1096 nolu meclis oturumuna ait tutanağın tasvibinin ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu, Aralık/2013 Kati Mizan ve Ekleri 2013 yılı bilançosu ve gelir tablosu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 2013 yılı gelir tablosu ve bilançosu oy birliği ile kabul edildi.

Yönetim Kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul şunları dile getirdi:

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2013 yılını başarıyla tamamladık. Birçok sevince hep birlikte ortak olduk. SATSO seçimlerimizi yaptık. Sizlerin desteğiyle, yeni bir yönetim anlayışıyla göreve gelerek meslek komitelerimizin çalışmalarına tam destek verdik. Kıymetli arkadaşlarımız da bizlerle birlikte şehrimiz için aktif çalıştılar. 34 meslek komitemizden ilimiz ekonomisine katkıya ve sektörel sorunlara yönelik önemli faaliyet konuları çıktı.  Yönetim Kurulumuz her zaman üzerine düşeni yerine getirme gayretinde oldu. Tüm sorunları ilgili mercilere aktardık. 2013 Mayıs ayından itibaren Odamız,  sadece meslek komite kararlarına istinaden 150 adet çalışma gerçekleştirmiştir. Çalışmalarımızda destek veren tüm üyelerimize çok teşekkür ediyorum.

SATSO olarak eğitime çok önem veriyoruz. 2013 yılında eğitimde de vites yükselttik. 27 eğitim programı gerçekleştirdik ve 830 kişi eğitimlerimize katıldı. Kaliteli eğitim, güçlü üretimi ve ihracat artışını da beraberinde getirdi. İhracat artışında rekorlara imza attık. Risk alarak yatırımlarına devam eden Sakarya'mız iş dünyasının kararlı adımlarıyla şehrimiz, ihracat artışında zirvede yer almış, takdir edilen bir şehir hüviyetine kavuşmuştur. Bu başarıda iş dünyamızın emeği çok büyüktür.  Kendilerine bir kez daha yürekten teşekkür ediyorum. 2014 yılında da inşallah başarılarımız devam edecek. Konusunda uzman tecrübeli ekibimizle birlikte, şehrimizin sorunları ve iş dünyamızın ticaret ufkunu daha da genişletmek için, projeler oluşturmaya ve bu projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. TOBB ve SATSO olarak meslek liselerini Sakarya'mıza kazandırmak için çalışmalarımızı ivedilikle sonuçlandıracağız. Birçok değere sahip şehrimizin inşallah değerlerini yarıştıracak, yılmadan, yorulmadan daha aktif çalışacağız.

Serbest Ticaret Anlaşmaları

Hükümetin Serbest Ticaret Anlaşmaları ile ilgili çalışmalarını iş dünyası olarak çok önemsediklerini belirten Kösemusul yaptığı konuşmanın devamında “Serbest Ticaret Anlaşmaları ülkemiz ve şehrimiz ihracatının gelişmesini de beraberinde getirecektir.  Meksika ve Singapur ziyaretleri bu konuda büyük önem arz etmektedir. Bu anlaşmalar sonucunda gümrüksüz ticaret yapma şansına sahip olacağız. Gerçekleştirilen tüm çalışmaları dikkatle takip ettiğimizi buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. SATSO olarak ihracat yapmak isteyen ve bilgi desteğine ihtiyaç duyan firmalarımızın her zaman yanındayız” dedi.

Sapanca Gölü

Sapanca Gölü ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, “Gündemde yer alan Sapanca Gölü ilgili görüşlerimizi SATSO olarak dile getirdik.  Ankara'da görüşmeler yaptık.  Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterimiz Sn. Mustafa İsen Beyefendi, Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Sn. Ebubekir Şahin, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Sn. Ergun Atalay ile bir araya geldik.  Milletvekillerimiz ile görüştük. Sapanca Gölü'nün gelecek nesillerin bizlere en kıymetli emaneti olduğunu, gölün sadece insani ve turizm maksatlı kullanılması gerektiğini altını çizerek ifade ettik. Sapanca Gölümüzün geleceğini garanti altına alacak tüm çalışmaların içerisinde yer almak istediğimizi belirttik.  Sapanca Gölü şehrimiz için çok kıymetli. Bunun bilincindeyiz. Arkadaşlarımız Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaremiz ile görüşmeler yapıyor. Gölün korunması noktasında nasıl bir proje hayata geçirilebilir, bunun peşindeler. İnşallah hep birlikte güzel bir çalışmaya imza atar ve Sapanca Gölümüzü geleceğe hazırlarız” diye konuştu.

