Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Aralık ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında yapıldı. 84 Meclis üyesinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıya ayrıca Tabii Meclis üyeleri de iştirak etti.

 1095 No'lu  Meclis  Oturumu'na  Ait  Tutanağın  Tasvibinin ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu, Kasım/2013   Ayı   Kat'i   Mizan   ve   Ekleri   ile Bütçe İzleme Raporu'nun Müzakeresi ve Tasdiki ile ilgili açıklamalarda bulundu.

2013-2014 yılı bütçe görüşmelerinin yapıldığı toplantıda aylık faaliyetler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul özellikle  ‘'Değerleri yarışan bir Sakarya kaybetmeyecektir ‘' vurgusu yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi:

“4 yıllık çalışma dönemi süresince büyük bir sorumluluğu yüklendik. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak ve 2013-2017 yılları arasındaki süreci kapsayacak stratejik planımızı hep birlikte hazırlayarak, ilimiz ve bölgemiz için yapacaklarımızı sistemli bir şekilde somutlaştırıyoruz. Odamız felsefesinin temel taşlarından, şeffaf ve hesap verebilir olmanın gereğini, hep birlikte yerine getiriyoruz.

Stratejik Plan toplantımızda birbirimizle diyalog fırsatını iyi değerlendirdiğimize ve toplantının yararlı geçtiğine dair duyumlar alıyor ve memnun oluyorum. Görüş ve önerilerinizle Sakarya'mızın geleceğini hazırlama sürecinde yer alan, siz çok değerli Meclis üyelerimize bir kez daha teşekkür ediyorum”dedi.

 

Diyalog Daha Fazla Diyalog…

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelere en iyi hizmeti vermeye gayret ettiklerinin altını çizen Kösemusul “Üyelerimizin sorunları ile ilgilenmek ve bu sorunların çözüme kavuşturulması noktasında gerekli çalışmaları yapmak bizim görevimizdir. Biz, her zaman ülkemize fayda sağlayan çalışmaların içinde yer alacağız. Her zaman ifade ediyoruz. Diyalog, daha fazla diyalog. İstişare ve diyalogla tüm sorunlar kolaylıkla çözülür. Ülkemiz ekonomisinde alınan başarılı sonuçlar, biz iş dünyasını memnun etmektedir. Artık Türkiye, dünya ekonomisinde yeni açılan pazarların anahtarıdır. Ekonomide güven ve istikrar hayati önem taşır.  Hepimizin ideali ortaktır. 2023 ekonomik hedeflerimize ortak akılla ulaşabiliriz.

Çözüm süreci ile beraber Avrupa Birliği ile gerçekleştirilen diyalog ve olumlu sonuçlar, biz iş dünyasını ayrıca memnun etmektedir. AB üyesi ülkelere vize almadan gitmeyi hepimiz istiyoruz. En kısa sürede bu sürecin tamamlanmasını umut ediyoruz” diye konuştu.

 Üyelere Vize Kolaylığı

Kösemusul geçtiğimiz günlerde imzalanan protokolle iş dünyasına Avrupa kapılarının açıldığını belirterek “Bugün burada güzel bir haberi bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Avrupa Birliği Bakanımız Sayın Egemen Bağış ve TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'nun gayretleri neticesinde Macaristan Büyükelçisi ile protokol imzaladık. Protokolle SATSO üyelerine Avrupa kapılarını açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Biz, üyelerimize “SATSO iyi ki var” dedirtmek için bu yola çıktık. Vize kolaylığı konusunda yetkililerle istişarelerimizi hep sürdürdük. Mutabık kaldığımız yol haritası çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan üyelerimiz SATSO öncülüğünde Schengen Bölgesi'nde vizelerini kolaylıkla alabilecekler. Sayın Bakanımıza, TOBB Başkanımıza ve emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Biriz Beraberiz

Başkan Mahmut Kösemusul konuşmasının devamında birlikteliğin önemine değinerekSakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz, istişarenin, bir ve beraber olmanın önemini çok iyi biliyoruz. Bunu Stratejik Plan toplantımızda hep beraber gördük. Hamdolsun ki, Biriz, beraberiz. Birlikte güçlüyüz.  İstişarede hayır ve bereket vardır. Tüm üyelerimizle beraber Sakarya'mız için çalışmaya devam edeceğiz.

