Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu'nun ilimizde  faaliyet gösteren basın kuruluşlarının yöneticileri ve çalışanları ile fikir alışverişinde bulunmak, Oda ile yerel basın kuruluşları arasındaki iletişimi sürekli kılmak, şehir gündemindeki konuları istişare ederek sorunların çözümünde yapılması gerekenleri tespit etmek amacıyla düzenlediği “Yerel Medya Günleri” toplantılarının üçüncüsü  26 Nisan 2010 Pazartesi günü Limapark Hotel'de yapıldı.

SATSO Meclis Başkanı Engin Özkoç, Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ile ilimizde faaliyet gösteren yerel basın kuruluşlarından çok sayıda temsilcinin iştirak ettiği toplantıda kentin sorunları ve gündemine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantıda, ilimizin öncelikli sorunlarının çözümü hususunda SATSO'nun yapmış olduğu çalışmalarla ilgili SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ tarafından davetlilere bilgiler verildi.

Söz konusu istişare toplantısında konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ Hannover Messe 2010 Sanayi Fuarı'nda katılımcı olarak stant açarak katıldıklarını ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdiklerini ifade etti. Dünyadaki son teknolojilerin sergilendiği bu fuara üniversiteden öğretim görevlilerinin de katılmalarını sağladıklarını belirten Altuğ, oldukça verimli bir fuar olduğunu ifade etti.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Hannover belediye başkanı ile de görüştüklerini ifade ederek, Hannover belediye başkanının Sakarya ile kardeş şehir olma yönünde talepte bulunduğunu ve önümüzdeki günlerde bu konu ile ilgili olarak  değerlendirme yapacaklarını dile getirdi.

İhracatta ilk adım projesi kapsamında üniversite ile işbirliği çerçevesinde ilimizin ihracat potansiyelinin yükseltilerek ihracat yapan firmaların artırılmasına yönelik olarak Sakarya Üniversitesi ile protokol imzaladıklarını ve SAİGEP Eğitim programına başladıklarını, ihracatın tüm detaylarının verilmesinin hedeflendiği eğitime ilk etapta 20 firmanın katıldığını ifade etti.

Altuğ, konuşmasının devamında SATSO Kuruluş Yıldönümü kutlama etkinlikleri çerçevesinde “Sakarya'nın Yıldızları” adı altında geçen yıllardan farklı olarak çevre, girişimcilik, inovatif proje, Ar-Ge, perakende, marka, teşvik kategorilerinde ilimizde faaliyet gösteren firmalara ödül verdiklerini dile getirdi.

Türkiye'deki anayasa değişikliği ile ilgili SATSO Meclisinde bir çalışma yaparak deklarasyon yayınladıklarını ifade eden Akgün Altuğ, girişimciliğe önem verdiklerini kadın ve genç girişimcilerimizin faaliyetlerini önemsediklerini belirtti. “ilimizde girişimci sayısının arttırılması gerekiyor” diye konuşan Altuğ Sakarya'daki potansiyeli kadın ve genç girişimcilerle buluşturmaya gayret gösterdiklerini ve bu doğrultuda, SATSO kadın Girişimciler Kurulunun Diyarbakır'da düzenlenen Kadın Emeği Etkinliğine katıldığını ve Türkiye'deki kadın girişimcilere örnek olduklarını belirterek önümüzdeki yıl bu etkinliğin Sakarya'da gerçekleştirilmesi için çalışmalara başladıklarını ifade etti.

İlimizdeki bazı sektörleri ön plana çıkarmak amacında olduklarını dile getiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ bunlardan birinin de dış mekan süs bitkiciliği sektörü olduğunu,  bu sektörde 2009 yılında Türkiye genelinde süs bitkiciliği konusunda ihracatın %36 oranında azalırken Sakarya'da bu sektörün ihracatının %280 artmış olduğunu, Mart ayında da bu sektörün ihracatında %110'luk bir artış olduğunu dile getirdi. Akgün Altuğ ayrıca ilimizden bu sektörde 2009 yılında 770 bin dolar ihracat yapılırken 2010 yılının ilk dört ayında 3 milyon dolara çıkmış olduğunu belirtti. “Bu rakamların yıl sonuna kadar 10 milyon dolara yükselmesini hedefliyoruz ve bu doğrultuda kümelenme çalışması yaptık 7-8 firmayı Expo 2016 Fuarında ana katılımcı yapmayı planlıyoruz, bunun sektöre fayda sağlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Makine imalat sektörünü de ön plana çıkaracaklarını belirten Altuğ, bu sektörde İtalya'ya rakip olmaya başladıklarını dile getirdi. Sektörü desteklemek amacıyla Sakaya Makine İmalatçıları Birliği kurduklarını ve ilk etapta bu birliğin kuruluşunda 30 civarında firmanın yer aldığını ve bu sayının 250 ye kadar çıkacağını dile getirdi. Benzer bir şekilde Sakarya müteahhitler birliği kurma çalışmalarına da başladıklarını dile getirdi.

