Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ Başkanlığında gerçekleştirildi. 34 Meslek Komitesi’nden Komite Başkanlarının da davet edildiği toplantıda birlik ve beraberlik mesajı verildi.

SATSO 1101 No'lu  Meclis  Oturumu'na  Ait  Tutanağın  Tasvibinin ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu, Mayıs/2014   Ayı   Kat'i   Mizan   ve   Ekleri   ile Bütçe İzleme Raporu'nun Müzakeresi ve Tasdiki ile ilgili bilgi verdi.

Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul,  şunları dile getirdi:

“Sanayide, ticarette ve eğitimde başarılara imza atıyoruz. Dün Türkiye’nin ilk 500 şirketi açıklandı ve içinde Sakarya’mızda üretim yapan 22 firma var. Bu ve buna benzer birçok başarımızı kısaca sizlere aktarmak istiyorum. Sakarya'mızın geldiği nokta bizleri gururlandırıyor. Gelecek Sakarya'mızın diyor hep birlikte çalışıyoruz. Her geçen gün başarı çıtamızı artırarak yolumuza devam ediyoruz. Sanayide otomotiv sektörüne her zaman dikkat çektik. Çünkü ticaretimizin gelişmesi istihdamın artmasına, tarımımızın gelişmesi ise çevreye zarar vermeyen sanayiye bağlıdır. İşte lokomotif sektör otomotiv.  Şehrimizin otomotiv şehri olduğunu dile getiriyorum. Milli Tank, milli tren, savunma araçları şehrimizde üretiliyor. Sıfır hata başarısı Sakarya’mızın mühendislerinin, işçilerinin büyük gayretleri ile ortaya çıktı. Otomotiv sektörü ile alakalı 4 yıldır gerekli tüm çalışmaları hamdolsun gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. Bu çalışmalarımız, lobi faaliyetlerimiz sonucunda netice de alıyoruz. Bakın Türk Traktör şehrimizde. Koç Holding önemli bir yatırım yaptı ve fabrika açılışını birlikte gerçekleştirdik. Toyota üretimini artırıyor, şehrimize yeni yatırımlar geliyor, otomotiv yan sanayi tecrübemiz her geçen gün daha da gelişiyor. Yerli otomobilin de Sakarya’mızda üretilmesi için Otomotiv İhtisas OSB başta olmak üzere çalışmalarımız devam ediyor ve yerli otomobil üretimine hazır olduğumuzu ifade ediyoruz.

 

Nitelikli istihdamda başarılarımız var. UMEM’de Türkiye 1. si olduk. Üniversite sanayi işbirliğinde arzu ettiğimiz başarılara kavuştuk. 3+1, 7+1 ve UMDE projeleri ile kaliteli eğitim, hızla devam ediyor. TOBB ve SATSO olarak Sakarya’mıza meslek liseleri kazandırıyoruz.

 

Sanayi, eğitim ve ticaret. Şehrimizin ticaretini daha da geliştirecek projeler tasarlamaya devam ediyoruz. Şansın yüzümüze gülmesini beklemek yerine, kontrol edilebilir fırsatlar oluşturmayı başarmamız gerekir. Bundan elli yıl önce ürettiğimiz herhangi bir ürünü satabileceğimiz pazar, kendi ilimiz, daha iyi bir ihtimalle, kendi bölgemizken, şimdi hitap ettiğimiz pazar çok daha genişledi: Tüm dünya.  İnternet ve bununla beraber e-ticaretin yaygınlaşması ve güçlenmesiyle başarılarımız artacaktır. Bu bağlamda özellikle ihracatı tetikleyici yönde üyelerimizin eksikliklerini gidermek, var olan tecrübelerini artırmak ve potansiyel olarak global pazarda yarışın öncüleri arasına koyabilmek adına, seminerler, panel ve bilgilendirme toplantıları ile üyelerimize desteklerimiz sürecek.

 

İşte Sanal Fuar ve Ticaret Ağı Projemizde sonuca yaklaştık. Ticaret erbabımız yurtdışında fuarlara katılmanın yanında bu projeyle internet ortamında oluşturulacak sanal fuarlarda stantlar oluşturarak satışlarını artıracaklar. Ramazan ayı sonrasında inşallah üyelerimizin platformu kullanabilmeleri için eğitimler başlatacağız. Ayrıca ticari sorunlar için meslek komitelerimiz başarılı çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Onların taleplerini hızlı bir şekilde TOBB’a ve gerekli yerlere iletiyor ve çözüme kavuşturuyoruz.