Tarımı, sanayisi, tarıma dayalı sanayisi, turizmi, ticareti ile her alanda ilerleyen bir kentin öncüleri olan, Sakarya'mız iş dünyasını yürekten kutluyorum. Türkiye'nin gelecek projeksiyonunda şehrimizin yükselen yıldız illerinden biri olacağına inancımız tamdır.

Önümüzdeki dönemde de bu başarı inşallah artarak devam edecektir. Sakarya'nın İhracatını Geliştirme Projesi 1 (SAİGEP 1) nin sonuna yaklaşılmıştır.

Projeye katılan firmalarımız Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirilmesinin Desteklenmesi Tebliği çerçevesinde “yüzde 75” oranında destekten de faydalanabilmektedir. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Emrah Sazak ve Uzman M. Emin Torunoğlu bahse konu devlet desteğini ve detaylarını anlatmak amacıyla Perşembe günü saat 14.00'da Odamızda olacaktır. Yurtdışına açılmak isteyen ve bu konuda desteğe ihtiyacı olan üyelerimiz için çok faydalı olacağına inandığımız söz konusu bilgilendirme toplantısına iştirakinizi bekliyoruz.

SATSO Apple ve Android tablet Uygulamasına Geçiyor 

Son güncel bir çalışmamızı sizlere duyurmak isterim. İnternet sitemiz yenilenmiştir. yeniyıldan itibaren hizmete girecektir…15 güne kadar telefonlarınıza indirilecek apple ve androit tablet uygulama ile ise üyelerimize bir tuş dokunuşu kadar yakınız.

Otomotiv Çalışma Grubu

Yaklaşık 2 yıl önce başladığımız “Otomotiv Şehri Sakarya Projesi” ile ilgili çalışmalarımızı da aralıksız sürdürüyoruz. Sakarya'da çeşitli motorlu kara taşıtlarının ve her türlü parça ve aksam yan sanayisinin üretimini geliştirmeye hizmet etmek, otomotiv sanayiinde kullanılan araç ve gereçlerin Sakarya içinden temin edilmesini teşvik edecek çalışmalar yapmak ve üyelerimizin haklarını korumak amacı ile "Otomotiv Sanayicileri Çalışma Grubu" oluşturuldu. 22. Meslek Komitemiz önderliğinde başlatılan çalışma kapsamında; ilimizde otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörü ve bu sektörde faaliyet gösterme potansiyeli olan üyelerimizin bir araya geldiği toplantıda Otomotiv Sanayicileri Çalışma Grubu yapısı ve yol haritası belirlenmiştir. Hayırlı olsun diyor ve özverili çalışmaları için tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.

Kümelenme Projeleri Devam Ediyor

Sanayide olduğu gibi ticarette de biz, Kümelenmeye çok önem veriyor, yeni organize ticaret bölgeleri de oluşturuyoruz. 19. Meslek Komitemizin talebi ve Büyükşehir Belediyemizle gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla tamamlanan “Tır Kamyon Parkı ve Nakliyeciler Sitesi” bunun en güzel örneklerindendir. 

Sakarya'mız ciddi bir büyüme ivmesi içine girmiştir. Şehrimiz ulusal ve uluslararası rekabet için çalışmaların başındadır. Büyükşehir Belediyesi ve tüm paydaşlarımızla en hayırlı hizmetleri şehrimize ve üyelerimize sunmak için gayretlerimiz devam ediyor. 13. Meslek Komitesi'nin talepleri doğrultusunda İnşaat Malzemeleri Ticareti ile iştigal eden üyelerimize yer tahsisi sağlanması amacıyla çalışmalar başlatıldı. 

