Odamızın Yurt Dışı İş Geliştirme Komisyonu'nun katkılarıyla hazırlanan, dış ticaret potansiyeli olan firmalara Sakarya Üniversitesi öğretim elemanları tarafından verilecek eğitimlerle ilimizin dış ticaretinin geliştirilmesi ve böylece gerek ilimiz ekonomisine gerekse ülke ekonomisine katkıda bulunmayı hedefleyen, ilimizin kalkınmasına aracılık etmesi amaçlanan  Sakarya'nın İhracat ve İthalatını Geliştirme Projesi (SAİGEP)  start aldı.

30 Mart 2010 Salı günü saat:15:00'de SATSO Hizmet Binasında gerçekleştirilen Sakarya'nın İhracat ve İthalatını Geliştirme Projesi'nin  (SAİGEP) protokol imza törenine Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ, SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Sakarya Üniversitesi öğretim elemnaları  katıldı.


Projenin imza töreninde konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ: ''Potansiyel ihracatçıları eğitmek ve ekonomiye katmak  amacıyla üniversitemizle birlikte SAİGEP projesi'ni geliştirdik'' dedi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasının üretmekten ve üretileni yurt dışına satmaktan geçtiğini düşündükleri için söz konusu projeyi geliştirdiklerini dile getirerek Sakarya'nın ihracatı ve ihracat potansiyeli ile ülke sıralamasında önemli bir konuma sahip olduğuna  dikkat çekti.

Altuğ konuşmasının devamında; ''Bu yıl itibariyle ihracatta 8. büyük il konumundayız. Yaklaşık 3 milyar dolarlık ihracatımız var. Biz bir bu kadar daha ihracat potansiyelimiz olduğunu düşünüyoruz. Potansiyel ihracatçıları eğitmek ve onları ekonomiye katmak amacıyla üniversitemizle birlikte SAİGEP Projesi'ni geliştirdik. Üyelerimiz arasında daha önce ihracat ve ithalat yapmamış, fakat potansiyeli olan firmaları yönlendirmek amaçlı eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesini kapsayan çalışma yaptık.''

SAÜ'de görev yapan 3 akademisyenin firmalara çeşitli konularda eğitim vereceğini kaydeden Altuğ, eğitim sürecinin 128 saat olmasını planladıklarını belirtti.

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman ise SATSO ile örnek bir işbirliği içinde olduklarını ifade etti.

SATSO ile Sakarya'ya hizmet açısından güzel çalışmalar yaptıklarına değinen Durman, şunları söyledi:

''Bu yıl içinde en önemli projelerimizden bir tanesi üniversitemizde Teknokent'in kurulmuş olmasıdır. Bu çalışma SATSO'nun destekleriyle kısa zamanda çok yol aldı. Bu ilin iki temel kurumu olarak üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. Sakarya sanayi ve ticaret açısından mevcut olan potansiyelin üzerinde girişimci altyapısına sahip. Bu konuda kurumların bilinçlenmesi ve altyapılarını bilimsel temeller üzerine oturtarak çalışmalarını sürdürmeleri son derece önemli. Bu proje üniversite ile ticaret erbabını bir araya getirecek. Zaman içinde elde ettiğimiz deneyimlerle projenin çok daha geniş şekilde yaygınlaştırılması mümkün olabilir. Projenin başarılı olması için her türlü desteği vereceğiz.'' dedi.

Konuşmaların ardından Durman ve Altuğ işbirliği protokolüne imza attı.

8 Nisanda başlaması öngörülen proje kapsamında firmalara dış ticaret işlemleri, ihracat ve kambiyo mevzuatı, dış ticaretin finansmanı, Gümrük Kanunu ve Yönetmeliği, dış ticarette rejimler, vergilendirme, teslim şekilleri, ithalat mevzuatı ve dış ticaret mevzuatı konularında eğitim verilecek.

Proje kapsamında firmalara dış ticaret, hedef pazarlar, uluslararası pazarlama, dış pazar teşvikleri, uluslararası pazarlar ve dış ticaret potansiyeli konularında 128 saatlik eğitim verilmesi amaçlanıyor.

Başvuru anketi için lütfen tıklayınız...

