SAKARYA İKLİM DOSTU AYDINLATMA PROJESİNDE SONA GELİNDİ

Kamu Kurumları Led Projesi ile Aydınlatıldı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası koordinatörlüğünde GEF- SGP işbirliği ve Büyükşehir Belediyesi ile The Gold Standart paydaşlığıyla yürütülen Sürdürülebilir Sakarya İklim Dostu Aydınlatma Projesi’nde sona gelindi.

Proje 18 Ay sürdü

Elmas Garden Inn’de gerçekleştirilen kapanış toplantısı ile 18 aydır devam eden projede gelinen son durum hakkında değerlendirme yapıldı. Sakarya ili sürdürülebilir şehir çalışması kapsamında kamu binalarında enerji etkin uygulamaların teşvik edilmesi, yaygınlaştırılması ve kamuoyunda farkındalık yaratmasının ana hedefi ile başlanan çalışmalar neticesinde belirlenen pilot kurumlarda led aydınlatma kullanılarak enerji tasarrufu sağlanması ve karbon salınımını minimize etmek amaçlandı.

Türkiye’de Bir İlk

Türkiye’de bir ilk olan uygulama Birleşmiş Milletler Hibesi alan özel bir bilinçlendirme ve duyarlılık projesi olarak da önem arz ediyor.

Şehirler Gelişiyor İklimler Değişiyor Ya Biz?

“Şehirler gelişiyor İklimler Değişiyor Ya Biz?” sloganı ile hayata geçirilen projenin, kapanış toplantısına SATSO Yönetim Kurulu üyesi Fatma Aygün Kahya, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Yılmaz Çiğdem, SATSO Çevre Komisyonu Başkanı M.Önol Taşöz, Sakarya üniversitesi Öğretim Görevlisi Mahnaz Gümrükçüoğlu, Çevre Orman ve Şehircilik Bakanlığı Yetkilisi Şükran Arcan, Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı'nın (SGP) Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun, Sakarya Teknokent Müdürü Tahsin Engin, Marmara Belediyeler Birliği Çevre Danışmanı, Proje Ekibi ve paydaş kurumların temsilcileri iştirak etti.

SATSO Çevre Komisyonu

Toplantının açılış konuşmasını Çevre Komisyonu Başkanı M. Önol Taşöz yaptı. Sakarya sürdürülebilir şehir çalışması kapsamında kamu binalarında iklim değişikliği uyum sürecinde enerji etkin uygulamaların teşvik edilmesi, yaygınlaştırılması ve kamuoyunda farkındalık yaratması amaçlandığını kaydeden SATSO Çevre Komisyonu Başkanı Önol Taşöz, bu bağlamda Çevre Komisyonu'nun çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Taşöz “Sakarya'da çevre bilincinin geliştirilmesi, doğal dokunun korunması; toprak, hava ve su üzerindeki olumsuz etkenlerin denetlenmesi ve gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir şehir bırakmak adına ortak akıl geliştirecek çalışmalar yapmak misyonu ve Sakarya'da doğa ve çevre bilincinin öncelikli olduğu uygulamalarla, yaşanması en çok arzulanan örnek bir şehir oluşturmak vizyonu çerçevesinde projeye destek olduk” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre Duyarlılığı

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Yılmaz Çiğdem ise projenin süreçleri ile ilgili yaptığı konuşmada proje süresince çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortak hareket edildiğini belirterek, kurumlar arası diyaloğun geliştirildiğini, yapılacak ve geliştirilecek olan yeni adımlar ile projenin desteklenerek daha da anlam kazanacağını ifade etti.

Yılmaz konuşmasının devamında Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çevre projeleri ve hizmetlerine değinerek “Atık yönetimi, kentsel dönüşüm, şehir aydınlatma sistemleri, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği, ulaşım, ağaçlandırma ve orman yönetimi projeleri, biyogaz gibi konuları kapsayan projelere imza atarak Gold Standart Vakfı ile tecrübelerimizi birleştirerek, sürdürülebilir şehir projesinde pilot bölge seçilen şehrimizi çevresel bazda daha ileri taşıyacağız. İnanıyorum ki Sürdürülebilir Sakarya İklim Dostu Sakarya Projesi ile attığımız bu adımlar taçlanacak ve ülke çapında olduğu gibi uluslararası bazda da çevresel konularda şehrimiz öne çıkmaya devam edecektir. Proje ekibi başta olmak üzere emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma ve proje paydaşlarına teşekkür ederim.