 

Ticaretimiz de güçleniyor. Bugün ihracat sektör sıralamamıza baktığımızda ticaretimizin zaman geçtikçe daha da güçlendiğine şahit oluyoruz. İnşallah aktif çalışmalarımızla bu rakamlar daha da yükselecektir.

 İhracat ve Büyüme Rakamları

 İş dünyası olarak çevreye duyarlı sanayisini ve tarımsal gücünü yükselten, kaliteli eğitim, sıfır hata politikası ile üretim, güçlü istihdamıyla Türkiye’nin yıldızı olan bir Sakarya için aktif ve gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Emeklerimizin karşılığını almaktan mutluyuz. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan Mayıs ayı ihracat verilerine göre, dünyanın 103 ülkesine ihracat yapan Sakarya’mız, 238 milyon 426 bin dolarlık ihracatıyla en çok ihracat yapan ilk 10 il arasında ve % 64’lük artış oranı ile liderliğe devam ediyor.

Sakarya ihracatında öne çıkan ülkeler değerlendirildiğinde, 41 milyon 649 bin dolar ile Rusya Federasyonu ilk sırada yer alırken 23 milyon dolar ile İsrail ikinci sırada, 18 milyon dolar ile Mısır üçüncü sırada, 17 milyon dolar ile Almanya dördüncü ve 12 milyon dolar ihracatla Birleşik Krallık beşinci sırada yer alıyor. Sakarya Mayıs ayında ayrıca toplam 22 sektörde ihracat gerçekleştirdi. İhracat yapılan sektörlerde başı yine Taşıt Araçları ve Yan Sanayi, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Çelik ve İklimlendirme Sanayii çekti.

 

Dünya genelinden bakıldığında “Türkiye’de ihracatını en fazla arttıran il, Sakarya” bu bakış ve yorum çok önemli, Sakarya’mızın adını dünyaya duyurmaya işte tam da bu noktadan başlıyoruz. İnanıyorum ki bu başarı, kartopu misali büyüyerek farklı başarıların temelini oluşturacaktır. İhracat dediğimiz parametre bir ilin ekonomik gücünü ve başarısını ortaya koyar.

İlk 500’de 22 Firma

Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması, Türk sanayinin gelişiminin görülmesine ve geleceğe yönelik yol haritasının belirlenmesine önemli katkılar sağlamaktadır.

Son araştırmada listede Sakarya’mızdan 15 firma bulunurken dün açıklanan listeyle bu yıl 22 firmanın yer alması ilimiz ekonomisi açısından büyük önem arz etmektedir.

Bizlere bu sevinci yaşatan ve gururlandıran Sakarya’mız iş dünyasını tebrik ediyor, teşekkürlerimi sunuyorum. Üreten, istihdam sağlayan, il ve ülke ekonomisine katkı sağlayarak böyle güzel başarılara imza atan firmalarımızla gurur duyuyor, takdir ediyoruz. İhracat oranlarımız ile birlikte İSO ilk 500 listesindeki firma sayılarımızı da arttırmak için çalışmalarımıza ve üyelerimize destek olmaya devam edeceğiz.

Türkiye Büyüyor: % 4,3

Geçtiğimiz ay içerisinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Çalışan bir Türkiye, güzel sonuçlar alan bir Türkiye. Endeks sonucuna göre sanayi üretimimiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 arttı. 2014 büyüme rakamlarına göre ise yılın ilk çeyreğinde ülkemiz % 4,3’lük büyüme oranını yakalayarak Avrupa ülkeleri arasında en fazla büyüyen ekonomiye sahip bir ülke olmuştur.

Türkiye tüm kaos senaryolarına, tüm kötü hesaplara rağmen istikrarla üretmeye, ürettiğini dışarıya satarak büyümeye devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de bu istikrarın ve başarının devam edeceğine inanıyoruz. Bu tabloda emeği geçen, risk alarak kararlı yatırımlarını sürdüren Sakarya’mız iş dünyasını da tekrar kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

 2. OSB

Şehrimizde adeta bir afet yaşandı. Sel felaketinden etkilenen çiftçilerimize ve bölgede bulunan hemşerilerimize buradan tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Sel baskını ile birlikte ben de Hendek 2. OSB’yi ziyaret ederek OSB Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Bilgin ve Yönetim Kurulu Üyesi Cem Gün ile görüştüm. Afet anında tüm yaşananları takip etmeye gayret gösterdik. SATSO olarak OSB’lerimizin gelişmesi anlamında gereken tüm çalışmaları hep birlikte gerçekleştirmeye devam edeceğiz.