Sakarya Sanayi Envanteri Çalışmaları

SATSO öncülüğünde, kısa zamanda projelendirme çalışması yaparak bölgeyi aktif hale getirmeyi planlıyoruz. Sakarya Ticaret ve Sanayi odası olarak, Ar-Ge ve inovasyon kültürünü tabana yaymalı, ihracatçı sayımızı arttırmalıyız. Bizim çok önemli ve kritik sorulara cevap vermemiz gerekir. Ekonomide belirlenen hedefler doğrultusunda Sakarya‘ya düşen pay nedir? Sakarya'ya özgü potansiyeller nedir? Bize ne getirir? Bu hedef için, Ne kadar girişimciye ve ihracatçıya ihtiyacımız var? Ne kadar kaynağa ihtiyacımız var? Gerekli olan alt yapıyı kimlerle ve ne şekilde düzenleyebiliriz? Türkiye'nin değişim ve dönüşüm trendinde gereğini yerine getirmezsek, çalışmalarımız eksik kalacaktır dedik ve Sanayi envanteri çalışmalarımıza başladık.

Bizim derdimiz ticaret ve sanayi erbabımızın konumlarını günümüz şartlarında geliştirmek ve çağa ayak uydurmaktır. Başlattığımız sanayi envanteri çalışmasını bir buçuk ay sonra kullanılabilir hale getireceğiz. İmalat sanayi, ihracat, ithalat, gümrük, teşvik mevzuatı gibi birçok bürokratik işlemde, sanayi kuruluşu ile ilgili bilgilerin kapasite raporlarından elde edilmesi tercih edilmektedir. Her geçen gün kapasite raporlarının önemi artmaktadır.

Sanayi Veri Tabanı Otomasyonu Projesi

Odamıza kayıtlı Kapasite Raporu yaptırmış firmaların bilgilerini içeren; gerek içerdiği bilgiler, gerekse güncelliği açısından sanayimizin teorik durumunu en geniş biçimde kullanıcılara sunmak amacıyla Odamız tarafından Sanayi Veri Tabanı Otomasyonu Projesi başlatılmıştır. Otomasyon, yeni yıl ile beraber web sitemizde tüm bireysel / kurumsal kullanıcıların hizmetine sunulacaktır. Proje kapsamında hazırlanacak olan otomasyon sayesinde ilgili tüm kurum/kuruluş ve bireylere güncel ve doğru veri akışı sağlanabilecektir.

Veriler ilimizin, bölgemizin hatta ülkemizin kalkınma planlarında kullanılır olacak. Ve tüm plan, projelere katkı sağlayarak değer yaratacaktır. Bilindiği üzere kanunumuza ve yönetmeliklerimize göre Aralık ayı Meclisimizde, Bir sonraki yıl bütçesini görüşmek ve karara bağlamak durumundayız. Sakarya'mız için çıktığımız bu yolda bizlerle beraber olduğunuz için, bir kez daha sizlere teşekkür ediyorum.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, tarihle modernin kucaklaştığı geleceğin marka şehri Sakarya'mızı, sanayinin, tarımın, ticaretin ve tabi güzellikleriyle turizmin merkezi yapmak hedefiyle, 7/24, büyük bir gayretle çalışmaya devam edeceğiz.  Dünyadaki değişimi algılayıp farkına vararak, ekonomik, sosyal, bölgesel, bilimsel ve teknolojik anlamda, Sakarya'mızı değiştirmeyi amaçlayan projelerin peşinden şehrimizin tüm erkleri hep birlikte koşalım. Çünkü biz biliyoruz ki, değerleri yarışan bir Sakarya asla kaybetmeyecektir. Sakarya'nın büyümesi demek, Türkiye'nin büyümesi demektir. Bu vesileyle 2014 yılının hepimize sağlık, başarı, bereketli kazanç getirmesini Yüce Allah'tan temenni ediyor, saygılar sunuyorum” dedi.

