bir parçasıdır” diyerek dershanelerin kapatılması konusunda görüşlerini bildirdi.

Konu ile ilgili konuşan Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci, ilgili komitelerle konu hakkında görüşülerek üst birliğimiz olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne yazı yazıldığını belirterek “Üyelerimiz için elimizden geleni yapmaya hazırız, olayın takibini gerçekleştireceğiz.” dedi.

Dilek ve Temenniler

“Dilek ve Temenniler” bölümünde konuşan Meclis Başkan Yardımcısı Neşet Peker kamyonetlerin istiap haddinin 3,5 tondan 4,5 tona yükseltilmesi için gerekli başvuruların yapılmasına rağmen sonuç alınamadığını belirterek ilgili yazışmalardan olumlu bir netice alınamamasının kendilerini mesleki olarak sıkıntıya soktuğunu ifade etti.

Meclis Üyesi Adem Bilgen ise TOBB mevzuatı ile ilgili bilgi verdi. Ticareti Geliştirme Komisyonunun çalışmaları hakkında da bilgi veren Bilgen SATSO üyelerine özel kredi kartı çalışması yaptıklarını belirterek tek bir banka ile başlayıp daha sonra diğer bankalara da yayılabileceğini belirtti.

Ticareti geliştirme konusunda şehrin yararlanabilmesi adına SATSO üye kartı ile anlaşmalı yerlerde belirli oranlarda indirim yapılması konusunda bir çalışma taslağı hazırladıklarını dile getirerek konunun detayları hakkında bilgi verdi.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak geçen dönem ticareti geliştirme komisyonu olarak alışveriş festivali düzenlediklerini dile getirerek çok yoğun bir katılım sağlandığını ve bu uygulamanın sonraki yıllarda da devam ettirilip geleneksel hale getirilmesinin faydalı olacağını dile getirdi.

Meclis Üyesi Oktay Topçu ise ticaret sicil gazetesinde yetkili olarak yazılan isimlerin imza yetkisi uygulamasından dolayı seçim döneminde problem yaşanmaması için bu konunun netleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Topçu ayrıca okullarda kılık kıyafet uygulaması, 4+4+4 eğitim sistemi ve dershanelerin kapatılması konusunun velileri de mağdur edeceğini belirterek konu hakkında görüş bildirdi.

SATSO Üyesi işyerlerinde belli oranlarda indirim uygulaması projesinin çok faydalı olacağını ve tüm şehrin faydasına olacağını ifade etti.

Dilek ve temenniler bölümünün ardından değerlendirmelerde bulunan Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci ticaret komisyonunun çalışmalarına istinaden “Üyelerimize katkı sağlayacak her projeyi desteklemeye ve geliştirmeye hazırız” dedi.

 

 

 

 

Haber Tarihi : 28/11/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::