PROJENİN DETAYLARI

SAİGEP

SAKARYA'NIN İHRACAT VE İTHALATINI GELİŞTİRME PROJESİ

PROJENİN AMACI

SAİGEP projesinin ana amacı Sakarya ilinin Dış Ticaretini geliştirerek ilimiz ekonomisine ve ülke ekonomisine katkıda bulunarak, ilimizin kalkınmasına aracılık etmektir.

Bu bağlamda projenin genel amacı:

 

- Firmaların genelde dış ticareti, özelde ihracatı ve ithalatı öğrenmelerinin sağlanması,

 

-  Sakarya'da ki firmaların mümkün olan en kısa sürede ürünleriyle ilgili hedef pazarlarını tespit edebilmelerinin sağlanması,

 

-  Firmaların uluslar arası pazarlamayı öğrenmesi,

 

-  Firmaların dış pazarlara girerken onlara sağlanan desteklerin firmalara anlatılması,

 

-  Küreselleşme sürecinde daha önce çeşitli engeller veya yetersizlikler nedeniyle hiç ve/veya düzenli ihracat yapmamış işletmelerin uluslararası pazarlara açılması ve düzenli birer ihracatçı haline gelmeleri

 

-  Mevcut ihracat/ithalat yapan firmaların Dış Ticaret potansiyelinin geliştirilmesi, hedeflemektedir.

İhracat ve ithalatın nasıl yapılacağı noktasında firmaların bilgi altyapısını güçlendirmeyi ve onlara rehberlik etmeyi amaçlayan proje, profesyonel danışmanlar tarafından verilen eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile firmalarımızın dış pazarlara açılarak uluslararası pazarlarda rekabet edebilir bir seviyeye gelmesine yardımcı olmak amacıyla tasarlanmıştır.


PROJENİN ALT AMAÇLARI:

SAİGEP Projesi ile bu ana amaç etrafında şu alt amaçların gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir:

-  Sakarya ilinde faaliyet gösteren firmalar arasında daha önce hiç ihracat ve ithalat yapmamış firmaların ihracat ve ithalata yönlendirilmesi için bu firmalara dış ticaret alanında eğitim verilmesi, danışmanlık hizmetinde bulunulması

 

-  Sakarya ilinde geçmiş zaman içinde sınırlı sayıda ihracat faaliyetinde bulunmuş olan firmaların bu faaliyetlerin arttırılması konusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti faaliyetinde bulunulması

 

-  Dış ticaret ile ilgili firma ve kuruluşlarda çalışan elemanların bu konudaki bilgi ve becerilerini geliştirmek, gereksinim duyulan nitelikli işgücünün yetiştirilmesine katkıda bulunmak ve firmalarımızın ihracat ve ithalatının artması için dış ticaret alanında eğitim ve danışmanlık faaliyetleri verilmesi

 

-  Sakarya ili için fırsat olabilecek pazarları tespit etmek, firmalara ait ürünlerinin hangi pazarlara ve ne şekilde pazarlanabileceğine yönelik ihracat planı oluşturmak ve uygulama safhasına erişerek bu pazarlara fiili olarak girişlerini sağlayarak ihracatlarını arttırmak

 

 

Projede daha uygulamaya dönük çalışmalar amaçlanmıştır. Bu bağlamda proje kapsamında;

 

-  Firmaların durum analizinin yapılması,

 

-  İhracata yönelik stratejilerin saptanması,

 

-  Firmaların ihracat planının hazırlanması,

 

-  Yurt dışı pazar araştırmasının yapılması,

 

-  Firmalar açısından en uygun yurt dışı fuarların saptanması,

 

-  Firmaların katılabileceği yurt dışı iş gezileri vb. organizasyonların saptanması,

 

Adımları ile birlikte firmaların yurt dışına açılımının sağlanması ve somut olarak ihracatı ve ithalatı geliştirme ve bunun sürekliliğini sağlama adımlarını kapsayan  pratik bir eğitim metodu uygulanacaktır.


EĞİTMENLER

 

SAİGEP Projesi kapsamında aşağıda belirtilen SAÜ Öğretim elemanları eğitim ve danışmanlık hizmeti verecektir.