Başkan Kösemusul'un konuşmasının ardından geçilen bütçe görüşmeleri maddesinde kürsüye gelen Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Nadir Öztürk 2014 yılı bütçe çalışmaları hakkında meclis üyelerine detaylı bilgiler verdi. Öztürk yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

2014 Bütçesi Onaylandı

“Odamız 2014 yılı Bütçesi 7.579.008,00 TL. olarak bağlanmıştır. Bilindiği üzere kanunumuza ve yönetmeliklerimize göre aralık ayı meclisinde bir sonraki yıl bütçesini görüşmek ve karara bağlamak durumundayız. Bütçenin gelir kısmı Odanın mevcut üye yapısına, fiyat tarifesine ve 2014 yılında muhtemel iş yoğunluğu göz önüne alınarak hazırlanmıştır.(Fiyat tarifesinde aidat ve bilirkişi ücretlerinde %5 artış yapılmış, diğer belge ve hizmetlerde artış yapılmamıştır.) Bütçenin gider kısmında ise geçen yılki gerçekleşme oranları göz önünde bulundurularak, Odamızda oluşabilecek mutad giderler ve yıl içinde yapılması planlanan işler için tahminde bulunulmuştur.  2013 Yılı bütçemiz 6.942.009- TL idi. 2013 – 2014 bütçeleri arasındaki fark 636.999- TL'dir.  Bütçe büyüme oranı da % 9,17 ‘dir” diye konuştu.

Bütçedeki artış sebeplerine de değinen Sayman Üye Nadir Öztürk,

“Fiyat Tarifemiz; bu yıl fiyat tarifemizde aidat ve bilirkişi ücretlerine %5 artış yapıldı ,Odamızın aidat tavan miktarı kanunda öngörülen tavanın oldukça altında tutulmaktadır. Kanunda tavan aidat brüt asgari ücretin yarısı kadar olabilmektedir. Yani yeni yılda asgari ücret 1.100- TL olsa aidat tavanı 550- TL olabilmektedir. Bütçedeki gelir-gider dengesini koruyabilmek için her yıl belli bir oranda bütçeyi büyütmek zorundayız. 2013 yılındaki üye sayımızdaki artış işletmelerin bilanço karına ve üye sayısına bağlı olarak munzam aidatlardaki artış ve fiyat tarifesindeki artış sebebiyle bu yılki bütçemizde bu oranda bir artış gerçekleşmiştir” dedi.

Nadir Öztürk'ün açıklamalarının ardından Meclis Üyeleri Adnan Borazancıoğlu, Hakan Tenekeci ve Seçkin Sezer, Enver Tok 2014 yılı bütçesi ile görüş bildirerek önerilerde bulundular.

Meclis üyeleri özellikle projeler ile ilgili olarak bütçede daha fazla yer ayrılması gerektiği konusunda hem fikir oldular.  SATSO 2014 bütçesi meclis üyelerinin açık oylamaları ile 7.579.008,00 TL. olarak oy çokluğu ile kabul edildi.

Dilek ve Temenniler

Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan Meclis Üyeleri özellikle son günlerde SATSO Stratejik Plan Çalışmaları neticesinde meclis üyelerinin milletvekilleri ile ilgili görüşleri konusunda gündeme gelen yorumlar değerlendirildi.

Meclis Üyeleri parti ayrımı gözetmeksizin milletvekillerinin iş dünyasının projeleri konusunda daha duyarlı ve ilgili olmalarına yönelik taleplerinin tepkiyle karşılanması konusunda görüş bildirdiler..