OSB'lerle ilgili olarak ise; “Kaynarca OSB'nin tüzel kişiliği Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca onaylandı ve SATSO'da %40'lık bir katılımla müteşebbis heyette yer aldı” diye konuşan Altuğ ayrıca Geyve'nin Bayat bölgesinde kurulacak olan Gıda İhtisas OSB'sinde %42'lik bir katılım payı ile yer almak için meclisten onay aldıklarını ve müteşekkil teşekkülü oluşan OSB'nin kuruluş onayını almak için Sanayi Bakanlığı'na dosyayı gönderdiklerini belirtti.
Altuğ ayrıca, Tarıma Dayalı İhtisas OSB'nin de kurulumunun gerçekleştiğini ve Ferizli'deki Sinanoğlu bölgesinde kurulacak bu OSB'de SATSO'nun %6'lık bir payla yer aldığını belirterek, mobilya sektörü konusunda İstanbul'daki MODOKO ve MASKO mobilya sitelerinin talepleri doğrultusunda Sakarya'da bir mobilya ihtisas OSB kurulması yönünde valilik ve belediye ile çalışma başlattıklarını, yer arayışlarının devam ettiğini vurguladı.
TOBB'da gerçekleştirilen Oda Başkanları İstişare Toplantısı'na katıldıklarını belirten Altuğ işsizlik konusunda ortak bir açıklama yaptıklarını dile getirdi. Amaçlarının işsizliğe bir çözüm üretmek olduğunu ifade eden Altuğ, Başbakanı da davet ettikleri bir toplantı daha düzenleneceğini belirtti.

Rekabet konusunda da görüşlerini belirten Altuğ, “Türkiye'nin amacı üretmek ve ürettiğini dünyaya satmak olmalıdır. Üretmek için de bazı şartları zorlamamız gerek, rakiplerle aynı kulvarda koşuyor olmamız lazım. Dünyada rekabet ettiğimiz rakiplerimizle şu anda aynı şartlarda değiliz enerji maliyetleri, zorunlu istihdam, vergiler konusunda en azından bunları hükümetle konuşup aynı şartlarda ticaret ve üretim yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Altuğ ayrıca, suça itilmiş, suça meyilli çocuklar ve gençler ile ilgili İl Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği çerçevesinde bir proje çalışması gerçekleştirdiklerini, bu çocukların meslek edindirme kurslarına katılmalarını sağladıklarını dile getirerek,  eğitim seminerinin sonuna geldikleri ve eğitime katılan çocukların sertifikalarını aldıklarını dile getirdi.

İlimizdeki gelişmeler ile ilgili istatistiki verilerin de artık web sayfamızda yayınlanacağının bilgisini veren Altuğ verilerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sakarya'nın kültürel etkinliğini artırmak amacıyla Taraklı'daki Fenerli Konak'ın SATSO tarafından satın alınması ve restore edilerek ilimiz turizmine kazandırılması yönünde görüşmeler yaptıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, konağın restorasyonu ile ilgili fon arama çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2010-2013 Stratejik Plan çalışmalarının tamamlandığını belirten Altuğ ayrıca “İnvest in Sakarya” isimli bir web sayfası çalışmasına da başladıklarını belirterek site hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Beş dilde hazırlanacak olan web sayfasının ilimiz yatırım avantajlarını anlatan içerikli bir sayfa olacağını dile getirdi.

Söz konusu istişare toplantısı basın mensupları ile karşılıklı görüş alışverişi ile sona erdi.

 

Haber Tarihi : 26/4/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::