5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'na göre enerji verimliliği; binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan enerji tüketiminin azaltılmasıdır.

Bilindiği üzere KOSGEB; İşletmelerin, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri (EVD)'nden, enerji verimliliğine yönelik alacakları etüt ve danışmanlık hizmetlerine destek vermektedir.

 

·         KOSGEB ENERJİ VERİMLİLİĞİ ETÜT VE DANIŞMANLIK DESTEĞİ

Desteğin Adı

Üst Limit (TL)

Destek Ödeme Türü

Destek Oranı (%)

Geri Ödemesiz

Geri Ödemeli

Ön Enerji Etütleri

2.000

70

x

-

Detaylı Enerji Etütleri

20.000

70

x

-

Verimlilik Arttırıcı Projelere Yönelik Danışmanlık

10.000

70

x

-

 

Bu kapsamda işletmenizin Yetkilendirilmiş EVD Şirketlerinden alacağı etüt ve danışmanlık hizmetlerinin desteklenmesi için işletmenin son üç yıllık (içinde bulunulan yıl hariç) toplam enerji tüketim ortalamasının en az 500 Ton Eşdeğer Petrol (TEP) olması şarttır.

 

TEP :

TEP (ton eşdeğer petrol) tüm enerji birimlerinin aynı kategoride değerlendirilebilmesi için uluslararası kabul görmüş bir birim.Tüm enerji birimleri ( kcal,joule, KWh,vb.) TEP'e çevrilerek ifade ediliyor. Örneğin ;

1 tep = 11.626 KWh

1 tep = 10.000.000 kcal

 

TEP hesaplaması için tesisin tüm enerji kullanımlarının (elektrik, yakıt) dikkate alınması gereklidir. Bununla ilgili KWh, m3 gibi ilgili birimler elektrik ve yakıt faturalarından görülebilir. Bu değerler örneğin (http://www.evd.com.tr/SON-1.html) web sayfasındaki dönüşüm tablosuna girilerek hesaplanabilir.

 


23 Mart 2010
tarihinde KOSGEB SAKARYA İGEM Müdürlüğünün, konu ile ilgili, diğer kurum/kuruluşlardan uzmanların da katılımıyla düzenleyeceği seminere özellikle işletme   yetkililerinin katılım sağlaması bilgilendirmeye katkıyı arttıracaktır. 

 

SATSO Konferans Salonunda düzenlenecek Seminere katılacak işletmelerimizin KOSGEB Sakarya  İşletme Geliştirme Merkez Müdürlüğü'ne, katılımdan önce bilgi vermesi, yer organizasyonu açısından önem arz etmektedir.


Bilgi için;

T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
KOSGEB Sakarya  İşletme Geliştirme Merkez Müdürlüğü
İsmet YILMAZ (Müdür)
Adres: SATSO Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Hanlı / Sakarya
Tel: 0 264 276 86 44 - 55 Faks:  0 264 276 86 66>
E-Posta: [email protected]

Haber Tarihi : 12/3/2010
PAYLAŞ
Son Haberler ::