En Fazla karbondioksit salınımı taşıt araçlarında

Bahar Ubay Güçlüsoy ise 18 ay önce başlayan çalışmanın yeni bir döneme girdiğini belirterek “Çevresel anlamda sorumluluğumuz büyük. Bakanlığımız nezdinde de bu proje büyük önem arz ediyor. Başlatılan envanter çalışması ile yol haritasının irdelenmesi ve bilinçlendirme çalışmaları kapsamında söz konusu proje önemli bir altlık oluşturmaktadır” dedi.

Güçlüsoy konuşmasının devamında karbon salınımı ve emisyonu konusuna da değinerek emisyonlardaki en önemli payın %35 ile taşıt araçlarında olduğunu , %34 elektrik, %23 doğalgaz ve %9 atık, %8 kömür emisyonundaki pay olduğunu belirtti.  Atıklar ve ulaşımın bu anlamda çok kritik alanlar olduğunun altını çizdi.

Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı'nın (SGP) Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun ise kentelerin sürdürülebilir olmasının önemine değinerek “İnsan psikolojisindeki kırılganlık ve depresyonun aynı şekilde doğa için de geçerli olduğunu vurgulayarak “çevre ve kentlerin kırılganlık noktasına düşmeden tedbirlerinin alınması gerekmektedir. Yaşanacak her türlü doğa depresyonuna hazırlıklı olmak ve geleceğe karşı duyarlı bir toplum yaratmak hedefindeyiz. Sakarya bu cesaretli tutumlar için büyük bir adım attı. Dünyadaki izdüşümde de Sakarya’nın ve sürdürülebilir kentlerin farkındalığı oldukça önemlidir” diyerek projenin uluslararası boyutları ile ilgili de olumlu sonuçlarını değerlendirdi.

 

İklim Değişikliği Bir Çevre Sorunudur

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Temsilcisi Şükran Arcan ise “İklim bir çevre sorunu ve acilen önlem alınması gereken bir konudur. Bizden sonraki neslin sorunların içinde kalmaması için önlem almalıyız. İklim sürdürülebilir kalkınmaya büyük etki eder önlersek olumlu dönüşlerini gelecek nesillerden önce görürüz. Söz konusu proje ile Sakarya bu konuda bir adım öne geçti. Örnek teşkil eden çok önemli bir çalışmaya imza atması ayrıca mutluluk vericidir” dedi.

SATSO Bu Proje ile Bir ilke Daha İmza Attı

SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aygün Kahya ise “Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sn Mahmut Kösemusul’un da sık sık değindiği gibi oda olarak çok daha güzel, çok daha başarılı bir Sakarya hedefiyle tüm paydaşlarımızla birlikte projeler yürütüyoruz. Her alanda gelişmeye önem veriyoruz. Çevre projeleri konusunda hassasiyetimiz var. Geçtiğimiz yıl Mart ayında açılış toplantısını yaptığımız, Birleşmiş Milletler ve Gold Standard Vakfı’nın katkıları ile hayata geçirdiğimiz projenin önemli hedefleri vardı. Hedefimize ulaştık. Yüzde 600 daha verimli olan led teknolojisini Odamızda uyguladık.

Sakarya’mızda daha önce iklim değişikliği ile ilgili hiçbir proje gerçekleştirilememişti. Büyükşehir Belediyemizle bir ilke daha imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah bu proje sürdürülebilir kalkınma adına Türkiye’de geliştirilecek diğer projelere de örnek olacaktır. Projeye katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum. Şehrimize ve ülkemize hayırlı olsun.” dedi.

Plaket Töreni

Konuşmalarında ardından Proje ortağı kurumlara ve Proje Ekibine projeye katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim edildi.

 

 

 

 

 

Haber Tarihi : 4/6/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::