-  Sn. Burhan ÖZKAN     (Dış Ticaret Programı Başkanı)    

(44 saat eğitim verecektir.)

-  Sn. Özden MERT         (E-Dış Ticaret Uzmanı)                  

(42 saat eğitim verecektir.)

-  Sn. Sami USLU   (Ekonomist-Bankacı)                    

(42 saat eğitim verecektir.)

 

Eğitim sonrası SAİGEP Projesine katılan firmalara SAÜ Öğretim elemanlarınca danışmanlık desteği iki ay daha devam edecektir. 

 


EĞİTİM KONULARI

 

-  Dış Ticaret İşlemleri,

-  İhracat Mevzuatı,

-  Kambiyo Mevzuatı ve Dış Ticaretin Finansmanı,

-  Gümrük Kanunu ve Yönetmeliği,

-  Dış Ticarette Rejimler,

-  Dış Ticarette Vergilendirme,

-  Dış Ticarette Teslim Şekilleri,

- İthalat Mevzuatı,

-  Dış Ticaret teşvikleri,

-  Uluslar arası Anlaşmalar 

 

EĞİTİM YERİ ve EĞİTİM SÜRESİ:

 

-  PROGRAM KAPSAMINDAKİ EĞTİM VE ÇALIŞMALAR SAKARYA TİCARET VE SANAYİ ODASINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR.

-  EĞİTİM İLE İLGİLİ DONANIM TESİSAT SATSO TARAFINDAN KARŞILANACAKTIR.

-  PROJENİN SÜRESİ 4 AY (HAFTADA 2 GÜN)                                                                                  

-  HAFTA İÇİ          :  PERŞEMBE 17 -  21 (4 SAAT)                                                                          

- HAFTA SONU     :  CUMARTESİ 10 - 14  (4 SAAT)

-  PROJENİN BAŞLAMA TARİHİ       : 08/04/2010  
                                                                                         
- BİTİŞ TARİHİ                                  : 24/07/2010

PROJEYE KATILIM KOŞULLARI:

-  PROJEYE TÜM SATSO ÜYELERİ KATILABİLECEKLERDİR.

 -  PROJEYE;  BAŞVURU ANKETİ'Nİ CEVAPLAMIŞ FİRMALAR ARASINDAN SATSO TARAFINDAN YAPILACAK DEĞERLENDİRİLMELER NETİCESİNDE TESPİT EDİLECEK FİRMALAR DAHİL EDİLECEKTİR.

 -  PROJE EN AZ 15 FİRMANIN KATILIMIYLA BAŞLAYACAKTIR

 

-  EN FAZLA 20 FİRMA BİR DÖNEMDE PROJEYE KATILABİLECEKTİR

-  BAŞVURAN FİRMALARDA EN AZ BİR YABANCI DİL BİLEN PERSONEL İSTİHDAMI TERCİH SEBEBİ OLACAKTIR.

 -  PROGRAMA KATILACAK FİRMALARDAN (İHRACAT İLE İLGİLİ/YETKİLİ) EN FAZLA İKİ KİŞİ KATILABİLECEKTİR.

 -  PROGRAMA BAŞVURU YOĞUN OLDUĞU TAKDİRDE; KONTENJAN DIŞI KALAN FİRMALAR,  BİR SONRAKİ 4 AYLIK DÖNEM ÇALIŞMALARINA DÂHİL EDİLECEKTİR.

 -  BAŞVURUDA ÖNCELİK HİÇ İHRACAT YAPMAMIŞ YA DA DÜZENSİZ İHRACAT YAPMIŞ FİRMALAR OLACAKTIR.

 -  KONTENJAN DOLMADIĞI TAKDİRDE, TALEPTE BULUNAN İHRACATÇI FİRMALAR DA DÂHİL EDİLEBİLECEKLERDİR.

 -  PROJE SÜRECİNDE, KATILIMCI FİRMALARIN SAHİPLERİNE/YETKİLİLERİNE YÖNELİK PROJE VE İHRACATA YÖNELİK BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ DÜZENLENECEKTİR.

 ÜCRET OLARAK FİRMA BAŞINA 400 TL  KATILIM PAYI  ÖDENECEKTİR

Haber Tarihi : 29/3/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::