Makedonya  Büyükelçisi Goran Taskovski ve beraberindeki heyet, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul’u makamında ziyaret etti.

Yönetim Kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu ziyarette iki ülke arasındaki ticari ilişkiler ve karşılıklı yatırım avantajları hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

Sakarya’nın sosyo ekonomik durumu ve SATSO’nun çalışmaları hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, “Sakarya’dan Makedonya’ya kimyevi maddeler, demir çelik gibi sektörler başta olmak üzere toplam 3 milyonluk ihracat yapıldığını dile getirerek “Sahip olduğumuz ortak kültür ve ortak tarihle birlikte ticari işbirliğini de sürekli kılarak birlikteliği ticari anlamda da yürütebiliriz” dedi.

Sakarya’nın yatırım avantajlarına da değinen Kösemusul, Şu anda 4 tane aktif Organize Sanayi Bölgesi,  2 tane alt yapısı tamamlanan ve 4 tane kurulma çalışmaları devam eden toplam 10 Organize Sanayi Bölgesi mevcut olduğunu ifade ederek düzenli sanayileşme ve kümelenmeden yana bir gelişim sergilediklerini sözlerine ekledi.

Sakarya’nın tarım, turizm, sanayi üçgeninde birbirine zarar vermeden, dengeyi bozmadan ilerlediğini dile getiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul “Sakaryamız, orta vadede Türkiye’nin büyüme hızından daha fazla büyüyecek bir il olacak. Bunun için elimizi taşın altına koyarak gayret ediyoruz” dedi.

“Makedonyayı tanıtma imkanı verdiğiniz için teşekkür ederiz.” diye sözlerine başlayan Makedonya Büyükelçisi Goran Taskovski ülkenin yatırım avantajları ve ülkedeki iş fırsatları hakkında bilgi vererek detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

Makedonya’nın Dünya Bankası verilerine göre Balkanlarda ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülkeler arasında ön sıralarda yer aldığını belirtti. Yabancı yatırımcılar için vergi muafiyeti ve devlet teşviklerine dikkat çeken Makedonya  Büyükelçisi Goran Taskovski, ürünlerin gümrük vergisiz olarak  giriş çıkışının da sağlandığını ifade ederek ürün maliyet fiyatlarının oldukça düşük olduğunun da altını çizdi.

Taskovkski ülkede en büyük kazanç kaynağının tarım sektöründe olduğunu belirterek “Ülkemiz, AB’de organik tarım yapan tek ülke. Süt ve tütün ürünlerinde devlet teşvikleri var. Diğer başlıca ürünler ise Afyon çiçeği, domates, karpuz meyveler şarapladır. Makedonya’nın Fitch değerlendirmelerine göre derecesi BB+’dır. Ülkenin, serbest ekonomi bölgelerinde vergilendirme yok, KDV ücretsiz. Kurulacak şirketlerin yeri için devlet teşvikleri var.” diyerek Sakaryalı yatırımcıları Makedonya’ya davet etti.

 

Haber Tarihi : 27/5/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::