SATSO Cep Uygulama

SATSO Tablet ve cep uygulamasının başladığını belirten Kösemusul “SATSO tablet ve cep uygulamamız başladı. Apple ve Android mağazalarından ücretsiz olarak SATSO uygulamasını indirebilir, hizmetlerimize kolaylıkla ulaşabilirsiniz. SATSO artık parmağınızın ucunda. Hayırlı olsun” İfadelerini kullandı.

SATSO 27. Meslek Komitesi'nin Simit Azami Fiyat Tarifesinin görüşülmesi ve tasvibi maddesinde meclis üyelerine bilgi vermek üzere kürsüye gelen 27. Meslek Komitesinden meclis üyesi Ergin Balcı grup üyelerinden simit azami fiyat tarifesinin yeniden düzenlenmesi ile ilgili talep gelmesi üzerine bir çalışma yaptıklarını ifade etti. Gündem maddesi oylanarak meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.

5174 Sayılı TOBB Kanununun 10.  Maddesi Gereği, 2011 Yılında Durumları “Askı”  Olan Üyelerin Oda Sicil Kayıtlarının Silinmesi ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun Geçici 7.   Maddesi Uyarınca, SATSO Ticaret Sicil Müdürlüğü'nce Re'sen Silinen Anonim,  Limitet Şirketler ile Kooperatiflerin Oda Sicil Kayıtlarının Silinmesi hususunda SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Nadir Öztürk detaylı bilgi verdi. Gündem maddesi daha sonra oylanarak kabul edildi.

Meslek Komitelerinin Sorunları Görüşüldü

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi bölümünde konuşan Meclis Üyesi Necmettin Kırık kredi kartları taksitlendirmesine yapılan sınırlamanın cep telefonu ve bilişim sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek cep telefonu satışında taksitlendirme uygulamasının sonlandırılması ve bilişim sektöründeki ürünler için de taksit sınırlamasının getirilmesi halinde sektör temsilcileri ve tüketicilerin mağdur olacağını ifade ederek yerli cep telefonu üretiminin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Kırık konu ile ilgili Yönetim Kurulu'ndan da gerekli başvuruları yapmalarını talep etti.

34. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Kadir Savaş Büyükşehir Belediyesi'nin imar yönetmeliği ile ilgili çalışmaları hızlandırması gerektiğini belirterek  “Belirsizlik nedeniyle meslektaşlarım yatırım yapamıyor” dedi.

Savaş yaptığı açıklamada Büyükşehir Belediyesi ile yapılan görüşmelerde imar yönetmeliğine göre Hmax ölçülerinin 10 metre olarak belirlenmesi planlandığı bilgisini aldıklarını belirterek konunun bir an önce netleşmesinin sektördeki belirsizliği gidereceğini ifade etti. Savaş bu konuda Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmaların devam ettiğini ancak bekleme müteahhitlerin bu çalışmanın sonuçlanmasını beklerken sıkıntıya düştüklerini “Biz sadece imar çalışmalarının netleştirilmesini istiyoruz. Bu konuda Yönetim Kurulumuzun desteğini bekliyoruz” dedi.

Ayrıca “2 katla kentsel dönüşüm olmaz, İzmit de deprem bölgesinde yer alıyor, ama yapılaşmada aldı başını gidiyor, gerekli teknoloji ile bunu biz de yapabiliriz. Vatan haini ilan ediliyoruz ama forekazık üzerine sağlam temel üzerine yapılır, statik hesapla yapılır, vatan haini değiliz. Bugün deprem bölgesi Japonya'da 15-20 kat binalar inşaa ediliyor” dedi.

16. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Oktay Topçu sigorta acentelerinin, ülkemiz sigortacılık sektöründe üstlendiği önemli rol göz önünde bulundurularak sigorta acenteliği yapabilmesi için gerekli şartların 5684 sayılı sigortacılık kanunun da belirlenmiş olduğunu belirtti.

Sigorta acenteliğinin ifa edilebilmesi için gerekli koşulları dile getiren Topçu konuşmasında  “Kanunda açıkça belirtildiği üzere yetkisiz satılan poliçeler sonucu, yetkisini kullandırana bir ceza öngörüldüğü gibi, yapana da aracılık edene de 12 bin lira para cezası yine bu kanun da öngörülmektedir. Ayrıca yetkisini kullandıran acentenin iki sene içinde bunu tekrarlaması durumunda meslekten men cezası bulunmaktadır. Hal böyle iken kanun gayet açık iken maalesef şehrimizde geçen dönem de bu konularda hiçbir çalışma yapılmamış ve neredeyse sabah erken kalkan sigortacılık yapmak için bir yol aramıştır. Piyasanın düzenlenmesi hem sektöre hem de bu hizmeti alanlara güvenli bir ortam sağlayacaktır. Ancak bunun için de sürekli bir çalışma ve denetimin şart olduğu açıktır. Sektörü baltalayan ve üzerine vazife olmayan işlerle uğraşan diğer meslek sahibi kişilerin kendine çeki düzen vermesi için son çağrı niteliğindeki bu açıklamalarımız şikayete konu olmadan bir düzene gireceği ümidi taşımaktayız. Bu da bu meslek grubu temsilcisi meclis üyeleri tarafından üyelerinin ivedilikle uyarılması ve artık ticaret odasına şikayet mekanizması değil haksız kazançtan dolayı maliyeye. Kanuna aykırı çalışmaktan hazineye direk şikayet mekanizmasının çalıştırılacağını belirtmek isteriz. Ve beyan edilmeyen haksız kazancın yanında 12 bin TL cezası olduğunu hatırlatmak isterim” dedi.

İlimizdeki kamu kurumlarında çalışan personellerin sigorta faaliyetlerinde bulunduğunu belirten Topçu kurumların ismini de vererek “Eğer bizler mesleğimize sahip çıkmazsak, ticaret erbabına sahip çıkmazsak, kanunsuz olarak piyasaya girip ekmeğimize çöreklenenlere karşı çıkmazsak yarın daha da artacak haksızlığa dur deme gücümüz olmayacaktır” dedi.

Dilek ve Temenniler

Dilek ve Temenniler bölümünde konuşan Meclis Üyesi Adem Bilgen SATSO logolu yapıştırma stickerların aidiyeti artırma ve üyelere jest olması açısından güzel bir çalışma olduğunu ifade etti.

Meclis Üyesi Enver Tok, ise İnşaat Malzemecileri İhtisas Bölgesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek Şubat Ayında meclise sunacaklarını ifade etti. Tok konuşmasının devamında çevre illerin ticaret ve sanayi odalarında aynı mesleği ifa eden sektör temsilcileri ile TOBB nezdinde sektör meclisi oluşturma çalışmaları yaptıklarının bilgisini vererek SATSO'dan destek beklediklerini ifade etti.

Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise Sakarya Nehri'nin Karadenize döküldüğü yerde yapılan mendirek projesi ile ilgili çalışmalar konusunda SATSO'nun ilgisini beklediklerini ifade etti. Borazancıoğlu ayrıca telefonla robot aramaların insanları rahatsız edici boyutlara ulaştığını dile getirdi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş ise SATSO'nun yeni çalışması olan tablet uygulamasının Apple ve Android mağazalarından ücretsiz olarak indirilebileceğini ve haberleşme ağı olarak kullanılmasının kolaylık getireceğini ifade etti.

Haber Tarihi : 30/1/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::