Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, mart ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artışla 13 milyar 14 milyon dolar oldu.

En fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında artışta lider yine Sakarya oldu. Sakarya'nın ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 56,4 arttı. Sakarya'yı yüzde 27,3 ihracat artışıyla Manisa ve yüzde 11,4 ihracat artışıyla Denizli takip etti.

İhracat Artışında Yine Lider İl Sakarya

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Mart ayı ve ilk çeyrek ihracat verilerini değerlendirerek şunları dile getirdi:

“Mart ayı ihracat rakamlarına baktığımızda Sakarya yine gurur verici bir tablo çiziyor. İlimiz Mart ayında 272 milyon 296 bin $ ihracatı ile en çok ihracat yapan iller arasında 9. sıradaki yerini koruyor. İlimiz ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında ihracat artışında liderliğini de sürdürürken yüzde 56,4 ile ihracat artış oranında İstanbul, İzmir, Kocaeli, Ankara gibi illerimizi artışta geride bıraktı.

İlimiz ihracatta geçen aya oranla %15,4 artış göstermiş olup 2014 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın ilk çeyreğine göre %62 oranında büyük bir artış ve başarıya da imza atmıştır.  İhracat yapılan ülkeler arasında ilk sırada 36 milyon$  ile Fransa yer alırken ardından 28 milyon$ İsrail, 26 milyon$ ile Rusya, 23 milyon $ ile Almanya, 19 milyon$ ile Belçika ilk beşteki ülkeler arasında yer alıyor. 2014 Mart ayında Sakarya'dan 100 ülkeye toplam 25 sektörde ihracat gerçekleştirilmiştir.

Ekonomi, Siyaset Ve Toplumsal Bütünlük

Seçimlerin tamamlanmasının ve Avrupa ekonomisindeki toparlanmanın bu ay itibariyle ilimiz ve ülkemiz ihracatına olumlu yansımalarını görmeye devam edeceğiz. Bu bağlamda geçtiğimiz gün gerçekleştirilen yerel seçimlerin ardından tüm algımızı ve yoğunluğumuzu üretime yönlendirerek iş dünyası olarak da istikrarlı yükselişi kontrollü bir şekilde sürdürmeliyiz. Unutmayalım ki siyasi istikrar ya da ekonomik istikrar tek başına bir önem arz etmez. Toplumsal bütünlük, siyasi ve ekonomik istikrar gelişimin en önemli sacayağını oluşturmaktadır. Bu anlamda hepimiz sorumluluğumuzun bilinci ile üzerimize düşenin en iyisini yapmaya gayret etmeliyiz.

SATSO'dan İhracat Geliştirme Projeleri

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin ihracat yapmalarını sağlamak, mevcut ihracat oranlarını yükseltebilmek adına kısa adı SAİGEP olan Sakarya İhracatını Geliştirme Projesi'nin ilk etabı makine ve metal sektöründe gerçekleşerek 3 yılın ardından başarı ile sona erdi. SAİGEP'in ikinci adımı ile ilgili çalışmalarımız da hızla devam ediyor. Bunun yanı sıra Firmalarımızın dış ticaret konusunda yeterli tecrübeye sahip olmalarını sağlayarak başarıya ulaşmak için gayretli çalışmalar gerçekleştiriyor, projelerimizle ihracatçılarımızı destekliyoruz. Avrupa Birliği tarafından da desteklenen Sanal Fuar ve Ticaret Ağı Projesi ile üyelerimizin elektronik ortamda ticaretlerini geliştirme fırsatı sunuyor böylece e-ticaretin geliştirilmesi ve yeni ticaret bağları kurulmasını amaçlıyoruz.

İş dünyası olarak yolumuz uzun, hedeflerimiz büyük, gayretimiz yüksek, inancımız sonsuz… Gelişen dünyanın model ülkesi Türkiye ve örnek pazarı Sakarya için çalışan tüm Sakarya iş dünyasına teşekkür ediyorum.

 

Haber Tarihi : 1/4/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::