Meclis Üyeleri, Başkan Kösemusul tarafından dile getirilen konunun kendisinin şahsi görüşü olmadığı, bir çalışma neticesinde çıkan sonuçların diğer çalışmalarda olduğu gibi kamuoyu ile paylaşıldığının altını çizerek iş dünyasının temsilcileri olarak taleplerin ilgili makamlarla diyalog halinde çözülmesinden yana olduklarını dile getirdiler.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Meclis Üyesi Ahmet Çubuk: “İzmir'deki çalıştayda biz parti ayrımı yapmadan bu eleştirileri yaptık. Bir taraf hizmet yapmaya çalışırken diğer taraf engellerse nasıl olacak. Biz SATSO'nun gücünü ortaya koymuşuz. 15 bin 700 üyemiz var. Hep birlikte hareket etmek zorundayız. Birlikteliği bozmadan elbirliğiyle bugüne kadar önemli hizmetler çıkardık. Hepimize düşen görev başkanımızın bu yükü tek başına sırtlamasına izin vermeden destek olmaktır.”

Meclis Üyesi İzzet Dönmez: “İzmir'de çıkan kararlar SATSO'nun kararıdır. Sayın başkanımız sadece bu konuyu kamuoyuna deklare etti. Milletvekillerinin Sakarya'nın sorunlarıyla yeteri kadar ilgilenmediği hepimizin ortak kararıydı.” dedi.

Meclis Üyesi Ercan Başnuh: “Biz bugüne kadar bu mecliste birçok sorunu çözüme kavuşturduk. Dershanelerin kapatılması, serbest kıyafet uygulaması, genel kredi sözleşmeleri gibi birçok konuyu ele aldık. Şimdi biz, sadece düğünümüzde halay çekelim demiyoruz, ‘cenazemiz var tabutun altına girin' dedik.” şeklinde konuştu.

Meclis Üyesi Bülent Karslı: “Damdan düşenin halini damdan düşen anlar. Dershanelerle ilgili sorunu konuşmak üzere sadece bir milletvekiliyle görüşebildik” diyerek tepkileri değerlendirdi.

SATSO Meclis Üyesi Hasan Genç ise yaptığı konuşmada: “SATSO'da tüm meclis üyelerimiz ve tüm üyelerimiz Sakarya için çalışıyor. Sakarya gelişin diye bütün çabamız. Arkadaşlarımın ve Başkanımın söylediklerine katılıyorum. Orada söylenenler sadece iktidar milletvekillerine değil, bütün milletvekillerimize söylenmiştir” dedi.

Meclis Üyesi Hayati Özdoğan: “Sakarya hepimizindir, Sakarya'da ne günler geldi geçti. Biz kimseyi kırmadan, sağda solda üzmeden hakkımızı müdafaa edeceğiz.”

Meclis Üyesi Oktay Topçu:“İzmir'de alınan karar meclisin almış olduğu bir karar. Biz bu şehir için üzerimizde vebal taşıyorsak, bunu yerine getirmeliyiz.” diyerek üyelere karşı sorumlu oldukları ifade etti.

SATSO Meclis Üyesi Behlül Bayrak yaptığı konuşmada: “Başkanımızın ve İzmir'de meclis üyelerimizle birlikte aldığımız kararların tümünün arkasındayız” dedi.

Meclis Üyesi Hüseyin Gürsoy: “Stratejik Plan çalışmasında meclis üyelerinin tek düşüncesi, ‘Sakarya'ya ne katabiliriz?” di. Biz bu konudaki eksikliği fark edip ortaya koymuşuz.” İfadelerini kullandı

Meclis Üyesi Semih Çokay: “Biz Stratejik Plan toplantısında şehrin ve odamızın sorunları ile ilgili tavrımızı ortaya koyduk” diyerek tepkileri değerlendirdi.

Milletvekillerine Davet

Meclis Üyelerinin görüş bildirmelerinin ardından değerlendirmelerde bulunan Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ, “Bizim niyetimiz Sakarya'da bağcıyı dövmek değil, üzümü hep birlikte yemek. Kavgayla hiçbir şey olmaz. Biz diyalog sağlamak ve yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırmak amacıyla önümüzdeki ay meclise tüm milletvekillerini davet edeceğim. Biz bu konuları gazete manşetlerinden değil, yüz yüze konuşacağız. Diyalog bizim için önemli” dedi.

 

 

 

Haber Tarihi : 19/12/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::