21. Yüzyıl Cilalı İmaj Devri

Sakarya Ticaret ve Saanyi Odası ev sahipliğinde Prof. Dr. Kerem Alkin'in katılımı ile   "2013 Yılının Ekonomik Değerlendirmesi ve 2014 Yılından Beklentiler”  " konulu konferans düzenlendi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve Sakarya iş dünyasının temsilcilerinin iştirak ettiği konferansa katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.

Dünyanın ekonomik ağırlık merkezi değişiyor

2013 yılı ekonomik değerlendirmesi ve buna bağlı olarak 2014 yılı beklentilerine yönelik dünya ve Türkiye ekonomisini mercek altına alan Prof. Dr. Kerem Alkin, “Artık mal üretmek için mazoşist bir duruma gelmiş, her olumsuz koşula rağmen çalışmaya gayret eden bir sanayicimiz var. Enerji, ithalat, akaryakıt fiyatları yükselirken hala üretim yapıp katma değer sağlamaya çalışan bir iş dünyasına sahibiz” diyerek Türk Filmi karakteri Karaoğlan benzetmesinde bulundu: “ Her zorlukla savaşan Karaoğlan gibi bir sanayici profili var karşımızda” dedi.

“Dünyanın ekonomik ağırlık merkezi değişiyor” diyen Prof. Dr. Alkin uluslar arası ekonomi ve siyaseti yöneten aktörlerin gösterdiği değişimden Türkiye'nin olumlu bir pay alacağını ve gelişmekte olan ülkelerin ön plana çıktığı yeni dünya düzeninde Avrupa, Japonya, Çin, ABD'nin etkinliğini kaybetmeye başladığını belirtti.

Gelecek Projeksiyonu Olumlu

Long Term Shift in the Composition of Global GDP 2012 yılı Raporu 2030 yılı projeksiyonunda özellikle satınalma gücünün batıdan doğuya kayması beklendiğini ve bu transferde Türkiye'nin de içinde bulunduğu ülkelerin olduğunu belirtti.

2018 yılı projeksiyonunda ise gelişen ekonomiler E7 ülkeleri arasında Çin, Brezilya, Hindistan, Güney Kore, Rusya, Meksika ve Türkiye'nin yer alacağını ancak Türkiye' nin bu diğer ülkelerden kopuk olması gibi bir handikap içinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alkin “Türkiye 2006 yılından AB'ye dayalı ihracat modelinden farklı komşu ülkelere ve Afrika'ya ihracat yapan bir modele yönelmiş ve doğru bir yol çizmiştir. İhracat yaptığı ülkelerin ekonomisi düzeldikçe ihracatta rekorlar kıran Türkiye bu anlamda gelişen ülkeler arasında ümit vaat ediyor” dedi.

21. Yüzyıl Cilalı İmaj Devri

“21. yüzyıl cilalı imaj devri” diyen Prof. Dr. Kerem Alkin, “Uluslararası imajımızı çok iyi yönetmeliyiz. 17 Aralık sürecinden bu yana dünyada oluşan olumsuz imajı düzeltmeliyiz” şeklinde konuşarak 2014 yılının Türkiye olarak frene basması gereken bir yıl olacağını ifade etti.

Akıntı tehlikeli geminin hızı düşürülmeli

Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik durumu benzetmelerle anlatan Alkin,  “Akıntının en tehlikeli olduğu bir dönemden geçiyoruz, geminin hızı düşürülmeli, ülkenin kalkınmasının yükü özel sektörün üzerindeyse kurlar kontrol altına alınmaya gayret edilmeli” diye konuştu.

Tedbirler Alınmalı

Prof. Dr. Kerem Alkin, Türkiye'nin gelecek vizyonu ve gelişim projeksiyonları değerlendirildiğinde mevcut olumsuz havanın bu öngörüleri ve gelişimdeki olumlu imajı değiştirebileceğini ifade ederek“2050 projeksiyonunda 48 bin 500$ yaşam standardını yakalaması beklenen gerekli tedbirleri almalı” ifadelerini kullandı.

Konferansın ardından SATSO Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Prof. Dr. Krem Alkin'e katılımlarından dolayı teşekkür ederek Sakarya konulu bir tabak hediye ettiler.

Haber Tarihi : 30/1/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::