Sakarya’mız son ekonomik değerlendirmelere göre tükettiğinden fazlasını üreten, katma değeri yüksek bir şehir konumundadır. Bizim hedefimiz Sakarya’mızı geleceğin marka şehri hüviyetine kavuşturmaktır. Şehrimiz için bu güzel çalışmalara kılavuzluk eden Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza, paydaşımız Sakarya Üniversitemizin kıymetli Rektörüne ve diğer tüm paydaşlarımıza şükranlarımızı sunuyorum. Hep birlikte gerçekleştirdiğimiz aktif çalışmalarla Sakarya, daha çok teknoloji üreten, daha çok ihracat yapan şehir haline gelecektir. Gelecek inşallah Sakarya’mızındır.

Şehrimizin gelişimine kalkınmasına katkı sağlayan herkesin yanında olduğumuzun altını çiziyor ve diyorum ki; Sakarya’nın büyümesi, gelişmesi, kalkınması demek; Türkiye’nin muasır medeniyetler seviyesine ulaşmış bir ülke konumuna gelmesi demektir.

 İftar Programı

Geleneksel hale getirdiğimiz SATSO’nun üyeleriyle buluştuğu iftarımızı bu yıl 4 Haziran Cuma akşamı gerçekleştireceğiz. Tüm üyelerimiz davetlidir.” Dedi.

Kösemusul’un açıklamalarının ardından söz alan Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketinin ardından Pamukova, Geyve, Hendek Bölgesinde yaptığı incelemeler hakkında bilgi verdi. Bu bölgelerde yaklaşık 25 bin dekar alanın su altında kaldığını belirterek afet sonrası üreticiler için ile ilçe tarım müdürlüğü aracılığı ile destek verildiğini dile getirdi.

Meclis Üyeleri İzzet Dönmez ve Yusuf Murat Emir ise Geleneksel SATSO İftarı ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.

Yusuf Murat Emir dağıtılacak ramazan paketleri ve yardımlar konusunda 52 kişilik bir ihtiyaç sahibi listesi olduğunu bunlara da yardım yapılabileceğini meclis üyelerine duyurdu.

Meclis üyelerinin değerlendirmelerinin ardından 27. Meslek Komitesi tarafından gündeme getirilen Pide Fiyat tarifesi görüşüldü.

27. Meslek Komitesinin Pide Azami Fiyat Tarifesinin Görüşülmesi ve Tasvibi, maddesinde bilgi vermek üzere kürsüye gelen Meclis Üyesi Ergin Balcı pide fiyatlarındaki değişikliğin gerekçelerini bildirerek “Un maya susam gibi mamullerin fiyatlarının artması bunu gerekli kılmıştır. Örneğin, geçen yıl 5 lira olan susam bugün 10 lira.”dedi.

Ekmek israfı konusuna da değinen Balcı, yılda 44 milyar ekmek üretiliyor ve 4 milyar ekmek israf ediliyor. İsraf edilen ekmekle 60 tane hastane, 180 tane okul yapılır. Bu israfı önlemek için herkesin bilinçli davranması gerekmektedir. İsraf zaten haram bunları konuşmamız lazım. Dünyada açlıktan ölen insanlar var 4 milyar ekmek israfını nasıl açıklarız” dedi.

Pide fiyatları 2014 yılı ve itiraz gelmediği takdirde 2015 yılı için 400 gr. 2 TL, 800 gr. 4 TL, 1000gr. 5 TL olarak oylanarak kabul edildi.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde kürsüye gelen 34. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kadir Savaş 3 kat sınırlaması ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak 3 kat sınırlaması ile ilgili karar alınmasına rağmen uygulamaya başlanması ile ilgili sıkıntı yaşandığını dile getirdi. Savaş, ilçe belediyelerinin 1/1000’lik planlarını tamamlamasını beklediklerini ancak bu süreçte sektörün bu gecikmeden zarar görüp meslektaşların mağdur olduğunu ifade ederek SATSO’dan destek beklediklerini belirtti.

11. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hakan Tenekeci kuyumcularda hırsızlık olaylarının arttığını belirterek kuyumcuların hırsızlık konusunda emniyette çok vakit kaybettiğini, hırsızın yakalanıp emniyete götürüldüğünde prosedürlerin çok zaman almasından sektör temsilcilerinin rahatsız olduğunu bunun hızlandırılmasını talep ettiklerini ifade etti.

Tenekeci Uzun Çarşı ve Kapalı Çarşı’nın ticari anlamda eski itibarını kaybettiğini dile getirerek ilgili kurumların bu konunun üzerine düşmesi gerektiğini ifade etti. Çark Caddesine alternatif ikinci ve üçüncü bir cadde ticaret merkezi oluşturulması gerektiğinin de altını çizdi.

20. meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Serkan Özçiftçi hırsızlık konusunda aynı şekilde mağdur olduklarını ifade ederek hırsızlarla mücadele konusunda emniyet müdürlüğü işbirliği ile bir toplantı yapılması ve işverenlerin bilinçlendirilmesini talep etti. Ortak aklı geliştirerek ilgili kurumların işbirliği ile komitelerin bilgilendirilmesini talep etti.

7. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Adem Bilgen doğalgaz sektörünün inşaat sektörü ile paralel çalıştığını ifade ederek inşaat sektöründeki 3 kat sınırlamasının netleşerek uygulamaya konulmasını talep etti.

Bilgen sektörel sorunlara yönelik yaptığı konuşmada ruhsatlandırma sıkıntılarına değindi ve destek istedi.

16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Oktay Topçu ise 5684 sayılı kanun ve sigortacılık yönetmeliğindeki değişikliklerin acenteleri zora soktuğunu belirterek teknik personel istihdamı zorunluluğu ile acentelere ekstra istihdam yükü getirdiğini ifade etti. Acentelerin çalıştıkları sigorta şirketleri için ayrı hesaplar ve kayıtlarda muhasebeleştirme uygulaması zorunluluğu sebebiyle artı iş yükü geldiği bilgisini veren Topçu, bu konuda diğer odalarla işbirliği yapmak istediklerini dile getirdi.

Meclis üyesi ayrıca 3+1 ve 7+1projesi kapsamındaki stajyer uygulamasındaki aksaklıklara da değinerek Sakarya’da faaliyet gösteren acentelerin karalanarak stajyerlerin şehir dışındaki firmalara yönlendirildiğini ifade etti.

6. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Neşet Peker ise Kaynarca da oluşturulan mobilya ihtisas OSB’de yer tahsislerinin tamamlandığını ve Sakarya’dan sadece üç firma yer aldığının altını çizerek mobilya imalatı yapan firmalar için de şehir merkezine çok uzak olmayan geniş bir alana ihtiyaç olduğunu belirtti. Küçük sanayi sitesine olan ihtiyaç konusunda SATSO’dan destek beklediklerini sözlerine ekleyerek yeni tüketici kanunu ile ilgili bilgilendirme toplantısı talep etti.

Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu son zamanlarda yaşanan hırsızlık olaylarının özellikle şantiye gibi açık alanlarda faaliyet gösteren firmaları maddi anlamda sıkıntıya sevk ettiğini belirterek hırsızlık konusunda caydırıcılığın öne çıkarılması gerektiğini vurguladı. Borazancıoğlu “Yürürlülükteki yeni mevzuatlar işveren iş yükü, zaman ve maliyet kaybı getiriyor, mevzuatı uygulamada aksaklıklar olunca cezai müeyyidesi büyük ancak hırsızlık konusunda aynı caydırıcılık ve müeyyide yok” şeklinde konuştu.

Meclis Üyesi Ercan Başnuh ise komite çalışmaları hakkında bilgi vererek geçtiğimiz günlerde meslek grubu üyelerine yönelik kahvaltılı bir toplantı düzenlediklerini ve farklı olarak tüm komiteleri davet ettiklerini belirtti. Başnuh konuşmasında “SATSO büyük bir aile bu aileyi bir araya getirecek bir program yaptık ve güzel bir organizasyon oldu katılanlar teşekkür ederim” dedi.

Meclis Üyeleri ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenecek olan odalar ve borsaların işleyişi ve görevleri konusundaki bilgilendirme semineri ve oryantasyon programının oldukça faydalı olacağına inandıklarını ifade etti.

 SATSO Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı Dilek ve Temenniler bölümünün ardından sona erdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Haber Tarihi : 27/6/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::